Stílus / Haj

Amiért soha ne aludj összefogott hajjal

Nehéz tartani a tempót a szépség-szabályokkal: használj szemránckrémet, hetente radírozd az arcod, aludj selyem párnahuzaton a pamut helyett és sorolhatnám, mindig van valami új trend, amit aztán legalább annyian cáfolnak, mint amennyien hisznek benne. A hajjal kapcsolatban azonban van pár olyan aranyszabály, amit tényleg érdemes követni a szép hajkorona érdekében. Akármilyen a hajad, dús vagy ritka, hosszú vagy vállig érő, vastag- vagy vékonyszálú, az mindenkire vonatkozik, hogy soha nem szabad lófarokba fogott hajjal lefeküdni. Az alábbi öt pontban összefoglaltuk, miért ne aludj soha kontyban, vagy felkötött hajjal.

Hajhullást okozhat

Ha valaki lófarokban bújik ágyba minden este, akkor fennáll az esélye, hogy kialakul a „traction alopecia”, ami egy hajhullással járó betegség egyik fajtája. Magyarul talán húzás-alopeciának fordíthatnánk és azzal jár, hogy kihullik a haj a homlok körül. Mivel a lófarokba vagy kontyba fogott haj az arc körüli hajszálakat húzza a legerősebben, azok is fognak először kihullani.

Erre a jelenségre eklatáns példa Naomi Campbell, aki elől szinte teljesen megkopaszodott már az évtizedeken keresztül hordott hajbevarrásnak köszönhetően. A bevarrt haj ugyanis nehéz, és állandó terhelésnek teszi ki a hajhagymákat, ezért eredményezhet hajhullást. 

Az állandóan összefogott haj károsodhat

Ha kibontod a hajad és úgy érzed, szinte fáj, ahogy beletúrsz, az azt jelenti, hogy sokkal szorosabban volt összefogva, mint ajánlott.

Ez minden esetben annak a jele, hogy hajgumid túl vékony, vagy a hajszálak nagyon megfeszültek. Amennyiben a hajad festett és egyébként sincs a legjobb állapotban, úgy még jobban oda kell figyelned a kíméletes hajformázásra.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Töredezni fog 

A balerinákat nem győzzük csodálni: csinosak, kecsesek, hajlékonyak és elképesztő könnyedséggel táncolnak a színpadon. Azt eddig is tudtuk, hogy az életük nem fenékig tejfel, hiszen egy szépen előadott balettban rengeteg munka fekszik, de azt már kevesen tudják, hogy nemcsak ízületeiket, még a hajukat is kockára teszik a táncért. Hajuk ugyanis szinte egész nap szoros kis kontyba van összefogva és ezt meg is sínyli a frizurájuk.

Nemrég egy megdöbbentő riportban egy volt táncos mesélt arról, hogy idő előtti kopaszodást okozott nála az úgynevezett balerina-konty. Szülés után még inkább kikopott homlokán a haja, ezért kénytelen volt a hajbeültetést választani, hogy visszanyerje önbizalmát. 

A károsodás visszafordítható

A jó hír az, hogy ha még időben elkapod, a helyzet visszafordítható, akár a töredezettség, akár a kopaszodás. Ha hagyod a hajad „fellélegezni” és nem hordod állandóan összefogva, a hajszálak meg fogják hálálni. A kevés kihullott haj a legtöbb esetben ilyenkor szépen visszanő, habár nem egyik napról a másikra. A töredezés ellen használj balzsamot és pakolást, esetleg kérd ki fodrász segítségét.

belchonock/depositphotos.com

De akkor milyen hajjal aludjunk?

Akkor is figyelj oda a hajadra, amikor éppen nem alszol. Ha nem bírod elviselni, hogy a hajad az arcodba hullik, akkor is törekedj arra, hogy lazán fogd össze. Ha mindenképpen feltűznéd a hajkoronád, akkor is minél nagyobb, puhább hajgumit használj és ne szorítsd meg nagyon.

A selyem fejkendőt főleg a fekete bőrű nők használják alváskor, hogy apró hajfonataik ne szöszösödjenek el, de mi is elleshetjük tőlük ezt a trükköt, mint a lófarokban-alvás egyik alternatívája. Ha lazán fonod be a hajad, az is jó megoldás, vagy egy olyan hajpánt is működhet, ami szintén nem szorul a fejedre és kényelmesen tudsz benne aludni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW