Allergiás vagy a kutyákra és a cicákra? 5 kisállat, amit így is tarthatsz

Allergiás vagy a kutyákra és a cicákra? 5 kisállat, amit így is tarthatsz

Címlap / Életmód / Család / Allergiás vagy a kutyákra és a cicákra? 5 kisállat, amit így is tarthatsz

Nehéz helyzetben van az, aki nagyon vágyik egy kisállatra otthon, de allergiás a kutyák és macskák szőrére. Azonban a jó hír, hogy nem kell feladnod a dolgot, hiszen ennek ellenére is lehet házi állatod: az alábbiakat előszeretettel javasolják az allergiával küzdőknek is!

Hippoallergén fajták

Nem minden kutya és macska szőrzetében található meg az, ami kiváltja az allergiádat.

Manapság már több hipoallergén fajta is létezik, amelyek mellett könnyen megeshet, hogy egyáltalán nem tapasztalsz tüneteket.

Ilyen a bichon frisé, a bolognai pincs vagy az óriás schnauzer, így ha mindenképp kutyát szeretnél, velük érdemes megpróbálkozni, több időt együtt tölteni, hogy kitapasztald, az allergia jelentkezik-e.

A cicák már ilyen szempontból trükkösebbek, nehezebb megmondani, okoz-e a szőrzetük kellemetlen mellékhatást, így ha elég komoly az allergiád, valószínűleg jobb, ha nem kísérletezel velük.

Azt viszont jó, ha tudod, hogy egy tenyésztőnél az árak általában 100 ezer forinttól kezdődnek alapszinten, így ha ilyen kutyát szeretnél, időben el kell kezdeni a spórolást!

 

Törpemalac

Amerikában már régóta kedvelt háziállat a minimalac, de megfigyelhetted már, hogy itthon is egyre többen választják ezt a különleges kisállatot kutya vagy cica helyett.

Több fajtája van, kezdve a vietnámi csüngőhasútól egészen a skandinávig, és ha megfelelő körülményeket biztosítasz neki, 15 évig is hű társad lehet.

Pont olyan, mint egy kutya, hiszen igényli a sétát, a gondoskodást, a játékot és a társaságot, ráadásul rendkívül ragaszkodó, ezért egyedül nem érzi jól magát hosszú ideig.

Viszont kicsi lakásban, kert nélkül nem feltétlenül érdemes ezt az állatot választanod, hiszen óriási a mozgásigénye, legszívesebben egész nap rohangál és ugrándozik, ezért szüksége van az udvarra.

Mérete egyébként 12 és 50 kg között váltakozhat, a fajtájától függően.

 

Törpesün

A sünit is egyre többen tartják otthon, azonban jó, ha tudod, hogy a keleti/európai sün, ami a természetben, udvaron felbukkan, védett faj.

Hozzáérni, befogni tilos; a madagaszkári süntanrek, az egyiptomi füles sün és az afrikai törpesün az, amit lehet háziállatként tartani.

Rendkívül kedves, aranyos, és cseppet sem hétköznapi állatok, tartásuk viszont nagy kihívás, így csak annak javasolják, akik tényleg elkötelezettek mellette.

Az elfoglaltabb embereknek is jó választás, hiszen nappal nem unatkozik, nem rágcsálja meg a kábeleket, csendes és nincs szaga sem.

Nem kell sétáltatni, játszani vele, nincs oltás, és megelégszik azzal, ha egy-két játékot adunk neki, és megfelelően etetjük.

Ebből kifolyólag viszont nem az a nagyon ragaszkodó, bújós kisállat, aki izgatottan várja, hogy hazaérj a munkából, ráadásul leginkább éjjel aktív, így nappal többnyire csak alszik.

 

Nyuszi

Akárcsak a kutyáknál, úgy a nyulaknál is akadnak olyan fajták, amelyeket bátrabban ajánlanak allegiával küzdőknek.

Ilyen például a rex és a mini rex, amelyek kisebb szőrzettel rendelkeznek.

A nyuszik rendkívül ragaszkodó, barátságos állatok, akik gyorsan kötődni kezdenek a gazdájukhoz.

Mindegyiknek egészen eltérő személyisége van, ráadásul még trükköket és parancsokat is képesek megtanulni.

Igénylik a mindennapos szociális interakciót, és azt, hogy szabadon rohangálhassanak a lakásban, ezért nem szabad őket tovább magukra hagyni, mint a kutyákat és cicákat.

Csak akkor vágj bele a nyúltartásba, ha tényleg elkötelezett vagy, hiszen 8-12 évig is él egy nyuszi!

 

Vízi állatok

Ha olyan háziállatra vágysz, amelyik nem igényel túl sok figyelmet, és rendkívül független, a vízi élőlények között is érdemes válogatnod.

A teknősök például csodálatos, intelligens állatok, akiknek arra van szükségük, hogy nagy helyen lehessenek, tiszta akváriumban, elegendő élelemmel.

Több fajta is kapható itthon, ezért érdemes utánanézned, melyiknek milyen igényei vannak.

Van, amelyik sok vízre vágyik, míg olyan is, aki inkább a talajon érzi jól magát.

Hasonló a helyzet a halakkal is, hiszen ők tökéletesen elvannak egyedül is, amíg kapnak élelmet, tiszta a víz, és van helyük úszkálni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást