5 állat, amelyik több embert öl meg, mint hinnéd

5 állat, amelyik több embert öl meg, mint hinnéd

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 állat, amelyik több embert öl meg, mint hinnéd

1. Cecelégy

A cecelégy által terjesztett, alvási betegségként is ismert kór először fejfájáshoz, lázhoz, ízületi gyulladáshoz vezet, de ha nem kezelik időben, súlyos neurológiai problémákat is okozhat.

Bár a halálozások száma évről évre csökken, a cecelegyek még így is körülbelül 10 000 ember haláláért felelősek minden évben.

2. Elefántok

Ezek a szelíd óriások elsősorban már-már emberi érzelmeik és kimagasló intelligenciájuk miatt ismertek, de a lomhának látszó, békés állatok valójában nagyon is halálosak tudnak lenni. Nem nehéz elképzelni, hogy egy elefánt, ha akar, könnyű szerrel el tud pusztítani egy embert – ha veszélyben érzi magát vagy az utódait, illetve párzási időszak van, és egy fiatal hímmel találkozol, jobb, ha menekülőre fogod.

Az elefántok évente átlagosan 500 ember haláláért felelnek – összehasonlításként, a cápák évente körülbelül 6 embert ölnek meg, persze az elefántoknak még mindig több oka van tartani az embertől.

A National Geography 2014-es cikke szerint az orvvadászok 3 év alatt 100 000 elefántot pusztítottak el.

3. Szalagféreg

Na, ez aztán tényleg egy váratlan állat a listán: ha potenciálisan halálos élőlényekről van szó, keveseknek jut eszébe ez a parazita, egyrészt, mert eleve kevesebben tudnak a létezéséről, mint mondjuk a krokodilokéról, másrészt, mert utóbbi halálos állkapcsokkal és elképesztő fizikai erővel bír, előbbi pedig csak mikroszkóp alatt látható. Mégis, a szalagféreg, ami egy cysticercosis nevű fertőzésért felelős, évente 700 ember halálát okozza – a krokodilok nagyjából 1 000 embert ölnek meg, szóval az apró parazita méreteihez képest valóban elképesztően veszedelmes.

4. Orsóféreg

Ha már a parazitáknál tartunk: az ascaris lumbricoides egy olyan fertőzést terjeszt, ami egy 2013-as tanulmány szerint évente 4 500 ember halálát okozza a világon, vagyis ez a láthatatlan parazita négy és félszer több embert pusztít el, mint a krokodilok, és körülbelül 200-szor halálosabb, mint az oroszlánok, amelyek évente átlagosan 22 ember haláláért felelősek.

A WHO szerint a fertőzés az emberi vékonybélben jön létre, és többnyire inkább gyerekeket érint.

5. Kutyák

Az ember leghűségesebb társai sajnos valójában több halálozást okoznak, mind a vadon élő állatok. Ennek oka természetesen a nem megfelelő tartásban vagy rossz szocializációban keresendő, de még így sem a rosszul nevelt kutyák az igazán veszélyesek: a legtöbb halálesetet a veszettség okozza, a WHO adatai szerint ez évente 35 000 ember haláláért felelős, és a megfertőződöttek 99%-a kutyáktól kapta el a betegséget.

Megfelelő orvosi ellátással és a védőoltások beadatásával ez persze elkerülhető lenne, így nyugodtan elmondhatjuk, hogy bár a hatalmas számú halálozásért közvetve a kutyák felelősek, az igazi bűnbak ebben az esetben is az ember.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást