VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Egy évszázada még a mesék fő mondanivalója volt, hogy mennyire szeretik az emberek a sót, mára azonban ez a nézet sokat változott. Tény, hogy a só kihozza az ízeket és az is igaz, hogy szervezetünknek komoly szüksége van ásványi anyagokra, de a manapság használatos mennyiség már gyakran túl van az egészségesség határán.
A só, mint létszükséglet
A sóban megtalálható nátriumra a szervezetünknek feltétlenül szüksége van a megfelelő működés fenntartása érdekében, ezért egyáltalán nem szeretnénk azt állítani, hogy káros lenne a só fogyasztása – ideális mennyiség esetén.
A szervezet számára nélkülözhetetlen sómennyiség azonban megtalálható a húsokban, zöldségekben és tejtermékekben, vagyis igazából a hozzáadott só az, amire már nincs szükségünk, sőt éppen ez az, ami már egészségtelen szintre képes emelni a bevitt sót mennyiségét.
Magas vérnyomás
A túlzott sóbevitel növeli a magas vérnyomás esélyét, és mint ilyen, számtalan komoly betegség előidézéséért lehet felelős. Ilyen első sorban a szívinfarktus, amely átlagosan minimum a lakosság 10%-át érinti.
A magas vérnyomás különösen azért veszélyes, mivel mérés nélkül az érintettek nem is érzékelik a problémát, amely viszont akár visszafordíthatatlan károkat, sőt szélsőséges esetben akár halált is okozhat.
A cikk folytatódik, lapozz!