A vizesblokkok karbantartása a leggazdaságosabb stratégia

A vizesblokkok karbantartása a leggazdaságosabb stratégia

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / A vizesblokkok karbantartása a leggazdaságosabb stratégia

Mit jelent a megelőzés a gyakorlatban?

A dugulás duguláselhárítás nem tartozik az „ej, ráérünk arra még” mentalitású megoldások közé. Azonnali, szakszerű beavatkozásról beszélünk, aminek a célja a dugulás megszüntetése. Igen ám, de mi történne akkor, ha nem kellene semmit sem elhárítani? Az elzáródás, külső szemlélőként úgy tűnhet, hogy egy fatális, beláthatatlan véletlen végeredménye. De ez tévedés. A legtöbb esetben, tízből nyolcszor a góc feltűnése maradéktalanul kivédhető. Hogy mi kell hozzá? Még véletlenül sem vegyszerek vagy mindenféle csőgörények alkalmazása, szakmai háttértudás nélkül. Ezek a házi praktikák nem egyszer tovább ronthatják az amúgy sem túlságosan rózsás helyzetet.

A megelőzés az, ami gyógyírként szolgálhat. Még azelőtt, hogy a baj felütné a fejét. Hogy ez miként valósulhat meg a gyakorlatban? A vizesblokkok karbantartást igényelnek. Ugyan laikus szemmel úgy tűnhet, hogy különösebb odafigyelés nélkül is üzemelnek, ám ez csak ideig-óráig igaz. Aztán ha a rendszer bedugul, akkor jöhet a kapkodás, pánikolás. Pedig elegendő évente egyszer gondoskodni a szakszerű tisztításról. Ennyivel bebiztosítható a dugulásmentes élet. Ha a számok világán keresztül közelítjük meg mindezt, akkor bátran elmondható, hogy rengeteget spórolhatunk azzal, ha minden esztendőben egyszer szakértő segítségét kérjük a vizesblokkok karbantartásával kapcsolatban. Hiszen a rendszerek áttisztítása sokkalta kevesebb anyagi munícióba, időbe és energiába kerül, mint a tűzoltás, azaz a duguláselhárítás. Természetesen még így is előfordulhatnak váratlan helyzetek: lefolyóba eső szilárd tárgyak, amik óhatatlanul fennakadást generálhatnak. Viszont a csövek elhanyagoltságából fakadó következmények teljesen kikerülhetőek, és bizony önmagában ez a jó hír aranyat ér.

Mikor érdemes elkezdeni a preventív gondolkodást és cselekvést?

Most! Nem baj, ha eddig nem így közelítettük meg ezt a kérdést. Nem probléma, ha eddig nem gondoskodtunk a vizesblokkok egészségének megőrzéséről. A lényeg, hogy sohasem késő a megelőzést elkezdeni. Még akkor sem késő, ha aktuálisan már akadnak gócok, ha láthatóan nem tiszták a csövek. Pont most érkezett el az idő a cselekvésre, egyúttal a már meglévő fennakadások elhárítására. Mert mindig lehet rosszabb, van lejjebb, a szituáció könnyen súlyosbodhat. Várni tehát nem érdemes. Sem a jobb időre, sem a csodára, lévén a vízhálózattal összefüggésben megjelenő problémák önmaguktól nem oldódnak meg. A hozzáértő segítség kérése és elfogadása elengedhetetlen a vágyott sikerhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást