Van egy növény, ami rendkívüli módon serkenti az immunrendszert

Van egy növény, ami rendkívüli módon serkenti az immunrendszert

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van egy növény, ami rendkívüli módon serkenti az immunrendszert

A japánbirs (Chaenomeles) varázslatos és nagyon könnyen „nevelhető” cserje. Véleményem szerint minden kertbe kell belőle. Szereti a napot, de még félárnyékos helyen is feltalálja magát. Kedvence a jó vízellátású humuszos talaj, de kevésbé kedvező feltételekkel is kiegyezik, azonban érzékenyen reagál a magas mésztartalomra. Gazdag virágtengere tökéletes nektárforrásként szolgál a pollinátorok számára.

Szívesen telepítik sövénynek, szoliterként, sőt bonsai „alapanyag” lehet. Különösen látványos a Toyo Nishiki nevű fajta, amely egyszerre különböző színű virágokat hoz. A formálódó gyümölcsök év közben megbújnak a sűrű lombozat védelmében, míg aztán szeptember- október táján egyre bátrabban leselkednek ki a gallyak közül. Rád mosolyognak és kedvesen emlékeztetnek arra, hogy végre készen állnak.  

jordieasy/istockphoto.com

A kincs, ami kőkemény

A japánbirs gyümölcse meglehetősen kemény, markánsan savanyú, kissé fanyarkás, de az illata leírhatatlanul finom, fűszeres, egzotikus gyümölcsös jegyekkel. Hűvös helyen akár hónapokig tárolható. Az aranyalmák fajtától függően különböző méretűek, formájúak és zamatúak. Hasonlóképpen használhatod, mint nagytestvérét a birsalmát. Főzés során enyhül a fanyarsága, és teljesebben kiadja aromáját.

Készülhet belőle ízletes szirup, lekvár, zselé, gyümölcssajt és pitetöltelék. Megszárítva teakeverékekhez adhatod, préselhetsz belőle levet, ami alkalmas a citromlé helyettesítésére vagy keverhető más gyümölcslevekkel. A japánbirs lekvárnak ott a helye a sajttálakon, és joghurtot is ízesíthetünk vele.

Figyelemre méltó C- vitamintartalommal rendelkezik (100 g nyers gyümölcs kb. 127 mg-ot tartalmazhat), emellett jó kalcium-, kálium-, magnézium-, mangán-, molibdén-, cink-, vas-, nátrium-, és rézforrás. Gazdag rostokban, és egyéb hatóanyagokban. Magjából magas karotinoid- tartalmú, kellemes illatú, hosszú ideig eltartható olajat lehet nyerni. 

Sevil Azeri/istockphoto.com

Azon túl, hogy érdekes és különleges alapanyag a konyhában, méltán kiérdemelte a helyét a házipatikában is. 

  • Erős antioxidáns és antibakteriális hatású fitokemikáliákat (katechin és epikatechin) tartalmaz. A katechinek gátolják a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. 
  • Gyulladáscsökkentő hatása végett használják különböző akut és krónikus gyulladásos folyamatok enyhítésére, légúti tünetek, köhögés, torokgyulladás kezelésére és a váladékoldás elősegítésére. 
  • Tanninjai megakadályozzák a baktériumok által termelt hialuronidáz enzim képződését, mely egyébként a torokgyulladásért felelős. 
  • Jelentős immunstimuláns hatással rendelkezik. Egy egereken végzett kutatás alkalmával bebizonyosodott, hogy serkenteni képes az immunrendszer működését, még abban az esetben is, ha a kísérleti állatok immunrendszert pusztító kemoterápiás gyógyszert kaptak. 
  • Tradicionális szer ízületi és izomfájdalmak, valamint ízületi gyulladás ellen.
  • Régóta használják különféle idegrendszeri rendellenességek esetén is, mint amilyen a migrén, a depresszió, a kimerültség, és a krónikus fájdalmak, sőt a kutatók azt tapasztalták, hogy kedvező hatással van a Parkinson- kórra is. 
  • Általános erősítőszer, fokozza az életerőt, növeli a szervezet öngyógyító képességét, serkenti a betegségekből való felépülést.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást