Minden évben novemberig érik, így télen sok helyen kapható növény a csicsóka. Jeruzsálemi articsókának is nevezik, de nálunk leginkább a csicsóka név van használatban. Nagyon sokoldalú növény, felhasználási lehetőségei alapján a burgonyához áll a legközelebb.
Cukorbetegség
Cukorbetegségben szenvedők előszeretettel fogyasztják szinte minden nap a csicsókát. Stabilizálja a vécukorszintet, így kifejezetten segít mindenkinek, akinek szervezete nehezen vagy nem egyenletesen tudja feldolgozni a bevitt cukormennyiséget.
Napi egy csicsóka nyersen fogyasztva már sokat segíthet a cukorbetegeknek.
Szívbetegségek
Főleg a szívkoszorúér-problémákkal küzdőknek ajánlják a csicsóka fogyasztását. Ha naponta juttatunk belőle a szervezetünkbe, akkor azzal vértisztító hatást érhetünk el.
A csicsókában található hatóanyagoknak köszönhetően ugyanis a vérben emelkedik az érvédő HDL-koleszterinérték.
A csicsókában található hatóanyagoknak köszönhetően ugyanis a vérben emelkedik az érvédő HDL-koleszterinérték.
Étrend
A csicsóka nélkülözhetetlen eleme a testsúlycsökkentő étrendeken kívül a holisztikus, a diabetikus és a hipoglikémiás diétáknak is.
Nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt népszerű, de egyben csökkenti az édesség iránti vágyunkat, másrészt pedig segít frissességünk megőrzésében.
Nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt népszerű, de egyben csökkenti az édesség iránti vágyunkat, másrészt pedig segít frissességünk megőrzésében.
Emésztés
A csicsóka gyorsítja az emésztésünket, így kiváló kiegészítője lehet a fogyókúránknak is, valamit sokat segít, ha szorulásban szenvedünk.
Mindezt a növény fő hatóanyagának, az inulinnak a következménye: míg nagyon sok kórokozó a mesterségesen finomított cukor bomlástermékén szaporodik el, addig a csicsóka anyagain ugyanez a folyamat nem megy végbe.
Mindezt a növény fő hatóanyagának, az inulinnak a következménye: míg nagyon sok kórokozó a mesterségesen finomított cukor bomlástermékén szaporodik el, addig a csicsóka anyagain ugyanez a folyamat nem megy végbe.
Ételallergia gyerekeknél
A gyermekkori ételallergiának is hasznos ellenszere lehet a csicsóka, azon belül is az inulin. Ha étellaergia jeleit tapasztaljuk egy gyereken, akkor érdemes kis mennyiségben inulint adni neki.
A legegyszerűbb, ha elrágcsál naponta legalább egy fél nyers csicsókát, az így bevitt inulin már képes megtisztítani a bélflórát és megszüntetni az allergiás tünetet.
A legegyszerűbb, ha elrágcsál naponta legalább egy fél nyers csicsókát, az így bevitt inulin már képes megtisztítani a bélflórát és megszüntetni az allergiás tünetet.
Gombás fertőzések
Ha rendszeresen csicsókát fogyasztunk, azzal csökkentjük olyan gombás fertőzések kialakulását, mint a hüvelybomba vagy a candida.
A növényben megtalálható inulin ugyanis komoly szerepet játszik a szervezetben felgyülemlő méreganyagok megkötésében, ezáltal segíti a szervezetet a gombák elleni védekezésben.