Szörnyen hihető világvége verzió

Szörnyen hihető világvége verzió

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szörnyen hihető világvége verzió

Aki olvasta a Leszáll az éj című könyvet, annak ismerős lesz a legújabb „világvége” verzió, miszerint az emberi lények világa ciklikusan mindig kipusztul és újjászületik. Azok élik csak túl, akik a jóslatokat és szent könyveket összeegyeztetik a tudományos megfigyeléssel, hiszen tudják, mi miért történik, és nem esnek pánikba.

A tudósok szerint

A Duke Egyetem biológusai szerint egy kihalási hullám elején állunk, mely immár a hatodik lesz a Föld történetében. 
Úgy vélik, hogy az állat- és növényfajok olyan mértékben pusztulnak, melyet már nem fog tudni tovább tolerálni a Föld öngyógyító folyamata. Azt mondják, hogy sokkal gyorsabban halnak ki, mint az ember megjelenése előtti időszakban.
A jó hír az, hogy van még időnk, hogy megjöjjön az eszünk, és olyan stratégiákat eszeljünk ki, amik megakadályozzák a tömeges és visszafordíthatatlan kihalásokat, az emberiség pusztulását.

A vészcsengő

A Földön minden mindennel összefügg, minden faj léte egy vagy több másik faj lététől függ. Olyan ez, mint egy kártyavár, vagy a közismert ügyességi társasjáték, a Jenga. 
Ha túl sok faj, vagy olyan fajok pusztulnak ki, melyek megingatják az egyensúlyt, egy pillanat alatt otthontalanná válik az ember. 1 500 év alatt 322 szárazföldi gerinces faj tűnt el. 
A megmaradt fajok létszáma pedig drasztikusan, 25 százalékkal csökkent. Ezek azok a fajok, melyekről tudunk, de számuk valószínűleg több. Tehát nagy a baj…

65 millió évvel ezelőtt és most

Ekkor volt az utolsó kihalási hullám. Úgy vélik, egy aszteroida csapódott a Földnek, mely többek között a dinoszauruszok kihalásáért is felelős.
Angliában negyven éve kezdték felmérni, hogy az élővilág mely területei azok, ahol a kihalás megkezdődött. Ezek pedig a következők: madarak, növények és pillangók. A felmérésekben húszezer önkéntes vett részt.
A pillangók kihalását én magam is meg tudom erősíteni, bár nem ismerem a pillangófajokat. Harminc évvel ezelőtt sokkal(!) több pillangót láttam, számtalan mintával – most annak csak töredékét.

Csodálatos pillangók és madarak

Az angliai felmérés szerint a lepkefajok több, mint 70 százalékánál, a madarak több, mint 50 százalékánál csökkent az egyedek száma. Az elmúlt húsz évben két lepkefaj halt ki teljesen.
A madarak nem annyira sebezhetőek, ugyanis a felmérések szerint az őshonos madarak közül egy sem pusztult ki – csak létszámuk csökkent.
A tudósok úgy gondolják, hogy a pillangók adatai az egész rovarvilágra jellemzőek lehetnek. Úgy vélik – és nem ők az elsők –  hogy a talaj és talajvíz, a levegő nitrogénszennyeződése a felelős mindezért.
A nitrogénszennyeződésért pedig az ember, a fosszilis tüzelőanyagok használata miatt.

Amitől felesleges rettegni

Szuper-vulkánoktól félünk, és meteoroktól, csillagközi invázióktól. Olyan dolgoktól, melynek valószínűsége sokkal, de sokkal kisebb, mint az, hogy az emberiség önveszélyes, gátlástalanul kizsákmányoló, semmivel sem törődő léte okozza majd a bajt. 
Pedig itt van a szemünk előtt… csak kényelmesebb nem odafigyelni, kényelmesebb a vezetőkre hagyni a felelősséget. Kényelmesebb töménytelen mennyiségű szemetet termelnünk – mert úgy érezzük, hogy a sok munka után megérdemeljük a „komfortos” életet.
Pont úgy viselkedünk, mint egy „lelki beteg”, aki fél egyedül maradni gondolataival, hogy ne kelljen szembesülnie velük.

És végül, Asimov „jóslata”

A könyv egy olyan, fejlett civilizációval rendelkező bolygón játszódik, ahol a múlt kutatása, a régészet és csillagászat gyermekcipőben jár, a vallást és a szent iratokban szimbolikusan leírt múltbéli történéseket, melyek a ciklikus kihalásról szólnak, megmosolyogják. A jövendöléseket ímmel-ámmal veszik komolyan. 
A bolygónak több napja van, így sosincs éjjel. Ám egy szép nap mégis leszáll az éj egy kis időre… Ekkor megrémül, megtébolyodik mindenki, tüzeket gyújtanak és ezek okán a civilizáció elpusztul.
A történet azt próbálja bemutatni, hogy az ember azt hiszi, mindent tud és kézben tart, ami által saját maga emészti fel saját civilizációját. Elgondolkodtató…

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!