Kegyetlen titkot őrzött 1600 éven át a fiatal lány múmiája

Kegyetlen titkot őrzött 1600 éven át a fiatal lány múmiája

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kegyetlen titkot őrzött 1600 éven át a fiatal lány múmiája

1600 éve őrizte szomorú sorsának a titkát annak a fiatal lánynak a múmiája, akit most bajor kutatók vizsgáltak meg alaposabban. Az elemzések során kiderült, hogy bár a lány halálos betegségben szenvedett, életének végét nem ez, hanem valószínűleg saját rokonai okozhatták – az inka lány brutális gyilkosság áldozata lett.

100 éve pihent a múzeumban

Az 1600 éves inka múmia maradványai az 1890-es években kerültek bajor tulajdonba, és több mint 100 éven keresztül pihentek Bajor Állami Régészeti Gyűjtemény részeként Németországban.
A múmia korábbi sorsáról mindenféle írásos dokumentáció elveszett, a magzatpózban kuporgó tetemről a kutatók csak annyit tudtak, hogy az Acatama-sivatagból származik.

Azt is feltételezték, hogy a lány Chagas-kórban szenvedett, és ez okozta a halálát, ám most egy alaposabb vizsgálat kiderítette, hogy a fiatal nő sokkal kegyetlenebb módon vesztette életét.

A Chagas-kór

A Chagas-kórt egy vérben élősködő ostoros egysejtű okozza, a kórt általában poloskák terjesztik. Maga a betegség többnyire tünetmentes, és akár évtizedekig is lappanghat. Súlyos esetekben azonban a kötőhártyák gyulladását, a nyirokcsomók megduzzadását és a szőrtüszők gyulladását okozhatja, ekkor már szívpanaszokhoz, agyi tünetekhez is vezethet, és halállal is végződhet.

A kutatók úgy vélik, hogy az inka lány ebben a betegségben szenvedett, és valószínűleg már halál közeli állapotban volt, amikor brutális gyilkosság áldozata lett.

 
Fotó: Andreas Nerlich

Feltárja titkát a fiatal lány

A dél-amerikai múmiát a müncheni egyetem paleopatológusa, Andreas Nerlich vizsgálta meg a közelmúltban. Úgy találta, hogy a szinte tökéletes épségben megmaradt hajfonatok végét alpaka és láma szőrrel fogták össze, de a koponya formája és a testfelépítés is arról árulkodik, hogy a nő valóban dél-amerikai származású lehet.

A vizsgálat során DNS-elemzést is végeztek, valamint a lány haját is megvizsgálták, ebből kiderült, hogy az étrendje gazdag volt kukoricában és tengeri gyümölcsökben.

A CT-vizsgálat azonban valami egészen meglepő dologra világított rá: noha eddig a tudósok azt gondolták, hogy a lány halálát a betegség okozta, a vizsgálat kimutatta, hogy halála előtt több, nagy erejű ütés érte a koponyáját, amitől az betört.

A kutatók most azt gondolják – ahogyan azt a PLoS One folyóiratban publikálták – hogy a lány halálát ezek az ütések okozták. Úgy vélik, a szerencsétlen fiatal nő egy brutális rituális gyilkosság áldozata lett, akit halála után a sivatagban temettek el, ahol a homok és a levegő hatására természetes módon mumifikálódott, hogy 1600 évvel később mesélhesse el szomorú sorsának eseményeit.

A múmia most alaposabban is megvizsgált koponyája augusztus közepéig látható is lesz a bajorországi régészeti gyűjtemény részeként Münchenben.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!