Ezért tolerálod egyre kevésbé az alkoholt, ahogy öregszel 

Ezért tolerálod egyre kevésbé az alkoholt, ahogy öregszel 

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért tolerálod egyre kevésbé az alkoholt, ahogy öregszel 

Azon mulattunk a múltkor, hogy a komplett banda be tud csiccsenteni akkora alkoholmennyiségtől, amekkora a főiskolai évek alatt egy főnek volt „elég”.

Már sokszor felmerült beszédtémaként, mi lehet ennek az oka, és a minap a kezembe akadt egy tanulmány, ami végre választ ad az égető kérdésre. 

Ahogy öregszünk, testünk alkohol-feldolgozó képessége csökken”– mondta Dr. Erika Schwartz. De mégis mi állhat mindennek a hátterében? Dr. Schwartz szerint a változást a természetes öregedésnek, a toxinok felhalmozódásának, illetve különféle, a méregtelenítéssel összefüggő, enzimes folyamatok leromlásának köszönhetjük. 

Ahogy az életkorunk nő, úgy idővel a testünk automatikusan lebontja az izomzatunkat és helyére nagyobb eséllyel kerül zsír. Persze nem az izomszövet alakul át zsírrá, hanem egyszerűen kevesebb izmunk lesz, miközben hízunk – még jó, hogy ez ellen rendszeres edzéssel tudunk tenni.

A zsírsejtekről tudni kell, hogy kevesebb vizet tartanak magukban, mint az izomsejtek. Ez az alkoholfogyasztás tekintetében azért lényeges kérdés, mert az idő múlásával csökken az izmok által az alkoholra gyakorolt pozitív hatás. A kevesebb izom azt jelenti, hogy a szervezet dehidratáltabb, nem tudja olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint fiatal korában. „Ez a folyamat ráadásul növeli az alkohol által okozott közvetlen májkárosodást” – tette hozzá Dr. Schwartz. 

Szóval, ha nem is tudjuk kijelenteni, hogy a főiskolai évek alatt a saját magunk ellen rendszeresen elkövetett merényletek nyom nélkül eltűntek, legalább úgy fest, hogy a májunk csúcsfordulaton tudta elvégezni a dolgát. Vagy, legalábbis jobban, mint most. 

Rawpixel/istockphoto.com

Tényleg így van?

Ha ugyanezen a vonalon haladunk tovább, tehát a test izomösszetételét vesszük figyelembe, akkor nem biztos, hogy kamaszkorodban jobban dolgozott a májad, mint manapság. A testünk mérete és összetétele rendkívül egyénfüggő. Tény, hogy a gyermekkori elhízás nagyban elnöveli a felnőttkori elhízást és a különféle betegségek esélyét. Valamint az is tény, hogy az akkor megszerzett zsírsejtjeink száma már nem igazán változik. Azonban nem általános, hogy mindenki kamaszként szálkás és izmos, majd felnőttként elfelejti az edzést és komoly túlsúlyt szed fel. Sokan éppen ennek fordítottját mondhatják el magukról. Ezt erősíti meg Dr. Schwartz is:

„A test mérete és összetétele életkortól függetlenül jelentős tényezők az alkohol toleranciájában, feldolgozásában”.

Sok férfi általában nagyobb, erősebb testalkatú, ami azt jelenti, hogy nagyobb terület áll a rendelkezésére az alkohol feldolgozására – ezért is bírják alapvetően jobban a férfiak az alkoholt. Általában izomzatuk is jelentősebb, ami magasabb víztartalomhoz vezet, ez pedig segít hígítani és csökkenteni az alkohol szervezetre gyakorolt hatását. Ehhez kapcsolódik, hogy néhány nőnek a szervezete kevesebb alkohol-lebontó enzimet (alkohol-dehidrogenáz) termel, így hosszabb ideig és több alkohol marad a véráramukban. 

A tudatosság a legfontosabb

Meglehetősen összetett és egyénfüggő kérdés tehát, mennyire bírod az alkoholt, ahogy idősödsz, de szerencsés, ha ezen a területen is tudatos maradsz. A legtöbb egészségügyi szakértő egyáltalán nem javasolja az alkoholfogyasztást, legfeljebb alkalmanként, akkor is maximum egy-két pohárral, a kulináris élvezet részeként. Dr. Schwartz hozzátette azt is, hogy a magas cukortartalmú alkoholok, koktélok fogyasztásának még inkább szabjunk határt, mert ezek tovább fokozhatják az alkohol gyulladáskeltő hatásait. 

Alapvetően tehát a testösszetételünk és a lebontó enzimeink számának a csökkenése az, ami miatt kevésbé bírjuk az alkoholt az idő múlásával. „Az életkor előrehaladtával szervezetünk kevésbé hatékonyan metabolizálja az alkoholt. A véralkoholszint magas marad azoknál az embereknél, akik kevésbé aktívak és a testük nem áll készen a méregtelenítésre” – zárta a témát Dr. Schwartz. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!