Ezt árulja el rólad, hogy van-e mosolygödröcskéd

Ezt árulja el rólad, hogy van-e mosolygödröcskéd

Címlap / Életmód / Lélek / Ezt árulja el rólad, hogy van-e mosolygödröcskéd

Mi a közös Ariana Grandéban, Orlando Bloomban és Katalin hercegnében? Például az, hogy mindhármuknak van gribedlije – talán emiatt is népszerűek annyira?

A gribedlik apró gödröcskék, melyek leggyakrabban az arc oldalán, a száj mellett jelennek meg mosolygás közben. Rengeteg érdekességet lehet olvasni azokról, akiknek van mosolygödröcskéje. Nézzük, mik ezek!

Hogyan alakul ki?

A gribedlik gyakran a zygomaticus major nevű arcizom változása miatt alakulnak ki. Ez az az izom egyébként, amely felfelé húzza a szád sarkait, amikor mosolyogsz. A gribedli nélküli emberek arcán ez a rész az arccsonttól kezdődik és egészen az ajkak széléig elér. Akiknek viszont van mosolygödröcskéjük, két ilyen izomcsoport található az arcuktól a szájuk sarkáig. Ez az apró elváltozás tehát az egyik oka annak, hogy valakinek van-e gribedlije, vagy sem.

Más szakértők szerint ennél jóval egyszerűbb oka van a gödrök kialakulásának, mégpedig az, hogy rövidebbek a száj körüli izmok. Kutatások alátámasztották azt is, hogy az apró gödröcskék örökölhetők, különösen akkor, ha mindkét szülő rendelkezik velük. Egy másik érdekesség, hogy a gribedlik a gyerekkort követően is kialakulhatnak, illetve az idő múlásával változhatnak. 

via GIPHY

Sokaknak – például a hírességek közül Henry Cavillnek és Jude Lawnak – viszont az állán van egy mélyedés, ami a tudomány egyik fele szerint fejlődési rendellenesség, egy másik álláspont szerint pedig az állcsonton található egy hasadás. Az előbbi hipotézis népszerűbbnek számít és eszerint a mélyedés oka az, hogy magzati korban a babának nem a megszokott módon forr össze az arca két része.

Mi jellemző azokra, akiknek van mosolygödröcskéje?

  • Egyes kultúrákban a gribedli megléte szerencsét hoz. Vannak törzsek, akik szerint mindenképpen jót jelent, ha valakinek vannak ilyen gödröcskéi.
  • Az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban megjelent kutatás szerint a mosolygödör hatására sokkal észrevehetőbbek az arckifejezések és több információval is szolgálnak.
  • A gribedliket sokan a boldogsággal azonosítják, ez valószínűleg az előbbi ténynek köszönhető.
  • Egészséget és fiatalságot sugároznak, hiszen sokan a babákkal kötik össze tudat alatt a gödröcskéket, emiatt is tűnnek fiatalabbnak azok, akiknek van gribedlijük. Ezt az evolúciónak is köszönhetjük, hiszen nincs édesebb dolog egy kisbabánál. 
  • Az előbbi ténynek köszönhető, hogy vonzóbbnak látjuk a mosolygödröcskékkel rendelkező embereket, hiszen mivel a fiatalságot juttatja eszünkbe, potenciális társként tekintünk rájuk tudat alatt.
  • Nem csak az arcon, de az állon és a test bármely pontján kialakulhatnak gödröcskék, például ugyanígy alakul ki a derék alatt lévő két mélyedés is. 

via GIPHY

Sokan a mesterséges utat választják

Már évtizedekkel ezelőtt, pontosan 1936-ban is annyira vonzónak találták a gribedliket, hogy Isabella Gilbert New Yorkban megalkotta a gribedli gépet, amit a fejre kellett tenni és tulajdonképpen két benyomódást készített az arcon a hegyes részeinek köszönhetően. Természetesen azóta már a legrosszabb szépségápolási találmányok listájának népszerű szereplője, hiszen kellemetlen volt viselni (enyhén szólva), ráadásul később az is elterjedt róla, hogy a rendszeres használata rákkeltő.

A mosolygödör műtétek egyre népszerűbbek, pontosan amiatt, hogy aranyosabbnak, fiatalabbnak, szebbnek gondolják az arcát azoknak, akik rendelkeznek vele. A plasztikai műtét során egyébként egy kis bemetszést ejtenek a gödör tervezett helyén, aztán egy kevés szövetet eltávolítanak innen. Ezt követően egy kicsi öltéssel egyesítik a bőrt és az izmot, így kialakítva a gribedlit. 

Egy másik módszer az arc két oldalán lévő apró piercing behelyezése, ami kevesebb időt vesz igénybe, mint az előbbi műtét, viszont bizonyos szempontból feltűnőbb változást eredményez.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!