Ezt árulja el rólad, hogy van-e mosolygödröcskéd

Ezt árulja el rólad, hogy van-e mosolygödröcskéd

Címlap / Életmód / Lélek / Ezt árulja el rólad, hogy van-e mosolygödröcskéd

Mi a közös Ariana Grandéban, Orlando Bloomban és Katalin hercegnében? Például az, hogy mindhármuknak van gribedlije – talán emiatt is népszerűek annyira?

A gribedlik apró gödröcskék, melyek leggyakrabban az arc oldalán, a száj mellett jelennek meg mosolygás közben. Rengeteg érdekességet lehet olvasni azokról, akiknek van mosolygödröcskéje. Nézzük, mik ezek!

Hogyan alakul ki?

A gribedlik gyakran a zygomaticus major nevű arcizom változása miatt alakulnak ki. Ez az az izom egyébként, amely felfelé húzza a szád sarkait, amikor mosolyogsz. A gribedli nélküli emberek arcán ez a rész az arccsonttól kezdődik és egészen az ajkak széléig elér. Akiknek viszont van mosolygödröcskéjük, két ilyen izomcsoport található az arcuktól a szájuk sarkáig. Ez az apró elváltozás tehát az egyik oka annak, hogy valakinek van-e gribedlije, vagy sem.

Más szakértők szerint ennél jóval egyszerűbb oka van a gödrök kialakulásának, mégpedig az, hogy rövidebbek a száj körüli izmok. Kutatások alátámasztották azt is, hogy az apró gödröcskék örökölhetők, különösen akkor, ha mindkét szülő rendelkezik velük. Egy másik érdekesség, hogy a gribedlik a gyerekkort követően is kialakulhatnak, illetve az idő múlásával változhatnak. 

via GIPHY

Sokaknak – például a hírességek közül Henry Cavillnek és Jude Lawnak – viszont az állán van egy mélyedés, ami a tudomány egyik fele szerint fejlődési rendellenesség, egy másik álláspont szerint pedig az állcsonton található egy hasadás. Az előbbi hipotézis népszerűbbnek számít és eszerint a mélyedés oka az, hogy magzati korban a babának nem a megszokott módon forr össze az arca két része.

Mi jellemző azokra, akiknek van mosolygödröcskéje?

  • Egyes kultúrákban a gribedli megléte szerencsét hoz. Vannak törzsek, akik szerint mindenképpen jót jelent, ha valakinek vannak ilyen gödröcskéi.
  • Az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban megjelent kutatás szerint a mosolygödör hatására sokkal észrevehetőbbek az arckifejezések és több információval is szolgálnak.
  • A gribedliket sokan a boldogsággal azonosítják, ez valószínűleg az előbbi ténynek köszönhető.
  • Egészséget és fiatalságot sugároznak, hiszen sokan a babákkal kötik össze tudat alatt a gödröcskéket, emiatt is tűnnek fiatalabbnak azok, akiknek van gribedlijük. Ezt az evolúciónak is köszönhetjük, hiszen nincs édesebb dolog egy kisbabánál. 
  • Az előbbi ténynek köszönhető, hogy vonzóbbnak látjuk a mosolygödröcskékkel rendelkező embereket, hiszen mivel a fiatalságot juttatja eszünkbe, potenciális társként tekintünk rájuk tudat alatt.
  • Nem csak az arcon, de az állon és a test bármely pontján kialakulhatnak gödröcskék, például ugyanígy alakul ki a derék alatt lévő két mélyedés is. 

via GIPHY

Sokan a mesterséges utat választják

Már évtizedekkel ezelőtt, pontosan 1936-ban is annyira vonzónak találták a gribedliket, hogy Isabella Gilbert New Yorkban megalkotta a gribedli gépet, amit a fejre kellett tenni és tulajdonképpen két benyomódást készített az arcon a hegyes részeinek köszönhetően. Természetesen azóta már a legrosszabb szépségápolási találmányok listájának népszerű szereplője, hiszen kellemetlen volt viselni (enyhén szólva), ráadásul később az is elterjedt róla, hogy a rendszeres használata rákkeltő.

A mosolygödör műtétek egyre népszerűbbek, pontosan amiatt, hogy aranyosabbnak, fiatalabbnak, szebbnek gondolják az arcát azoknak, akik rendelkeznek vele. A plasztikai műtét során egyébként egy kis bemetszést ejtenek a gödör tervezett helyén, aztán egy kevés szövetet eltávolítanak innen. Ezt követően egy kicsi öltéssel egyesítik a bőrt és az izmot, így kialakítva a gribedlit. 

Egy másik módszer az arc két oldalán lévő apró piercing behelyezése, ami kevesebb időt vesz igénybe, mint az előbbi műtét, viszont bizonyos szempontból feltűnőbb változást eredményez.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!