Veganuár: a kihívás, amivel fitten kezdheted az évet

Veganuár: a kihívás, amivel fitten kezdheted az évet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Veganuár: a kihívás, amivel fitten kezdheted az évet

Ha az elmúlt hetekben te is sok mézeskalácsot, habos süteményt, sülteket és forralt bort fogyasztottál, azzal egyáltalán nincs semmi gond. Az viszont könnyen előfordulhat, hogy ennek következtében felszökött néhány kiló, vagy egyszerűen most úgy érzed, mintha napokon keresztül túletted volna magad. Ezeken, és az általános jólléteden is segít a veganuár kihívás.

Mit jelent pontosan a veganuár?

Év elején sokan tesznek fogadalmakat, amelyek között az étkezési szokások megváltoztatása is gyakran szerepel. Ezeket az elhatározásokat azonban legtöbbször nehéz betartani, hiszen olyan drasztikusak is lehetnek, hogy szimplán beleugorva már néhány nap után is frusztrálhatnak. Semmi értelme annak, hogy kínozd magad! Az viszont annál inkább jó ötlet, hogy kipróbálj egy olyan egészséges kihívást, mint a veganuár.

A kihívás még 2020-ban indult útjára Németországban, és a hivatalos oldalán idén is ingyenesen regisztrálhatsz, hogy tippeket és recepteket kapj hozzá e-mailben. Ez pedig kifejezetten motiváló és hasznos lehet, hiszen arról van szó, hogy egy hónapon keresztül tisztán növényi alapú élelmiszerek kerüljenek a tányérodra, ami, ha eddig ritkábban ettél húsmentes fogásokat, nem olyan könnyű.

Kipróbálni viszont már csak azért is megéri, mert elősegítheti a fogyást, javíthatja az egészségi állapotodat, és az éghajlatért is sokat tehetsz vele.

Ha pedig letelik az egy hónap, biztosan lesznek olyan fogások vagy alapanyagok, amelyeket akkor is szívesen fogyasztasz majd a későbbiekben, ha általában alapvetően inkább húsos ételeket eszel. Mi több, talán még néhány húsmentes naphoz is kedvet kapsz majd.

Alesia Kozik/pexels.com

Így érdemes elkezdened a kihívást

Bárkinek, aki úgy dönt, hogy 30 napra teljesen vegán étrendre vált, kezdetben komoly kihívással kell szembenéznie. Az elindulás megkönnyítése érdekében érdemes egy hétre előre táplálkozási tervet készítened, ami reggelit, ebédet, néhány harapnivalót és vacsorát is tartalmaz. A legjobb, ha magad készíted el az ételeket. Ha nem otthonról dolgozol, készíts magadnak kis ételcsomagokat, hogy még útközben és szünetekben se ess kísértésbe. 

Az is fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsd az ételeket. Tehát az pusztán nem elég, ha egy fogás vegán, táplálónak is kell lennie. Természetesen egy vegán burgerrel és sült krumplival hamar eltelve érezheted magadat, de közben aligha teszel jót magadnak a kihívással. Ehelyett inkább egyél mondjuk zöldséglevest, gyümölcslevest, főzelékeket, olajos magvakat vagy sült zöldségeket.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»