7 ok, amiért jógáznod kell

7 ok, amiért jógáznod kell

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ok, amiért jógáznod kell

Egyszerre nyújtja a mozgás örömét, a testi-lelki megkönnyebbülés érzését, illetve a tudatot, hogy valamit igazán tettél magadért. A jóga a keleti bölcselet egyik formája, mellyel elsimíthatod a kívül-belül tomboló káoszt. Lássuk, hogyan leszel egészségesebb általa!

Fejleszti a memóriát

Az emlékek fölidézése és a bennük rejlő információk újraértelmezése a mindennapi életünk fontos folyamata. A memória hanyatlása részben a korral jár, részben pedig átmeneti problémák okozzák.
A koncentráción alapuló, úgynevezett Dharana-jóga lefoglalja a tudatot, hiszen a légzésre irányítja a figyelmet, így javul a szellemi teljesítőképességed. Ugyanakkor valamennyi jógafajtára érvényes, hogy a vérkeringés fölpezsdítésével fejleszti az agyi tevékenységet.

Jobban alszol tőle

Egy friss kutatás szerint a rendszeres jóga segít a gyors álomba merülésben és a hosszabb időtartamú, pihentetőbb alvásban.
Ezt bizonyítja, hogy a vizsgálatban résztvevő inszomniások 14 perccel hamarabb szenderültek el és egy órával tovább szundítottak két hónapnyi jógagyakorlás után, mint előtte. A testi-lelki ellazulásnak köszönhető az eredmény.

Jobb leszel az ágyban

A jóga időszámításunk előtt 200-tól kezdve a hálószobák fűszere. Az ászanák – tehát a jóga végzéséhez szükséges álló, ülő és egyensúlyozó pozíciók – fejlesztik a testtudatot, csökkentik a feszültséget és gyorsítják az izgalmi állapothoz vezető hormonok kiválasztódását. Magyarán szólva: aki jógázik, annak több és jobb együttlétekben lehet része.

Kevesebb fájdalom

Heti két 90 perces jógaóra 56%-kal csökkenti a gerincfájdalmakat, míg a szokványos gyógytorna 16%-os eredményre képes – olvasható egy mozgásszervi problémákkal foglalkozó szakfolyóiratban.
Ha tehát ülő- vagy álló munkát végzel, fontold meg!

Egészségesebb szív

A jóga az egyik legjobb dolog, amit a szíveddel tehetsz. Nemcsak a létfontosságú szerv teljesítményét növeli, de lassítja a légzést, csökkenti a vérnyomást és a meglévő szívbetegség kiegészítő terápiájaként is kiváló.

Jobb emésztés

A jóga élvezetes és hatékony módja annak, hogy örökre megszabadulj a hasi diszkomfortérzettől. Még az irritábilis bélszindróma (IBS) és a Crohn-betegség tüneteit is képes mérsékelni, mivel a belekben megnyilvánuló tünetek többnyire a túlzott stressz következményei.
Márpedig a jóga elűzi a feszültséget, s vele együtt a szorulást, a hasmenést, a puffadást és a hasfájást is!

Fejlettebb egyensúlyérzék

Néha kétbalkezesnek vagy kétballábasnak érzed magad? Hajlamos vagy a semmiben is megbotlani, esetleg véletlenül nekimenni dolgoknak? A jóga segítségével összhangba hozhatod a tested a tudatoddal, így biztos lehetsz benne, hogy a fizikai valód tényleg azt csinálja majd, amit a szellemed akar.Ha úgy döntöttél, szeretnél belevágni, az alapokat érdemes szakképzett jógaoktatótól elsajátítani. Persze, az interneten számos oktatóanyag áll rendelkezésedre, valamint könyvek hadából választhatsz, amennyiben nyitott vagy a hinduizmus, illetve a buddhizmus kulturális közegében fejlődött, testet és lelket egyaránt karban tartó rendszerre. Könnyen lehet, hogy már az első próbálkozás után beleszeretsz!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!