Otthoni praktikák a fogzás enyhítésére

Otthoni praktikák a fogzás enyhítésére

Címlap / Életmód / Család / Otthoni praktikák a fogzás enyhítésére

A kisbabák akár már 3 hónapos korukban elkezdhetik a fogzást, és az egész folyamat 2 éves kor körül fejeződik be az őrlőfogak és a szemfogak kibújásával. Ezért fontos elsajátítani néhány hatásosnak vélt praktikát, amivel a kicsi és a saját életünket is megkönnyíthetjük.

Kamilla

A kamilla széles körben használt, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. A belőle főzött 1 csepp teával dörzsöljük be a kicsi ínyét elalvás előtt. Szükség esetén naponta többször is alkalmazhatjuk.

Zsálya

Az orvosi zsálya kifejezetten ínyvédő tulajdonságáról ismert, védi és ápolja a babák igénybe vett ínyét. Emellett a zsályának érzéstelenítő hatása is van, ami kifejezetten hasznos az ínyfájdalmak esetén.
A kamillateához hasonló a zsályateát is az ínyre dörzsölve kell alkalmaznunk.

B-5 elővitamin

A B-5 elővitamin nagyon hatékony lehet abban, hogy megvédi a fogínyt a további gyulladásoktól.
Feltétlenül érdemes ezt az anyagot keresni a patikákban választott szerek összetevői és hatóanyagai között. Kép forrása: B5 vitamin 3D szerkezete

Borostyánlánc

Egyre elterjedtebb, hogy a fogzással küszködő gyereknek borostyánláncot vesznek.
Ez gyakran segít a fájdalom enyhítésében, és hatására az éjszakai alvás is jobb lehet babának és mamának egyaránt.

Rágókák

Ha kisbabád van, akkor szinte biztos, hogy kaptál jónéhány rágókát ajándékba. Fertőtlenítés után tegyél egyet a hűtőbe, majd add a gyereknek.
A hideg megnyugtatja a duzzadt ínyt, a rágás pedig enyhíti a fájdalmat és eltereli a kicsi figyelmét.

Nyugalom

A fogzási folyamat hol enyhébb, hol nehezebb, a gyerekek ilyenkor nyűgösebbek, csökkenhet az étvágyuk, rosszabbul alszanak és akár hőemelkedést is produkálnak. 
Egy nyűgös baba bizony próbára tudja tenni a szülők idegrendszerét is. Ennek ellenére tudatosítsd magadban, hogy neki ez fájdalommal jár, így próbálj meg kevesebbet idegeskedni, hogy az otthoni légkör minél harmonikusabb legyen.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!