Kevesebb húst eszünk, és többet főzünk a járvány alatt

Kevesebb húst eszünk, és többet főzünk a járvány alatt

Címlap / Hírek / Kevesebb húst eszünk, és többet főzünk a járvány alatt

Erősen megváltoztak az étkezési szokásaink a koronavírus-járvány alatt. Egyrészt kényszerből, hiszen nem tudtunk ott, akkor és azt enni, amit akartunk, másrészt annyi szabadidőnk lett hirtelen, hogy a baráti találkozások, összejövetelek, szociális programok helyett elkezdtünk főzni.

Friss kutatások szerint sokkal kevesebb húst eszünk, és többet főzünk, előbbi azonban nem kizárólag a COVID-19 érdeme.

A Self.inc kérdőíve szerint az amerikai válaszadók 23 százaléka azt mondta, hogy több növényalapú ételt eszik, mint a koronavírus előtt, ráadásul nemcsak többet főznek, hanem többféle ételt is kipróbálnak – írja a Treehugger.

A válaszadók több mint kétharmada arra használta fel a járvány miatti szabadidejét, hogy megtanuljon főzni, vagy megtanuljon változatosabban főzni. A női válaszadók 62 százaléka, a férfi válaszadók 37 százaléka nyilatkozott így. Annak ellenére, hogy az ilyen kérdőívek általában vegyes eredményekkel zárulnak, szakértők szerint valószínűleg a szigorú szabályozások elmúlta után is marad a főzőkedv, aminek több lehetséges oka is lehet. Egyrészt valószínűleg a válság miatt sokkal kevesebb pénze is lesz mindenkinek folyton étterembe járni és rendelgetni, másrészt komoly az aggodalom az élelmiszerbiztonság miatt is, annak ellenére, hogy a koronavírus alapvetően az ételen keresztül nem terjed. Az is faktor lehet, hogy az emberek még mindig tartanak attól, hogy étterembe menjenek, más emberek közé, maszkok nélkül.

cottonbro/pexels.com

Előnyök és hátrányok

Ez persze azok számára, akik az élelmiszerbizniszben dolgoznak, nem feltétlenül jó hír. A futárok, az éttermi kisegítők, pincérek és szakácsok veszíthetik el munkájukat azért, mert kevesebbet rendelünk tőlük. A családok egészségének azonban mindenképpen jót tesz a váltás, hiszen az otthon elkészített élelmiszerek jellemzően egészségesebbek is.

Ugyanígy az otthon főzés következménye lehet az is, hogy kevesebb húst eszünk a koronavírus-járvány alatt.

A Bloomberg szerint a pandémia előtt a húsfogyasztás mintegy ötven százaléka ételrendelésből fakadt. Ez érthető, hiszen nem mindenki szeret húst készíteni, ráadásul jellemzően ez drágább is, mint a zöldségalapú étkezés, így ha valaki spórolni szeretne, ezen könnyedén tud.

2019 az elmúlt 60 év során az első olyan év volt, amikor nem növekedett, hanem csökkent a globális húsfogyasztás. Az 1970-es évek óta már átalakult, hogy milyen húst eszünk: korábban inkább a marha volt a népszerűbb, azóta a szárnyasok élik aranykorukat (illetve éppen, hogy nem – attól függ, honnan nézzük). 

Mi lesz a jövőben?

2020-ban szakértők szerint tovább csökken majd a húsfogyasztás, és nemcsak a koronavírus-járvány miatt. Az állatokat érintő különböző betegségek, mint a sertéspestis, valamint a szárazságok megmaradó hatásai mind befolyásolják ezeket a változásokat. Németországban egyre nagyobb divat a vegetáriánus életmód, a kínai disznóval kapcsolatban pedig élelmiszerbiztonsági problémák vetődtek fel mostanában. Persze a COVID-19 is számít: az éttermek bezártak (statisztikák szerint nagyjából 2,2 millió étterem globálisan a koronavírus áldozatává vált), az embereknek pedig egyszerűen nincs kapacitásuk annyi húst vásárolni, mint amennyit korábban elfogyasztottak.

Érdekes, hogy a koronavírus-járvány alatt a növényalapú húshelyettesítőkért megnőtt a kereslet, különösen azok közül, amelyeket fagyasztva árulnak. A szójakészítmények és a tempeh kereslete is megugrott. Az emberek, úgy tűnik, tényleg a növényalapú étkezés felé indultak el, ami nem is baj. A környezetszennyezés visszaszorításához, a klímaváltozás lelassításához óriási segítség lehet az, ha sokkal kevesebb húst fogyasztunk globálisan.

Forrás

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!