Ne tízezrekért tisztítsd a szőnyeget: otthoni szőnyegtisztító praktikák

Ne tízezrekért tisztítsd a szőnyeget: otthoni szőnyegtisztító praktikák

Címlap / Otthon / Háztartás / Ne tízezrekért tisztítsd a szőnyeget: otthoni szőnyegtisztító praktikák

A szőnyegek tisztítására érdemes odafigyelni, hiszen rengeteg kórokozó tapadhat meg rajtuk, többek között a poratkák kedvenc bulihelye is lehet. A porszívózás tehát szükséges, ugyanakkor kevés, hiszen a szőnyegnek mélytisztításra is szüksége van. Megmutatjuk, hogyan tudod teljesen kipucolni, de a különböző foltok eltávolítására is adunk hasznos tippeket!

Mosás

Az első lépés, hogy szőnyegtisztítóval átmenj a szőnyegen. Ezt a műveletet egyébként háromhavonta érdemes megtenned, hogy makulátlan maradjon. Érdemes olyan folyadékot tenned a gépbe, ami védi is az anyagot a további szennyeződésektől és a sérülésekkel szemben is ellenállóbbá teszi a szőnyeget.

Ha nincs szőnyegtisztítód, a gőztisztítás is ugyanolyan hatékony lehet! Ha pedig nem tudod hova tenni a szőnyeget száradni, érdemes profik segítségét kérned, akik általában el is szállítják és vissza is hozzák neked a frissen mosott szőnyeget!

Mielőtt ezeket alkalmaznád, alaposan porszívózd ki a szőnyegedet, hogy a nagyobb darabok és a por nagy része ne okozzon problémát.

AllaSerebrina/depositphotos.com

A foltok kezelése

Többféle házi praktikát is bevethetsz a különféle szennyeződések eltávolítására.

A rágó esetében például a jégkocka lehet a legnagyobb segítségedre. Egyszerűen nyomd a rágóra, várd meg, amíg a gumi megkeményedik és így próbáld meg leszedni.

Viasz is cseppenhet a szőnyegre, ha imádod a gyertyákat. A legegyszerűbben úgy tudod eltávolítani ezt a foltot, ha egy konyharuhát teszel a foltra és elkezded vasalni. Így sokkal könnyebben megszabadulhatsz tőle, ráadásul a makacsabb darabokat is egyszerűbb lesz eltávolítani.

A különféle foltok eltávolítására pedig szódabikarbóna és az ecet kombinációja az egyik leghatékonyabb módszer, de ha ez nem segít, a borotvahabot is bevetheted! Hagyd a szőnyegen fél óráig, majd egy száraz ronggyal töröld le. Ezt követően spriccelj rá szódabikarbónával összekevert ecetet és néhány perc múlva ezt is letörölheted.

A zsíros szennyeződések eltávolítására szuper lehet a mosogatószer, hiszen ez alapvetően zsíroldót is tartalmaz. Keverj össze belőle egy keveset vízzel, töltsd egy spriccelős flakonba és nyomj belőle a foltra. Ezt követően itasd fel a foltról egy papírtörlővel vagy törölközővel. Arra ügyelj, hogy ne dörzsöld a foltot, inkább csak próbáld meg felitatni, mert előbbi esetben károsodhatnak a szőnyeg rostjai és egy hatalmas pamacs lesz a folt helyén.

A makacs foltokat mindenképp érdemes előkezelni, mielőtt nekiesnél a szőnyegtisztítóval: az ételek és italok úgy jönnek ki a legegyszerűbben, ha nedvesek. Miután végeztél a foltkezeléssel, szárítsd meg a felületet, hogy ne tegyen kárt a laminált padlóban!

Természetesen mindenképpen figyelj arra is, hogy ha házi kedvenceid vannak, olyan tisztítószereket használj, amik rá nem veszélyesek! Ma már rengeteg természetes, mérgező anyagoktól mentes szert találni, amitől nem lesz baja a kutyádnak és cicádnak!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!