A 65 év felettiek legtöbbje hiányt szenved a következő 2 vitaminból

A 65 év felettiek legtöbbje hiányt szenved a következő 2 vitaminból

Címlap / Életmód / Egészség / A 65 év felettiek legtöbbje hiányt szenved a következő 2 vitaminból

2017-ben megjelent egy kutatás a Nutrients című lapban, amelynek résztvevői a környezet, az életvitel és a genetika egészségre gyakorolt hatását szerették volna közelebbről megvizsgálni. 1000 embertől vettek vért, a vizsgálatok során pedig feltűnt nekik, hogy 65 és 93 év között volt kettő olyan vitamin, ami az idősebb korosztály jelentős részénél túl alacsony volt.

Az egyik a D-vitamin volt, a másik pedig a B12, aminek fontosságáról csak kevesen tudnak!

Persze a kutatókat annyira nem érte váratlanul, hogy épp ez a kettő vitamin volt alacsony számban jelen a résztvevők szervezetében. Hiszen ahogy telnek az évek, a fizikai változás hatására teljesen átalakul a tested táplálkozási igénye, és vannak vitaminok, amikből egy bizonyos kor felett már többre van szükséged. Ez viszont az étrended átalakításával is járna, amire sokan egyáltalán nem is gondolnak.

Mire jó a D- és a B12-vitamin?

D-vitamin élelmiszerek
istockphoto

Valószínűleg a D-vitaminnal némileg te is tisztában vagy, hiszen egyike a leghíresebbeknek, amit valójában maga a szervezet állít elő.

A D3 vitamin a napfény hatására keletkezik a szervezetben, míg a D2 az, amit étkezés során viszel be, majd ott alakul át szép lassan D3-má. Idősebb korban nagyon fontos, hogy megfelelő határon mozogjon ennek szintje.

Hiánya ugyanis a csontritkuláshoz is hozzátesz, megfájdítja az ízületeket, ráadásul még csonttörésekre is sor kerülhet az elgyengülés miatt. Ahogy telnek az évek, úgy a tested egyre kevesebbet állít elő a D-vitaminból, ezért számít olyan sokat, hogy 60 felett pótolni kezdd a hiányt.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Tálas Judit
    2020.10.19., 16:28

    Eddig is hallottam a D és B12 vitaminok pozitív hatásáról egy fél éve hogy újból szedem hosszú évek kihagyásával, na meg a B12 vitamin -rol, akkor szoktam megérezni e kettő vitamin hiányát amikor nem lehet ki menni a természetbe egy jó sétára majd le ülni egy kis nap fürdőre! Vagy amikor nagyon kívánom a tonhalat, vagy a májat minden verzióban ! Szóval nagyon köszönöm ezt a cikket, amit a testvérem küldött át nekem, és jól esik az, hogy azért vannak akiknek még fontosak vagyunk.
    Köszönettel : Tálas Judit

    Válasz

Írj egy hozzászólást