Életmód / Receptek / Táplálkozás

5+1 nem mindennapi fogás, ami a kertedben megtermő fűszernövényekből készülhetnek

Bazsalikomos pesto

A bazsalikomot vagy imádni, vagy utálni lehet, viszont akit meggyőz jellegzetes íze és aromája, az minden formában és mennyiségben megpróbálja majd beilleszteni az étrendjébe.

Az egyik legtipikusabb bazsalikomos fogás a pesto.

Ehhez a finomsághoz kevés olajon kell fenyőmagokat pirítanod, majd nagy csokor bazsalikommal, jó pár gerezd fokhagymával és sóval, löttyintésnyi olívaolajjal az egészet turmixold krémesre.

Ízlés szerint dúsítsd parmezánnal, vagy sörélesztőpehellyel.  Az így kapott pesto hűtőben akár több hétig is eláll, de bátran fagyaszthatod is. Pirítósra kenve, tésztával összeforgatva egyaránt mennyei fogás.

 

Snidlinges pogácsa

A snidling lágyan hagymás íze mindenkit elvarázsol, és ez a különleges fűszernövény legalább olyan sokoldalúan használható, mint a manapság annyira népszerű medvehagyma.

Azonban amíg a medvehagymát csak tavasszal tudjuk szedni, addig a snidling tavasztól késő őszig elérhető a konyhakertekben.

Látványra sem utolsó, köszönhetően lila virágainak, amik ugyancsak ehetőek. A snidlinget érdemes ollóval vágni, ugyanis szeletelés közben sokat veszít formájából és aromáiból is.

Próbáld ki, milyen, ha a kedvenc lángos- vagy pogácsatésztádat gazdagítod vele, de szendvicskrémekbe forgatva sem utolsó lakoma.

 

Citromfüves tzatziki

A tzatziki egy frissítő, krémes saláta, vagy savanyúság, ami remek alternatívát kínál a különféle uborkasalátákra.

Tipikus nyári lakoma, amit a citromfűvel könnyű még izgalmasabbá tenni.

Nagylyukú reszelőn reszeld le a megtisztított kígyóuborkát, sózd meg, majd tedd félre állni.

A felesleges levet öntsd le róla, majd reszelj hozzá fokhagymát és facsarj rá egy kis citromot. Apróra vágott citromfűvel tedd karakteresebbé és joghurttal, vagy akár növényi tejföllel tedd krémessé, tartalmassá. Hűtve tálald!

 

Friss mentatea

A fűszernövényekben az a jó, hogy mindegyikből készíthetsz főzetet, teát, mindegyiket más-más gyógyhatással.

A kakukkfű pl. remek köhögésre, a lestyán vízhajtásra, a menta pedig nem csak a limonádék és a szörpök méltó kiegészítője lehet.

Az arab országokban nem véletlenül készítenek belőle forró teát: a különleges aromái erőteljesen hűsítő hatásúak. Kb. két teáskanálnyi mentalevél szükséges 2 deci friss teához, ezt a mennyiséget 15 percig kell áztatnod és már fogyaszthatod is!

A mentatea egyébként nem csak hűsít, remek emésztésjavító is egyben.

 

Kakukkfüves-rozmaringos grillzöldségek

A kakukkfű és a rozmaring kiváló választás, ha grillezett fogásokról van szó.

Tépkedve, durvára vágva csodálatos ízvilágot kölcsönöznek a serpenyős zöldségeknek is, csupán arra kell ügyelned, hogy a fűszernövényeket gondosan beolajozd, különben könnyen és gyorsan megégnek a sütőben, kemencében, márpedig akkor kesernyés ízük lesz.

Olajjal bevonva viszont ropogósra sülnek és nem csak megízesítik a fogásokat, hanem magukban is mennyei finomságokká válnak.

A vastagabb rozmaringszárak egyébként arra is alkalmasak, hogy kenőecsetként használd őket: csak mártsd bele olajba és ezzel kenegesd a grillen forgatott falatokat!

 

Tárkonyos zöldségleves

A tárkonyból népszerű raguleves készülhet, ám nincs is annál jobb, ha a saját kertedben megtermő zöldségeket a saját fűszereiddel ízesíted – az így készült fogás garantáltan páratlan lakomát jelent majd.

Az apróra vágott zöldségeket (hagyma, sárga-és fehérrépa, burgonya, zöldbab, ízlés szerint más gyökérzöldségek) pirítsd meg olajon, szórd meg tárkonnyal, vegetával, sóval, majd az egészet öntsd fel vízzel.

Forrald össze, majd habard be a levest. Ha szeretnéd, házi csipetkével, vagy burgonyagombócokkal még tartalmasabbá teheted ezt a frissítő, finom fogást, ami akár hidegen is megállja a helyét.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást