5+1 dolog, amiről jó lett volna tudni, mielőtt freelancer lettél

5+1 dolog, amiről jó lett volna tudni, mielőtt freelancer lettél

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5+1 dolog, amiről jó lett volna tudni, mielőtt freelancer lettél

Mindig izgalmasnak és kecsegtetőnek tűnik, hogy a munkában is a magad ura légy, te legyél a saját főnököd és úgy oszd be az idődet, ahogy szeretnéd. Ha freelancer vagy, akkor ezt mind megteheted, sőt, ennél sokkal nagyobb szabadságod van. Lehet, hogy néha már túl nagynak érzed ezt a mozgásteret, és néhány napra visszaülnél egy rendes irodai munkába, ahol sokkal nagyobb a fegyelem, a rendszer, a felelősség azonban jóval kisebb.

Lássuk, mik a leggyakoribb buktatók, ha freelancer vagy!

A keserves indulás

Amíg az álmok, a tervek és a megvalósítandó célok óriási teherként lebegnek fölötted, amikor felmondasz a munkahelyeden és úgy döntesz, hogy önállóan menedzseled tovább a karriered, addig a motiváció és a lelkesedés még mindennél nagyobb.

Ezekben az első hónapokban kevésbé érzed annak a súlyát, hogy mennyire változik majd meg ettől az életed és ez pontosan mivel jár majd.

Lehet, hogy még az első éved felénél jársz, lehet, hogy még csak most akarsz belevágni, egy biztos, sok-sok támogatásra és türelemre lesz szükséged, hiszen egyből biztosan nem fog minden összejönni.

A közösség hiánya

Amikor felálltál a munkahelyedről, biztosan volt néhány arc, akivel kapcsolatban örültél, hogy valószínűleg soha nem látod többé, nem kell velük együtt dolgoznod a továbbiakban.

Azonban mindannyian emberek vagyunk, azaz társaságban, közösségben érezzük igazán jól magunkat.

Legalábbis néha ilyen jellegű igényeknek is meg kell felelni, mert bár nehéz elhinni, nem minden megy egyedül.

Lehet, hogy az első időszakban nem érzed, de az eddigiekben felépített kapcsolataid nagy segítségedre lehetnek a későbbiekben is.

Nem csak az előrejutás vagy egy két rövidebb út kihasználása miatt, csupán azért is, mert egy egész napos magányos munka után jól esik néhány ital a régi kollégákkal, egy közös ebéd a volt főnököddel vagy a barátaiddal, nem igaz?

TV és social média

Ha nem vagy egész nap úton vagy nem egy közösségi irodában dolgozol, akkor freelancerként valószínűleg otthon vagy egy kávézóban töltöd a munkanapjaidat.

Ilyenkor igazán veszélyes útra is tévedhetsz azzal, hogy csak egy kicsit bekapcsolod a tévét, amíg dolgozol, a háttérben éppen megint a kedvenc sorozatod szól, a telefonod pedig folyton pittyen egyet, amikor épp belejöttél a munkába.

Mivel a magad ura vagy, nem kell senkinek megfelelned, nem kell munkát tettetned a főnököd előtt, egy sokkal nagyobb feladat áll előtted, a saját elvárásaidnak kell eleget tenned.

Tipp: Fogadd meg, hogy minden nap tartasz néhány offline órát, amit akár ketté is oszthatsz, de a lényeg, hogy ilyenkor minden figyelmed csak a munkáé legyen, ne engedd, hogy bármi elvonja a figyelmed!

A feladatok megfelelő kiosztása

Eleinte valószínűleg nagyon ijesztőnek tűnhet a gondolat, hogy a saját vállalkozásodban is eljön majd az a pillanat, amikor delegálnod kell.

Pont azért hagytad ott az előző munkahelyed, hogy te legyél az, aki a döntéseket hozza, aki a feladatokat elvégzi és aki az elismeréseket is begyűjtheti.

Ez persze nem jelenti egyenes arányosan azt, hogy semmi segítséged nem lesz.

Tipp: Amikor eljön az a pont, hogy úgy érzed, hogy túl sok, akkor ne halogasd, vegyél fel egy gyakornokot, egy asszisztenst vagy bármilyen segítséget, akiben megbízol, akit taníthatsz és akivel képes leszel együtt dolgozni.

Nagy feladat, de a túlélés szempontjából mindenképpen elengedhetetlen!

A pénzügyek egyszerűsítése

Amikor egy munkahelyen ülsz és csak azzal kell foglalkoznod, hogy a feladataidat időre elvégezd, akkor eggyel könnyebb dolgod van, mintha freelancer lennél.

Amikor ugyanis a magad ura vagy, akkor a könyvelés, a számlázás és az összes ezzel járó feladat is rád hárul.

Lehet, hogy érdemes már az elején tanácsot kérni egy szakértőtől azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb felállás számodra a pénzügyek terén, nehogy később bánd meg azt, hogy mindent te magad akartál elvégezni!

24/7

Ez talán a legnehezebb kihívás abban, amikor freelancerként dolgozol.

Az, hogy mivel nincs meghatározott, szigorú munkaidőd, ezért te magad és mások is úgy gondolják, hogy te folyamatosan elérhető vagy. Mindig online vagy és folyamatosan dolgozol.

Ebbe a hibába könnyű beleesni, hiszen végre valami olyasmit csinálsz, amit imádsz, amit te hoztál létre és amiből egyenesen származik hasznod.

Ettől függetlenül légy óvatos és ne ragadtasd el magad, határozz meg bizonyos szabályokat, amiket ne csak betartani próbálj, de másokat is vegyél rá ugyanerre!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást