5+1 csodás tó Európán belül, amit neked is látnod kell

5+1 csodás tó Európán belül, amit neked is látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5+1 csodás tó Európán belül, amit neked is látnod kell

Ha nyaralás, akkor a mi családunk esetében nem is jöhet más szóba, mint a tenger-, vagy a tópart. Mindig olyan környéket választunk, ahol van lehetőségünk fürdeni a szabadban, csak a döntő tényező után kerülnek sorra a különféle tartalmas programok. De, ha a hazai tavakat már sorra látogattátok, vajon merre induljatok el?

Lac de Sainte-Croix

Franciaország harmadik legnagyobb tava egy mesterségesen kialakított völgyben fekszik, igazi mediterrán csodaként az ország déli részén.

A tó legmélyebb pontja 93 méter, vízfelszíne 22 négyzetkilométer.

Egyedi hangulatát a sziklás környezetnek, valamint a több mint húszezer, itt növekvő és termő olajfának köszönheti.

A nem egész 50 éves tó elsősorban a kevésbé aktív nyaralásra vágyók számára ideális választás, hiszen mesterséges tó lévén inkább a vízi sportoknak és a gasztronómiának hódolnak az ide érkezők.

 

Bledi-tó

A Bledi-tó Szlovénia egyik legnagyobb tava és egyúttal legszebb ékköve.

Egy gleccser formálta olyanná, amilyennek ma láthatjuk, ugyanis miután a jég elolvadt, egy csodás tó keletkezett a mederben.

Nem is ezért olyan különleges ez a vidék, hiszen számos tó keletkezett így, azonban kevésnek van a közepén egy aprócska sziget: a medencében egy méretes szikla ellenállt a gleccser erejének.

A különleges szigetre csónakokkal viszik a turistákat, de nem érdemes kihagyni a Bledi-várat sem, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környékre és a teljes tóra.

 

Wörthi-tó

A Wörthi-tó az Ausztriában található, Karintiai-tóvidék legnagyobb tava.

Jól körülhatárolt völgyben helyezkedik el, vizét hegyvidéki patakok, források táplálják.

A 16 km hosszú és átlagosan 1,6 km széles tó mélysége helyenként a 85 métert is eléri.

Nyáron 20-28 fokos a hőmérséklete, ennek megfelelően a meleg évszakban fürdőhelyként is népszerű.

A tó partjára épített kilátótoronyból csodálatos látvány nyílik a környező vidékre, amit természetesen testközelből, akár hajóval is bejárhatunk.

 

Lipnói-tó

Csehország legnagyobb tavai a Lipnói-tó, amit teljes valójában a közeli Vítkův Hrádek várból is megcsodálhatunk.

A kacskaringózó formákból már lehet sejteni, hogy a tó eredetileg egy folyó része volt: a Moldvára épült egy erőmű, és a folyó feltöltötte az árteret – így jött létre a 42 km hosszú Lipnói-tó.

A környék tartalmas programokat kínál mindenki számára, hiszen a gyönyörű strandok mellett csak úgy hemzsegnek egymás hegyén-hátán a rendezvények, ráadásul sétányok, csúszdaparkok és különféle fesztiválok várják az ide érkezőket.

 

Comói-tó

A Comói-tó Olaszország harmadik legnagyobb tava a maga 146 négyzetkilométerével és több mint 400 méretes mélységével.

Jellegzetes és egyben különleges medre egy Y-t formáz, az ágak turisztikailag jelentős városokat jelölnek – ezeket kompjáratok kötik össze.

Bár a táj egyszerre emlékeztet minket az Alpok tavaira és a mediterrán vidékre, a Comói-tó Olaszország északi részén található, Milánótól csak néhány kilométerre.

Remek választás azok számára, akik nem annyira a fürdést, mint inkább a különleges hangulatot árasztó környék és városkák bejárását részesítik előnyben.

 

Vierwaldstätt-tó

Ez az egyedi formákkal megáldott tó 9 medencéből és számos nyúlványból tevődik össze Európa szívében, Közép-Svájcban.

Akárcsak a Bledi-tavat, úgy a Vierwaldstätt-tavat is gleccser formálta 12 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak idején.

Az izgalmas környéket lehetetlenség egy nyaralás alkalmával bejárni, és erről nem csak a 2124 négyzetkilométeres vízgyűjtő terület gondoskodik, hanem a zegzugos forma is.

Az öblök, medencék és a tavat tápláló folyók is egytől-egyig kínálnak látnivalókat, a környező városok pedig programokat.

Az ivóvíz minőségű tó csak a hűvösebb vizet kedvelők számára ideális, ugyanis átlagosan 22 fokig melegszik fel, ám ezt ellensúlyozza a környezet, ahol jellemtően déli növényfajták nőnek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást