2019 legjobb 10 filmje – eddig és ezután

2019 legjobb 10 filmje – eddig és ezután

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 2019 legjobb 10 filmje – eddig és ezután

2019 már eddig is elég jó év volt a mozikban, és vannak filmek, amelyek premierje még ez után várható. Megnéztük, mik voltak azok az alkotások, amelyek a BBC szerint a leginkább érdemesek voltak idén a figyelmünkre, és a még bemutatásra váró filmek közül is választottunk párat, aminek már nagyon várjuk a premierjét.

Mi – Us

Jordan Peelet kiváló humoristaként ismerte meg a közönség, aztán megcsinálta a Tűnj el! című filmet, és kiderült, hogy riogatásban is éppen olyan zseniális.

Új filmje, a Mi eredeti és provokatív thriller, amely játékosan használja a műfaj klasszikus elemeit, nem fél viccelődni, tréfálkozni, és közben olyan zsigeri félelmekre hat, hogy attól a legelszántabb horror-rajongó is kényelmetlenül kezd mocorogni a székében.

Fehér éjszakák – Midsommar

Azt gondoltad, a sötétség az ijesztő? Akkor várj, mit tartogat egy esemény, amin nem is megy le a nap.

A svéd nyári napforduló alatt gyanútlan amerikai turisták egy csoportja csatlakozik egy vidéki közösséghez egy egész napos ünnepre – vagy legalábbis ők így gondolják.

Ari Aster második játékfilmje a Hereditary után Florence Pugh, Will Poulter és William Jackson Harper szereplésével éppen úgy halálra rémít, mint az előző műve.

For Sama

A szíriai filmes, Waad al-Kateab készítette ezt a dokumentumfilmet az életéről Aleppo egyik utolsó működő kórházában, ahol férje, Hamza Al-Khateab orvos volt, és a brutális konfliktusok közepette felbukkanó betegeket kezelte.

Az ott töltött idejük alatt született Waad lánya, Sama. A Variety szerint a film „egyszerű ötlet erőteljes kivitelezésben, kőkemény riport és a legszemélyesebb beszámoló keveredése”.

Volt egyszer egy Hollywood – Once upon a time… – in Hollywood

Quentin Tarantino kilencedik filmjének díszlete a ’60-as évek Hollywoodja, főszereplői pedig Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Margot Robbie.

A közel három órás maratoni szerelmi levél Hollywood aranyévéhez Tarantino „karrierjének késői remekműve lehet: megdöbbentően vicces, mozgalmas, adrenalinnal teli és kitűnően részletes” – írta róla a Telegraph.

Élősködők – Parasite

A 2019-es Palme d’Or győztese, Bong Joon-ho Élősködők című filmje „egy fekete komédia, társadalmi kommentár, akció-thriller és vérfürdő, egybe gyúrva” – írja a BBC.

A dél-koreai szerző műfajokon áthajló hetedik játékfilmje az osztály dinamikáját vizsgálja két család összefonódó életében: egyik szegénységben él, a másik luxusban.

A fiú, Ki-woo, oktatóvá válik a gazdag család kastélyában, és eltökélt szándéka, hogy megossza új életmódját szüleivel és nővéreivel is.

Éretlenségi – Booksmart

Az Éretlenségi egy eseménydús éjszakán át követ két geek lányt, Mollyt és Amyt a középiskolai záróünnepségük előtti estén. A terv: bejutni a menő srácok bulijára.

Olivia Wilde rendezői debütálása dicső fényben mutatja be a női barátságot, ragyogó támogató karakterekkel kiegészítve a korosztály-filmet.

Az Éretlenségi végtelenül vicces és felháborító, középpontjában egy nagyon is reális, valós kapcsolattal” – írta Caryn James a BBC Culture számára.

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

A kitalált és valós eseményeket ötvöző film Scorsese korábbi Bob Dylan-mozijának, a No Direction Home-nak a folytatása, amely 1975-76-ban, a Rolling Thunder Revue turné idején játszódik.

Az NME azt írja a filmről:

„Scorsese magával ragadó és páratlan betekintést adott a korszakba, amely megszilárdította örökségét. A néző úgy fogja érezni magát, mint egy a sok rajongó közül, aki bekapcsolódott az útra.”

Kisasszonyok – Little Women

A Lady Bird rendezőjének új filmjében öt nő magára marad a házban. Az apa a polgárháborúban harcol: négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni.

Nem hajlandóak elfogadni azt, amit a világ kínál nekik: szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál. A négy lány, Jo, Amy, Beth és Meg együtt nő fel: reménykednek, csalódnak, tanulnak… és persze szeretnek – és közben felnőtté válnak.

Saoirse Ronan és Timothée Chalamet mellé Emma Watsont, Meryl Streepet, Florence Pugh-ot és Chris Coopert  állította a rendező, hogy újra elmeséljenek egy klasszikust, ami a nők szabadságáról, szerelemről és sokszor nehéz választásokról is szól.

Boldog idők – La Belle époque

Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek.

Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a második világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja.

A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra…

Jumanji – A következő szint – Jumanji: The next level

Egy baráti társaság visszetér Jumanjiba, hogy megmentsék egyik társukat, de semmi sem olyan, mint amire számítottak.

A játékosoknak ismeretlen területeken, kopár sivatagokon és havas hegyeken kell átkelniük, ha meg akarnak menekülni a világ legveszélyesebb játékából.

Jack Black, Madison Iseman és Dwayne Johnson garanciát jelentenek arra, hogy az új Jumanjit legalább annyira fogjuk élvezni, mint amennyire rajongtunk annak idején az elsőért.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást