2019 legjobb 10 filmje – eddig és ezután

2019 legjobb 10 filmje – eddig és ezután

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 2019 legjobb 10 filmje – eddig és ezután

2019 már eddig is elég jó év volt a mozikban, és vannak filmek, amelyek premierje még ez után várható. Megnéztük, mik voltak azok az alkotások, amelyek a BBC szerint a leginkább érdemesek voltak idén a figyelmünkre, és a még bemutatásra váró filmek közül is választottunk párat, aminek már nagyon várjuk a premierjét.

Mi – Us

Jordan Peelet kiváló humoristaként ismerte meg a közönség, aztán megcsinálta a Tűnj el! című filmet, és kiderült, hogy riogatásban is éppen olyan zseniális.

Új filmje, a Mi eredeti és provokatív thriller, amely játékosan használja a műfaj klasszikus elemeit, nem fél viccelődni, tréfálkozni, és közben olyan zsigeri félelmekre hat, hogy attól a legelszántabb horror-rajongó is kényelmetlenül kezd mocorogni a székében.

Fehér éjszakák – Midsommar

Azt gondoltad, a sötétség az ijesztő? Akkor várj, mit tartogat egy esemény, amin nem is megy le a nap.

A svéd nyári napforduló alatt gyanútlan amerikai turisták egy csoportja csatlakozik egy vidéki közösséghez egy egész napos ünnepre – vagy legalábbis ők így gondolják.

Ari Aster második játékfilmje a Hereditary után Florence Pugh, Will Poulter és William Jackson Harper szereplésével éppen úgy halálra rémít, mint az előző műve.

For Sama

A szíriai filmes, Waad al-Kateab készítette ezt a dokumentumfilmet az életéről Aleppo egyik utolsó működő kórházában, ahol férje, Hamza Al-Khateab orvos volt, és a brutális konfliktusok közepette felbukkanó betegeket kezelte.

Az ott töltött idejük alatt született Waad lánya, Sama. A Variety szerint a film „egyszerű ötlet erőteljes kivitelezésben, kőkemény riport és a legszemélyesebb beszámoló keveredése”.

Volt egyszer egy Hollywood – Once upon a time… – in Hollywood

Quentin Tarantino kilencedik filmjének díszlete a ’60-as évek Hollywoodja, főszereplői pedig Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Margot Robbie.

A közel három órás maratoni szerelmi levél Hollywood aranyévéhez Tarantino „karrierjének késői remekműve lehet: megdöbbentően vicces, mozgalmas, adrenalinnal teli és kitűnően részletes” – írta róla a Telegraph.

Élősködők – Parasite

A 2019-es Palme d’Or győztese, Bong Joon-ho Élősködők című filmje „egy fekete komédia, társadalmi kommentár, akció-thriller és vérfürdő, egybe gyúrva” – írja a BBC.

A dél-koreai szerző műfajokon áthajló hetedik játékfilmje az osztály dinamikáját vizsgálja két család összefonódó életében: egyik szegénységben él, a másik luxusban.

A fiú, Ki-woo, oktatóvá válik a gazdag család kastélyában, és eltökélt szándéka, hogy megossza új életmódját szüleivel és nővéreivel is.

Éretlenségi – Booksmart

Az Éretlenségi egy eseménydús éjszakán át követ két geek lányt, Mollyt és Amyt a középiskolai záróünnepségük előtti estén. A terv: bejutni a menő srácok bulijára.

Olivia Wilde rendezői debütálása dicső fényben mutatja be a női barátságot, ragyogó támogató karakterekkel kiegészítve a korosztály-filmet.

Az Éretlenségi végtelenül vicces és felháborító, középpontjában egy nagyon is reális, valós kapcsolattal” – írta Caryn James a BBC Culture számára.

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

A kitalált és valós eseményeket ötvöző film Scorsese korábbi Bob Dylan-mozijának, a No Direction Home-nak a folytatása, amely 1975-76-ban, a Rolling Thunder Revue turné idején játszódik.

Az NME azt írja a filmről:

„Scorsese magával ragadó és páratlan betekintést adott a korszakba, amely megszilárdította örökségét. A néző úgy fogja érezni magát, mint egy a sok rajongó közül, aki bekapcsolódott az útra.”

Kisasszonyok – Little Women

A Lady Bird rendezőjének új filmjében öt nő magára marad a házban. Az apa a polgárháborúban harcol: négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni.

Nem hajlandóak elfogadni azt, amit a világ kínál nekik: szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál. A négy lány, Jo, Amy, Beth és Meg együtt nő fel: reménykednek, csalódnak, tanulnak… és persze szeretnek – és közben felnőtté válnak.

Saoirse Ronan és Timothée Chalamet mellé Emma Watsont, Meryl Streepet, Florence Pugh-ot és Chris Coopert  állította a rendező, hogy újra elmeséljenek egy klasszikust, ami a nők szabadságáról, szerelemről és sokszor nehéz választásokról is szól.

Boldog idők – La Belle époque

Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek.

Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a második világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja.

A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra…

Jumanji – A következő szint – Jumanji: The next level

Egy baráti társaság visszetér Jumanjiba, hogy megmentsék egyik társukat, de semmi sem olyan, mint amire számítottak.

A játékosoknak ismeretlen területeken, kopár sivatagokon és havas hegyeken kell átkelniük, ha meg akarnak menekülni a világ legveszélyesebb játékából.

Jack Black, Madison Iseman és Dwayne Johnson garanciát jelentenek arra, hogy az új Jumanjit legalább annyira fogjuk élvezni, mint amennyire rajongtunk annak idején az elsőért.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!