Manapság ha diétázni szeretnénk, vagy éppen az egészségi állapotunk követel meg speciális étrendet, rengeteg opció közül válogathatunk.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A döntés meghozatalakor a legfontosabb az, hogy a saját, egyéni igényeinket és tulajdonságainkat vegyük figyelembe. Ha szükséges, szakember tanácsát is kikérhetjük abban, hogy mi a számunkra legmegfelelőbb diéta.
Az utóbbi években például nagy figyelmet kapott a 160 grammos diéta, amelynek a középpontjában a szénhidrátfogyasztásunk szabályozása áll. Bár első hangzásra egy roppant könnyen elkezdhető és kivitelezhető diétának tűnhet, mielőtt belevágnál, jobb, ha tudod, ténylegesen mi mindent foglal magában és milyen esetekben lehetséges, hogy neked is valóban erre a diétára van szükséged. Mindezekre a kérdésekre Mázi-Fülöp Nóra dietetikus ad szakértői válaszokat.
Hogyan kell elképzelni a 160 grammos szénhidrátdiéta étrendjét, milyen élelmiszerek fogyasztása jellemzi?
Első, és legfontosabb azt leszögezni, hogy nem mindenkinek 160 g szénhidrátra van szüksége, csak a köztudatban ezen az összefoglaló néven terjedt el az étrend. Ennek oka az lehet, hogy egy átlagos magasságú, fizikailag nem túl aktív, középkorú nőnek (akiket leggyakrabban inzulinrezisztenciával diagnosztizálnak), körülbelül ennyi az igénye. Ez viszont nagyon sok tényezőtől függ, így mindig egyénileg határozza meg a dietetikus.
Az étrend lényege nagyon röviden összefoglalva, hogy meghatározott mennyiségű, főként lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Az étkezések száma általában 5-6, de itt lehetnek egyéni eltérések. Figyelembe veszi a sejtek inzulinérzékenységének napszaki ingadozását, ennek megfelelően reggel és este nem javasolt gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani. A tízórai, ebéd és uzsonna esetében változó mértékben egyes gyorsan felszívódó alapanyagok megengedettek, mint például a joghurt vagy a gyümölcsök.