Életmód / Ezotéria

A 13. csillagjegy – Ki tartozik ide és mit kell tudni róla?

A 13. csillagjegy – Ki tartozik ide és mit kell tudni róla?

A babilóniaiak írtak róla először

Az Ophiucus a Skorpió és a Nyilas csillagkép közé ékelődik be, vagyis november 30. és december 17. között uralkodik az égen. Bár a Nap minden decemberben áthalad ezen a csillagképen, mégsem része az állatövnek a legtöbb horoszkóp szerint.

A babilóniaiak tudtak róla, de mivel nem illeszkedett a 12 hónapos kalendáriumba – amit akkorra már az egész világ használt – kihagyták a naptárból. Egy kör ugyanis tökétesen osztható 12-vel, aminek következtében minden csillagjegyre 30 fok, azaz ugyanennyi nap jut, tehát minden hónaphoz szépen hozzá lehet rendelni egyet. A 13. csillagkép ezt a rendet teljesen felbolygatná.

muuraa/depositphotos.com

Ki – vagy mi – a Kígyótartó?

Ez a csillagkép abban is egyedülálló, hogy tulajdonképpen kettő az egyben: egyik konstelláció tart egy másikat. Ráadásul az egyetlen jegy, amely egy valós személyt jelenít meg.

Míg az egyiptomiak Imhoteppel, a görögök Aszklépiosszal azonosították, aki a világ első orvosa volt.

Azzal hívta fel magára az istenek figyelmét, hogy készített egy italt, ami felélesztette a holtakat.

Egy gorgó vérét és kígyómérget használt a csodaszerhez, amit végül Zeusz elvett tőle, Aszklépioszt pedig a mennybe emelte, ahol az a kígyóval együtt tölti az örökkévalóságot.

Az Aszklépiosz orvosi pálcájára tekeredő kígyó motívuma a mai gyógyszertárak cégérében szerepel, ő pedig a gyógyítás istene a görög-római mitológiában. Régen a csillagkép neve „Serpentarius” volt, a latin kígyó, azaz serpent szóra utalva. A Kígyótartó egyik kezében a kígyó fejét (Serpens Caput) másik kezében a kígyó farkát (serpent Cauda) tartja.

wikipedia

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást