Agysejtet öl, de jobban alszol tőle? 10 tévhit az alkoholról

Agysejtet öl, de jobban alszol tőle? 10 tévhit az alkoholról

Címlap / Életmód / Agysejtet öl, de jobban alszol tőle? 10 tévhit az alkoholról

1. Hányással megszabadulhatsz a szervezetedben lévő alkoholtól

A hányás valóban a szervezet egyik védekező mechanizmusa a mérgezés ellen, azonban az alkohol túl gyorsan szívódik fel ahhoz, hogy ez ebben az esetben hatásos legyen. Maximum az utolsó pár percben bedobott italtól szabadulhatsz meg így, minden másnak túl késő lesz. Az viszont igaz, hogy a gyomrod megkönnyebbül tőle.

2. Jól alszol, ha lefekvés előtt iszol

Az igazság az, hogy könnyebben alszol el, az alvási ciklus második fele viszont sokkal nyugtalanabb lesz, mintha nem fogyasztottál volna alkoholt. Az alvásod így kevésbé lesz pihentető és nagyobb eséllyel lesznek rémálmaid is.

3. A sörtől sörhasad lesz

Én erről tudtam, hogy nem igaz, mert apám sosem fogyaszt alkoholt, mégis tekintélyes – sörhasnak kinéző – pocakkal rendelkezik. A sörben valóban sok a kalória, de az ok abban keresendő, hogy a férfiak eleve hasra híznak.

4. A részegség öli az agysejteket

A bódult állapot valóban hatással van az agyra, de ez a gondolkodás hátráltatásában mutatkozik meg, nem abban, hogy az agysejteket pusztítaná. Az alkohol megakadályoz a racionális gondolkodásban, de az agysejtek számára nincs hatással, hacsak nem esel fejre vagy mész neki a falnak az illuminált állapot alatt.

5. A kávé segít kijózanodni

Ez nem így van, mindössze „éber részeggé” tesz. A kávé stimulál ugyan, de az alkohol hatásait nem fordítja vissza és a szondáztatásnál sincs jelentősége, hány csészével ittál meg a legurított feles után. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást