Vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről az ajkad színe

Vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről az ajkad színe

Címlap / Életmód / Egészség / Vörös, kékes, esetleg sápadt? Sok mindent elárul az egészségedről az ajkad színe

A szem a lélek tükre, szoktuk mondani és van is benne igazság. Azt azonban már kevesen tudják, hogy tőlünk néhány ezer kilométerre keletre jelenleg is a hagyományos orvoslás része a nyelv, a bőr, a köröm, az ajkak, de még az izzadság alapos vizsgálata is.

A kínai orvosi egyetemek tananyaga számos olyan gyógymódot, terápiát és diagnosztikai eljárást használ, melyeken a nyugati kollégák finoman szólva is csak hüledeznek. A sok ilyen kínai módszer közül az egyik az ajak színének vizsgálata. A száj színe – természetesen rúzs nélkül – pontos meghatározást ad a vér összetételére vagy a test hőmérsékletére, energetikájára vonatkozóan. Gyakorlott orvosok egy szempillantás alatt tudják, milyen táplálkozásra van szüksége a betegnek, milyen belső szervi problémák jelentkezhetnek nála, mennyire van jelen a stressz az életében.

Halvány rózsaszín, fehér vagy szürkés árnyalatú ajkak

Vérszegénységre utalhat, érdemes vérképet csináltatni. Halvány ajkak esetében olyan ételeket szükséges beiktatni az étkezésbe, mint a vörös húsok, a zöld színű zöldségek.

Kínában hagyománya van a „vörös napoknak”, amikor legeltetett marhából, bölényből, bárányból, disznóból készült ételeket fogyasztanak, továbbá, málnát és kagylót esznek csak. Ezek B- és D-vitamin forrásként szolgálnak, ráadásul az állati húsokban található vas sokkal könnyebben szívódik fel a szervezetben, mint a növényi forrásokból származók.

A vörös hús nemcsak vasban, hanem cinkben is gazdag, amely elem nélkülözhetetlen egyes enzimek és proteinek szerkezetének felépítésében. A cink mellett további ásványi anyagok is megtalálhatóak a vörös húsban, melyek miatt érdemes azt az étrend részévé tenni, úgymint magnézium, szelén, foszfor, króm és nikkel.

A sápadt ajkakhoz túl sok yin energia is társul, mely lassú emésztést és hideg végtagokat eredményez.

Élénkvörös ajkak

A hagyományos kínai orvoslás a túlzottan sok yang energiát kapcsolja a lángvörös ajkakhoz.

A máj és a lép megváltozott működésére utalhat. Ilyenkor pitypang vagy krizantém tea vagy a zeller javasolt, a lényeg, hogy minél keserűbb legyen.

Az alapvetően élénkpiros ajkakkal élő emberekre jellemző, hogy akkor vannak egyensúlyban, ha viszonylag korán elkezdik az esti pihenést és lehetőség szerint kerülik a stresszt és a konfliktusokat.

Lila vagy zöldes ajkak

Ez az az állapot, amikor nem érdemes a megfelelő táplálkozáson morfondírozni, inkább keressünk fel egy szakorvost. A lilás színű ajkak szív problémákra vagy légzőszervi megbetegedésre utalhatnak.

Ezen betegségek gyanújához viszont egyéb tünetek, vizsgálattal észlelhető eltérések is kellenek. Átmeneti „lilulást” a hideg víz és a hideg levegő is okozhat.

Ilyenkor érösszehúzódással reagál a test, amit az ajkakon kívül körömágy, az arc és a fül lilás, kékes elszíneződését is okozhatja.

Sötét piros, szinte fekete ajkak

Egyértelműen az emésztőrendszer túlterheltségére utal. Ilyenkor szükség lehet egy alapos böjtre vagy koplalásra, hogy a gyomor megtisztulhasson. Joghurttal, édesburgonyával segíthetjük a folyamatot, de jól beválik a langyos, citromos víz is.

Sötét piros ajkakat eredményezhet, ha szinte kizárólag kész ételek fogyasztunk, melyek tele vannak mesterséges anyagokkal. Sokan vitatják újabban a méregtelenítés létjogosultságát. Egyesek úgy vélik, ez csak egy úri huncutság, a szervezet képes saját magát méregteleníteni.

Ez így is van, de szem előtt kell tartanunk, hogy a szervezetünk évezredeken át úgy méregtelenítette magát, hogy nem ismerte a mesterséges színezékeket, az ízfokozókat, az állományjavítókat. Ma már ezeket szinte lehetetlen elkerülni, így jól átgondolt, a szervezetet kímélő méregtelenítésre igenis szükség lehet olykor. Ezt megtehetjük tejmentes zöldség -vagy gyümölcsturmixok fogyasztásával is.

Természetes rózsaszín ajkak

Az egészséges ajkak színe a természetes rózsaszín. Bármit is csinálsz, bátran folytasd tovább, mert jó hatással van a szervezetedre.

Az ajkak színe mellett azonban a belső szemhéj, a nyelv, az arc színe sem állandó. Drámai vagy hosszabb ideig tartó színváltozás azonban már az első jele lehet annak, hogy érdemes felkeresni egy szakembert.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást