A tudósok szerint ez a legfontosabb tulajdonság, amit a partneredben keresned kell

A tudósok szerint ez a legfontosabb tulajdonság, amit a partneredben keresned kell

Címlap / Szerelem / A tudósok szerint ez a legfontosabb tulajdonság, amit a partneredben keresned kell

A kulcsszó: öntudatosság

Nem vitatjuk, hogy rengeteg dolog van, amit érdemes fontolóra venni, amikor párt keresel magadban. Nem árt, ha van közös érdeklődési körötök, ha tudtok egymással beszélgetni, és persze a fizikai vonzalom is fontos dolog.

Az azonban, hogy a partnered mennyire öntudatos, azaz mennyire van tisztában önmagával, minden másnál fontosabb szempont lehet.

Hogy miért? Mert hiába passzoltok minden más területen össze, ha a másik ezen a téren még jócskán fejlődésre szorulna, akkor nagyon nagy az esélye annak, hogy hosszú távon ez a dolog nem fog működni. Ellenben, ha mindketten képesek vagytok reálisan látni magatokat, és ennek értelmében képesek vagytok a konfliktusok kezelésére, a másik érzelmeinek megértésére és a fejlődésre, akkor nagyon sok akadályt le tudtok majd győzni együtt.

Más szóval ez a kritérium lehet az első, amit a partnerednek meg kell ugrania: ha ennek megfelel, számba veheted a többi elképzelésedet is, ha viszont nem, akkor valószínűleg mindegy, milyen jól áll a haja. Feltéve persze, hogy hosszabb távú, érzelmekre alapuló kapcsolatban gondolkodsz.

Honnan tudhatod, hogy mennyi öntudattal bír a másik?

A szakemberek alapvetően két módszert javasolnak, amivel viszonylag gyorsan lemérhető, hogy mennyire van tisztában a partnered önmagával, az érzéseivel, illetve azok kezelésével. Az egyik ilyen az, ahogyan egy vitában viselkedik. Persze, remélhetőleg nem fogtok rögtön a legelső randik valamelyikén összeveszni, de tanulságos lehet az is, ahogyan egy munkahelyi konfliktust elmesél, vagy egy vitás helyzetet kezel. Aki felveszi a kesztyűt, azonnal harcolni kezd és az erejét fitogtatja, az nem biztos, hogy megfelelően kezeli a helyzetet.

Egy önazonos, öntudatattal bíró ember képes rá, hogy egy lépést hátráljon, felmérje a helyzetet, megpróbálja megérteni a másikat, és ne a vitára, hanem a megoldásra törekedjen.

Persze, mindannyian emberek vagyunk, és van úgy, hogy elragad minket a hév, de már az is elég, ha az első indulat után valaki képes realizálni, hogy most éppen ez történik vele, és visszaterelni a parttalan vitát egy olyan irányba, ahol nem elmérgesedik a helyzet, hanem mindkét fél megoldást talál.

A másik, szintén árulkodó tényező az lehet, ahogyan valaki az elmúlt kapcsolatairól beszél. Természetesen nem kell, hogy ódákat zengjen valaki az exeiről, és az is lehet, hogy tényleg egy komodói sárkány két lábon járó változatával sodorta össze a sors, de ha másról sem tud beszélni, mint hogy micsoda egy őrült nőszemély volt a korábbi partnere, az intő jel lehet. Elvégre valamiért mégis csak vele volt, most pedig úgy tesz, mintha minden a másik hibája lenne? Ez a narratíva piros zászló lehet, ellenben ha úgy tűnik, hogy szánt időt arra, hogy megértse, mi nem működött a korábbi kapcsolatában – még akkor is, ha végső soron arra jutott, hogy nem ő rontotta el a dolgokat – vagy ha úgy tűnik, hogy szűrt le belőle tanulságot az eljövendő kapcsolataira nézve, akkor nyert ügyed van!

Az olyan mondatok, mint például a „sok problémája volt, és emiatt nem állt készen egy egészséges kapcsolatra”, a „nem volt megfelelő az időzítés a számunkra” vagy a „fájdalmas volt, de sokat tanultam belőle” mind azt jelezhetik, hogy valaki olyan ül veled szemben, akivel a későbbiekben is lehet majd együtt – akár egy közös kapcsolatért – dolgozni.

Kép forrása: vebma

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!