Így vizsgázz eredményesen

Így vizsgázz eredményesen

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így vizsgázz eredményesen

Vizsgázni senki sem szeret, viszont könnyebbé teheted a megmérettetésekkel teli időszakot, ha betartod az alábbi tippjeinket. Ezekkel a tanácsokkal nemcsak túljuthatsz a pánikoláson, de a teljesítményedet is fokozhatod!

Takaríts ki körülötted

Tudd, ha rend van körülötted, akkor akár megkétszerezheted a tanulásod hatékonyságát, ugyanis tudatalatt – vagy tudatosan – arra koncentrálsz, hogy milyen nagy kupleráj van körülötted.
Ahhoz, hogy jól fogjon az agyad, takaríts ki és rakj rendet, mielőtt nekiállnál a tananyag elsajátításához! Ezen kívül fontos, hogy gyakran szellőztess is, hogy minél több friss oxigénhez juss hozzá!

Hagyj szüneteket

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy nap alatt akarnak egy egész könyvet megtanulni, ami persze hosszabb szünet hagyása nélkül lehetetlen feladat.
Bizonyára tudod, csak bizonyos ideig (kb. 1-1,5 óráig) tudsz teljes egészében egy konkrét dologra koncentrálni, ezért felesleges időpazarlás, ha erőszakkal próbálod rávenni magad, hogy megjegyezz dolgokat.

Okosan oszd be az idődet

Az előzőhöz szervesen kapcsolódik, ugyanis csak akkor tudsz szüneteket tartani, ha az idődet okosan beosztod.
Bármilyen nehéz, de próbáld ne az utolsó pillanatra hagyni a felkészülést, egyrészt azért, mert akkor nagyobb lesz rajtad a nyomás, másrészt mert sokkal több mindent kell elsajátítanod egyszerre.

Nem az életed múlik rajta

Hogy hogyan lehetne levenni a vállunkról a vizsgaidőszakkal járó stresszt? A legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy nem az életünk múlik rajta, bármennyire is úgy érezzük.
Hiszen több pótvizsga lehetőség is van, amikre már jobban fel tudnál készülni. Igaz, hatalmas nyomást tesznek ránk mind a professzorok, mint a diáktársak, de amennyire csak tudsz, próbáld a pánikoló tömegtől távol tartani magad.

Figyelj az étkezésedre

Tudtad, hogy bizonyos ételek fokozzák az agyi tevékenységet? Az egyik legnépszerűbb az a szőlőcukor, melynek hatása szinte azonnal érezhető, de hátulütője, hogy mindez hamar el is illan, sőt, utána egyesek koncentráló képessége le is romlik.
Igaz, csodaszerek nincsenek, de a kávéra, az étcsokoládéra, valamint a limonádéra többen is esküsznek, csakúgy, mint az energiaitalokra.

(viszont utóbbival bánj csínján!)

Tanulj meg jegyzetelni

Amennyiben megtanulsz jól jegyzetelni, azzal nagyban megkönnyítheted a tanulást. Már csak látványra is jobb egy szépen megkreált jegyzetből olvasni, mint egy hatalmas tankönyvből.
Fontos, hogy csakis a kulcsszavak/mondatok legyenek benne, sok-sok rajzzal, grafikonnal, táblázattal! Megéri rászánni egy kis időt egy jó jegyzet készítésére, ugyanis lényegesen megkönnyíti a tanulást.

Sportolj

Hogy ki tudd ereszteni a gőzt és feltöltődj energiával, sportolj! Persze a legtöbben azt hangoztatják, nincs rá idő, mert tanulni kell, pedig ha mozogsz, sokkal jobban fog fogni az agyad, így kevesebb időt fog igénybe venni a könyvek felett való roskadozás! Hidd el, elég kb. fél óra sportolás, és mintha kicseréltek volna!

Mozart a memória javításáért

Kutatások megállapították, hogy Mozart zenéje serkentőleg hat a memóriára és javul a tanulási készség.
Igaz, a tudományos szakma egy része szkeptikus az állítást illetően, de az biztos, hogy azok, akik klasszikus zenét hallgatnak a vizsgára való felkészülés alatt, azoknak kevesebb idő kell a tanuláshoz, és jobban is teljesítenek.

Tanulj

Hogy miképp tudod minimálisra csökkenteni a vizsgadrukkot? A válasz egyszerű: tégy meg mindent azért, hogy sikeres vizsgát tégy, tehát tanulj!
Amennyiben mégsem sikerül, akkor legalább elmondhatod, hogy te mindent megtettél, így a lelkiismereted nyugodt lehet.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást