A világ 10 leggazdagabb országa – az egy főre jutó GDP szerint

A világ 10 leggazdagabb országa – az egy főre jutó GDP szerint

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A világ 10 leggazdagabb országa – az egy főre jutó GDP szerint

A gazdagság lehet nagyon relatív fogalom, és az is biztos, hogy ezen a listán vannak országok, amelyek bármilyen elképesztő összeggel gazdálkodnak is, nem szívesen költöznénk – ugyanakkor, ha szigorúan az egy főre jutó GDP-t (az egy területen, adott idő alatt előállított végső felhasználásra szánt javak összességének értéke) vesszük alapul, akkor kétségtelenül ez a világ 10 legvagyonosabb országa.

10. Hongkong

Hongkong arról híres, hogy egész Délkelet-Ázsiában itt a legkedvezőbbek a feltételek az üzletek alapítására. A liberális adótörvényeknek köszönhetően aztán rengeteg cég helyezi ide offshore központját, aminek köszönhetően az IMF és a GDP alapján Hongkong a világ 10. leggazdagabb országa – igaz, hivatalosan nem külön ország, hanem „kínai különleges státusú terület”.

masterlu/depositphotos.com

9. Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek 7 arab állam konglomerátuma, Dubaj a térség egyik legnépesebb része. Az Egyesült Arab Emírségeket továbbra is egy királyi család irányítja, és nagyon büszkék a piac és a gazdaság területén elért fejlődésre.

Az egy főre jutó 68 250 dolláros GDP-vel ez az olajtermelő nemzet játszi könnyedséggel ugrik a világ 10 leggazdagabb országának 9. helyére.

artiomp/depositphotos.com

8. Kuvait

Míg néhány országot negatívan befolyásolt az olajárak csökkenése, Kuvait gazdasága erősnek bizonyult. Gazdasági elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy Kuvait nagy összegeket fektetett be abba, hogy a gazdaság más területeit felpörgesse, az eredmények pedig nem várattak magukra. Kuvaitban az egy főre jutó GDP majdnem eléri a 70 000 dollárt, és a gazdaságuk továbbra is virágzik, vagyis várhatóan jóval előrébb is lesznek majd ezen a listán, mint a mostani 8. hely.

weisdergeier/depositphotos.com

7. Izland

Az izlandi gazdaság okos befektetéseknek és az építőipar térnyerésének köszönhetően kezdett el jelentős mértékben pörögni. A gazdaságot segíti továbbá a magas foglalkoztatási ráta, az egyének magas fizetése és az ebből következő magas hazai költés. Izland egy főre jutó GDP-je körülbelül 72 630 dollár.

mac_sim/depositphotos.com

6. Norvégia

Morvégia nemcsak a világ egyik legboldogabb országa, hanem a világ leggazdagabb országa is. Az egy főre jutó GDP 74 882 dollár, így Norvégiáé az IMF adatai szerint a 6. legmagasabb a GDP a világon. Norvégia gazdasága elsősorban az olajtermelésen és -exporton alapul, valamint erős nemzetközi árukereskedelem is sokat hoz nekik a konyhára.

lakov/depositphotos.com

5. Brunei Szultanátus

A technológiai és ipari fejlődések mellett sem felejtette el a Brunei Szultanátus gazdag kulturális hagyományait és történelmét, melyek jól megférnek a technológiai vívmányok mellett. Szingapúr után Bruinei Délkelet-Ázsia második legfejlettebb országa.

Gazdasága az olajtól és a földgáztól, az exporttól és a nemzetekkel folytatott kereskedelmetől függ, azonban jól diverzifikált beruházásai révén képes volt megőrizni a gazdasági stabilitást. Bruneiben egy főre jutó GDP 76 740 dollár.

tostphoto/depositphotos.com

4. Svájc

Az Alpok ölelésében megbújó kis ország népessége a 9 millió főt sem éri el, az egy főre jutó GDP mégis meghaladja a 80 ezer dollárt. A bank, az ipar, a nemzetközi kereskedelem és a munkaerő szakosodása kulcsfontosságú az ország gazdaságában, de a turizmus is jelentős pénzt hoz az országba, ami a GDP alapján a világon a negyedik leggazdagabb.

somatuscani/depositphotos.com

3. Szingapúr

Ez az apró szigetállam nem csak dobogós a leggazdagabb országok listáján, de minden esélye megvan rá, hogy még fentebb is kerül, hiszen a gazdaság az első negyedévben több mint 2,5%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, és továbbra sem mutatja lassulás jeleit.

Az egy főre jutó GDP Szingapúrban jelenleg 90 530 dollár, ezzel a kis sziget a világ harmadik leggazdagabb országa.

masterlu/depositphotos.com

2. Luxemburg

Az apró nemzetnek mindössze 600 000 lakosa van, ám ők tényleg jól élnek. A munkanélküliségi ráta 5%-on stagnál. Luxemburg gazdasága elsősorban acélgyártáson és a nemzetközi banki szolgáltatásokon alapul. A sűrű erdő a helyi vállalkozásokat is segíti. Az egy főre jutó GDP 109 190 dollár, ami egyáltalán nem rossz egy ilyen apró országhoz képest – világviszonylatban is ők a második leggazdagabbak, ám ezt a Brexit a jövőben jelentősen átalakíthatja még.

luxemburg/depositphotos.com

1. Katar

Katar gazdasága elsősorban az óriási olajkészletek értékesítésén alapszik, amelyből bőséggel akad ennek a kis közel-keleti nemzetnek a földjén. A GDP-t tekintve Katar egyértelműen a világ leggazdagabb országa. A 0,4%-os munkanélküliségi rátával és a 124 930 dolláros GDP-vel a katari polgárok úgy tűnik, nagyon kényelmesen élnek.

Boarding2Now/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást