A világ 10 legfurcsább étele

A világ 10 legfurcsább étele

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A világ 10 legfurcsább étele

Szerte a világon léteznek furcsa és bizarr ételek, amelyek bizonyos országok ízletes finomságai. Ismerd meg a 10 legextrémebb specialitást.

Sült hernyó, Bangkok

Bangkok utcáin sétálva gyakran láthatsz sült hernyó árusokat. A délkelet-ázsiaiak szeretik ezeket a furcsa ropogós, zsíros falatokat. A hernyókat általában forró fémlapon pirítják és fűszerezik.

Élő polip, Korea

Koreában ezt az élő polip specialitást sannakji-nek nevezik. A polipot még élve vágják darabokra, szezámolajjal fűszerezik és azonnal tálalják (a csápok még sokszor mozognak a tányérban).
A polipot nehéz megenni nemcsak azért, mert a csápok hírtelen ránk támadhatnak, hanem mert rágós a hús. A falatokat jól meg kell rágni, mert ha a tapadókorongok beragadnak a torokban, az fulladáshoz is vezethet.

Madárfészek leves, Kína

Ne gondoljuk, hogy ez a leves gallyakból és szénaszálakból készült. A kínaiak úgy emlegetik ezt a fészeklevest, mint a “Kelet kaviárja”, ugyanis a Collocaliini madárfaj fészkeit készítik meg levesként, amelyek különleges nyáluk segítségével készítik fészkeiket, gallyak és egyéb külső termék nélkül. A levesnek egyedülálló kocsonyás, gumiszerű állaga van.
A fészkek betakarítása időigényes és csak évente háromszor lehetséges. Egy tál leves 10.000-20.000 forintnak megfelelő érték közt mozog, míg egy kiló fészek 200.000-400.000 forintba is kerülhet. A levesnek évszázados hagyománya van, tápláló fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz, plusz afrodiziákum tulajdonságai is vannak.

Kígyó bor, Vietnám

Különös ital, igaz? A mérges kígyókat rizsborba teszik, így az etanol semlegesíti a mérget, ezáltal veszélytelenné válik az itóka.
A kígyóbornak számos egészségügyi előnye van, amelyet a délkelet-ázsiai és dél-kínai orvoslás alkalmazni szokott. Rózsaszín színét a kígyó vérének köszönheti.

Sült bogarak

Délkelet-Ázsiában furcsa divat a sült bogarak fogyasztása. A thaiföldi piacokon mindennapi uzsonnának számít egy jó sült vizi bogár mix.

Sült selyemhernyók, Kína

Ázsiában, főként Kína területén, közel 5000 éves hagyománynak számít a sült selyemhernyó fogyasztása. A monda szerint úgy jöttek rá a selyemhernyó jó ízére, hogy véletlenül belesett egy hernyó a kínai császárné teájába.
A hernyókat általában nyárson sütik, forrón, fűszerezve fogyasztják. Az ízük kicsit keserű, jobb ha nem próbálja az, akinek gyenge a gyomra.

Sült tengerimalac, Peru

Számunkra a tengerimalacok szőrös barátok, akik megnevettetnek és mi aranyos mivoltuk miatt szeretjük őket.
Nem így vannak ezzel Peru bizonyos részein. Itt a tengerimalac valóságos ínyencség, melyet általában nyárson sütnek ki, forró szén felett.

Sült tarantulák (madárpókok), Kambodzsa

A legtöbb embert félelemmel tölt el ez a nagy, szőrös pók – nem így a kambodzsaiakat, akik imádják ropogtatni a nyolc lábú szőrnyeket. Kambodzsa utcáin megszokott látványt nyújtanak a sült madárpók árusok.
A pókokat egészben sütik meg. A finomságot egy éhező időszak alatt fedezték fel, amikor alapvető táplálék hiányában extrém falatokat is ki kellett próbáljanak. Íze hasonlít a tücskökére, ropogós kívülről és ragacsos belülről.

Sült sáska, Bangkok

A rovar fogyasztás teljesen megszokott és gyakori szokás a világ számos részén, csak Európa és Észak-Amerika nem vesz részt ebben a hagyományban. A sült rovarok közül a sáskákat tartják a legfinomabb falatoknak. Bangkok vagy Thaiföld piacain ropogós sáskahegyek várják az ínyenc vásárlókat.
A sáskáknak és általában a bogaraknak magas fehérje tartalmuk van, fontos zsírsavakat és vitaminokat tartalmaznak. Gyakran a szárított bogarakat porrá őrölik és például csokis sütemények összetevőjeként használják.

Hurka, Magyarország

És végül egy igazán magyaros specialitás, amely összerántja a külföldiek gyomrát, de mi tudjuk mennyire finom! Hagyományos magyar étel, a sertés belsőségeiből (szív, máj, tüdő) vagy véréből készült kolbász. A hozzávalókat ledaráljuk, fűszerezzük és a sertés megtisztított vastagbelébe töltjük. Így körülírva elég bizarrnak hangzik, mégis számunkra természetes étek.
Azonban nem a magyar az egyetlen nép, amely hurkát fogyaszt. A skótoknál is ismert a “haggis”, igaz, ezt birka belsőségeiből készítik, de közép-kelet európa más népei számára sem újkeletű recept a belsőségekből készített kolbász.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    A világ tíz legfurcsább étele

    A világ tíz legfurcsább étele

    Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A világ 10 legfurcsább étele

    A világ legszokatlanabb, legízletesebb vagy legundorítóbb ételei…

    1. Aligátoros túrós sütemény (Amerikai Egyesült Államok)

    Nem sok dolog van a világon, ami kevésbé illik össze, mint egy veszélyes aligátor és egy finom, édes túrós-szelet. Mindenesetre a zseniális- vagy őrült – Jacque-Imo’s Café szakácsok New Orleans, Louisiana- ban elkészítették ezt a túrós-szeletet, amelynek a legfőbb összetevője ez a mocsár-szörnyeteg. Mivel sokan kereskednek hüllőkkel Louisiana- ban, az aligátor hús egy meglehetősen elterjedt alternatíva ebben a déli államban…

    Az aligátor legjövedelmezőbb része a bőre ugyan, de jó pénzt keresnek belőle azok is, akik eladják a húsát speciális húskereskedőknek és a Jacques-Imo’s féle ínyenc vendéglőknek, akik a veszélyes fenevadból ártalmatlan csemegeárut készítenek.

    2. Keserű dinnye (Afrika/Ázsia)

    A momordicin az az összetevő, amely felelős ennek a ráncos, bibircsókos gyümölcsnek erősen fanyar, keserű ízéért. Különböző módszerekkel lehet eltávolítani ezt a nagyon jellegzetes ízt, mint például a sózás vagy az előfőzés. Pakisztánban báránnyal és sok fűszerrel fogyasztják, amelyek elveszik a dinnye keserű ízét és helyette érezhetjük a nagyon különleges íz-skálát, amelyet karela gosht– nak hívnak.

    Gyakran megéri lenyelni egy kis keserűséget, mert megvannak az előnyei. Ebben az esetben bizonyított tény hogy csökkenti a diabéteszes betegek vércukorszintjét különböző vitaminok és ásványok keverékének köszönhetően, továbbá korai bizonyítéka a HIV kezelhetőségének.

    3. Véres nyelv (Németország)

    Lehetséges, hogy egy jó reklámcég találna egy vonzóbb nevet ezen fenséges étel számára, de mindenesetre ez a német eredetű hideg szelet (németül zungenwurst ) meglehetősen ízletes falat. A tehénnek a véréből, illetve a nyelvéből készítik, pácolják, fűszerezik, megsütik, behűtik, kenyér közé teszik, “über” vékonyra szeletelik, majd végül ropogós cipók közé helyezik. Meg ha élelmiszer boltokban nehéz is megtalálni, német húsboltokban biztosan megvásárolható. A ízét olyan fűszerek adják, mint például az ánizs, amelynek köszönhetően különbözik a többi véres ételtől, mint például a kínai véres disznó-készítmény…Ennek ellenére mégis érződik a vér íze, enyhén, akárcsak egy vérző ujjból.

    4. Csirke térd (Kína)

    A kínaiak és a japánok szeretik a csirke térdet. A japánok szeretik a baromfi ízületeket füstösre, ízletes-ropogósra sütni a yakitori vendéglőikben. Ezzel ellentétben a kínaiak szívesebben fogyasztják a térdeket dim-sum (vagy yum cha) vendéglőkben, ahol ezeket fokhagymás pácba mártogatva, alaposan átsütve, illatos gúla formában szolgálják fel.

    A csirke térdek hallatán az ember arra gondol, hogy bizonyára sok vele a munka és alig marad hús, ha a csontokat előtte eltávolítjuk, de valójában nincs csont a csirke térdben, hanem teljes mértékben ehető: porcokból, húsból, bőrből és kövérjéből áll. Igazi rágcsálnivaló falat.

    5. Haggis (Skócia)

    A Haggis lehetséges, hogy úgy néz ki, mint egy szatyornyi összecsomagolt duda, de valójában ez inkább egy ehető, mintsem zenei hagyomány. Ez a legendás ínyencség bárányszívből, májból és tüdőből van összeállítva, zabkásával, marhafaggyúval és hagymával vegyítve, amelyet fűszerben pácolnak és szárítanak. Ezt a keveréket beletömködik egy juh gyomrába, amit majd felfőznek és kész is van, fel lehet szolgálni.

    A Haggis egy nagyon régi, hagyományos és közkedvelt étel Skóciában. Minden évben, január 25. -én a híres skót költő, Robert Burns születésének évfordulóján hagyományszerűen összegyűlnek az emberek, végighallgatják Burns híres „Address to Haggis” (azaz a Haggis-hoz) című versét, majd jót mulatnak, esznek, isznak

    6.
    Élő homár (Ázsia)

    Manapság sokan problémáznak az étel frissessége miatt. Egyeseket úgy látszik már csak az elégít ki, ha még mozog…

    Fontos része ennek a fogásnak az étel gyors elkészítése – minél gyorsabb a szakács, annál „élőbb” az ebéd. Miután a homárt kettészelték (a hasfala és a háta között metszik el), kiveszik a húst a far részéből, lehetőleg egyben, és sashimi porciókba szeletelik. A húst majd a saját farkán szolgálják fel. A homár többi részét jégben tárolják, hogy megőrizzék az esetleges motor reflexeket. A lényeg az, hogy a homár még mozogjon, ameddig elfogyasztják, és a saját szeme láttára egyék meg…

    7. Natto (Japán)

    A natto alapvetően egy iszapos, ragacsos, büdös, és állott ennivaló.

    Alapjában véve a natto egy szójabab, amelyet 6 órán keresztül párolnak, majd a szubtilis natto bacilus baktérium belekerül az ennivalóba és itt kezd bedurvulni a dolog….Egy heti, napi 24 órás fermentálás után a végeredmény egyáltalán nem vonzó. Mindenesetre azért vannak előnyei is. Például megelőzi a vérrögök képződését és használják az osteoporosis kezelésére is.

    8.
    Fügekaktusz (Mexi)

    Ha valaki áthalad a sivatagon, és kaktuszokkal van körülvéve, bizonyára nem is sejti, hogy ennivaló van körülötte. A mexikóiaknál ősöreg hagyomány a kaktusz használata ennivalóként. Miután eltávolítják a veszélyes tüskéket, a kaktusz párnácskái rendkívül változatosan felszolgálható étekké válnak. Meg lehet enni nyersen, sütve, főzve, rostélyozva, vagy akár jégkrémként is el lehet fogyasztani. Nagyon ízletes tud lenni, és tele van vitaminnal és ásványokkal. Még a diabétesz gyógyítására is használják. Szóval ne fogdossuk, együk meg !

    9. Gumifa lárva (Ausztrália)

    Ez az ennivaló ismét bebizonyítja, hogy az ember bárhol találhat táplálékot, ha nagyon keresi és hajlandó megenni a kövér, zamatos, vonagló dolgokat is. Kint, az ausztrál vadonban, mélyen rögzülve a witchetty (gumifa)bokor gyökerei mentén, falatnyi kis pufók lárvák találhatók.

    Ezeket meg lehet sütni forró hamuban, el lehet őket fogyasztani nyersen, és a tojáshoz vagy csirkéhez hasonló az ízük.

    10. Tehén-tőgy (Olasz)

    Egy tehénből semminek nem kell kárba-mennie. Igaz, a tej már önmagában elég tápláló tehén-tőgy származék, viszont másra nem igazán szokták használni, ha csak nem élünk éppen Toszkánában. Régen, amikor a szegényeknek nem volt mit enniük, feltalálták magukat és a tahén kevésbé használatos testrészéből is finom húsételt készítettek, megpárolva, majd megsütve azt, amit még a tejérzékenyek is meg tudtak enni.

    timesonline.co.uk/tol/travel

    Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

      Írj egy hozzászólást