Tudtad, hogy sárgaborsó mint termés nem létezik? A zöldborsó héját lehántják ‒ a legvékonyabb héjától is megfosztják ‒, megszárítják, így lesz sárga színű a borsó. Azért félgömb alakú, mert a szárítás és a tisztítás hatására, természetes módon szétesik két lencse formájú részre. Száraz borsónak és feles borsónak is nevezik.
Véd a betegségektől
A sárgaborsóban levő aminosavak számos betegség ellen védelmet nyújtanak. Az izoflavin gátolja a női és férfi nemi szervek elrákosodását. A molibdén segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A tartós élelmiszerekben (felvágottakban, konzervekben) sok szulfát fordul elő, ami pulzusszám-emelkedést és fejfájást okozhat.
A szervezet által eltárolt molibdén akadályozza a szulfátok ártó hatásainak kialakulását. A triptofán szerepet játszik az alvászavar és a depresszió megszüntetésében. A pantoténsav jelentős a zsírégetésben, az immunrendszer erősítésében, a fokozott lelki és fizikai igénybevétel okozta kellemetlenségek enyhítésében.
Szerepe a várandósság idején
A folsav segít a vérszegénység, az álmatlanság, a depresszió megelőzésében. A terhesség első hónapjaiban hozzájárul a baba egészséges gyarapodásához, és megfelelő mennyiség bevitele mellett a parányi szervezetben végbemegy a velőcső záródás, így garantálja a gerinc megfelelő fejlődését a korai időszakban. Az E-vitamin táplálja a szívet és az agyat, a terhesség idején létfenntartó jelentőségű a magzat számára.
A legfinomabb sárgaborsó főzelék receptje
Ha eddig azt gondoltad a sárgaborsó főzelékről, hogy ízetlen, mert a menzán mindig ilyet kaptál, akkor megváltozik a véleményed, ha a receptünk alapján készíted el ezt az ételt. A jó sárgaborsó főzelék titka a sok hagyma és az ételízesítő. Olvasd el a legfinomabb sárgaborsó főzelék receptjét itt!