Kezdődik a veganuár! Ha csak egy újdonságot próbálsz ki idén, legyen ez

Kezdődik a veganuár! Ha csak egy újdonságot próbálsz ki idén, legyen ez

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Kezdődik a veganuár! Ha csak egy újdonságot próbálsz ki idén, legyen ez

Mi a különbség a növényi étrend és a veganizmus között?

Sokan összekeverik a kettőt, illetve be szokott kerülni a képbe még a vegán étrend is, pedig valójában ilyen fogalom nem is létezik. A veganizmus, a vegán életmód teljes mértékben mellőzi az állathasználat minden formáját. Emellett azok, akik vegánok, rendszeresen tesznek is az állatvédelem érdekében. Ezt megtehetik tüntetés, tiltakozás, aktív állatvédelem formájában, vagy „csak” úgy, hogy rendszeresen felhívják ismerőseik figyelmét arra, mi zajlik az állatiparban, hogyan zsákmányolják ki az állatokat világszerte. 

Ezzel szemben azok, akik növényi étrendet követnek, nem feltétlenül vegánok is. Sokan egészségügyi okokból, orvosuk javaslatára váltanak, vagy éppen azért, mert undorodnak a hústól, esetleg ételérzékenységgel küzdenek. A növényi étrendnek a legkisebb az ökológiai lábnyoma, valamint nagyszerűen lehet vele fogyni, különösen a teljes értékű változattal – ez is egyre többeket motivál. 

A lényeges különbség tehát az, hogy aki vegán, az biztosan növényi étrendet követ, ellenben aki növényi étrendet követ, az nem feltétlenül vallja magát vegánnak.

Miben merül ki a vegán életmód fogalma?

A veganuár nem csak a növényi étrendről szól, bár igen lényeges része az, hogy a résztvevők nem esznek állati eredetűt. Ide tartozik az is, hogy le kell cserélni a kozmetikumokat és majd a ruhákat is (nyilván nem egy hónap alatt). A vegánok ugyanis nem használnak olyan termékeket, amikben állati összetevők vannak, vagy állatokon tesztelték őket.

Emellett természetesen nem viselnek bőrcipőt, tollkabátot és a többségük igyekszik napról napra tudatosabban élni. Ebbe a kezdetekkor olyanok tartoznak bele, mint hogy nem járnak állatkertbe, delfináriumba, a nyaraláson pedig kihagyják a tevegelést. A későbbiek folyamán pedig sokan törekszenek arra, hogy minél inkább hulladékmentesen tudjanak élni, esetleg részben önellátóak lehessenek. 

Természetesen ez már túlmutat a veganuár kihívásán, de látszik belőle, hogy ez a változtatás elindít egy spirált. Aki kitart mellette, az napról-napra változik. Az biztos, hogy annak fényében, amit megtudhatsz egy veganuár kihíváson a háttérben történtekről, az étrendedről és úgy általában a világról, már nem engedi, hogy mindenre ugyanúgy tekints, mint korábban.

Hogyan vegyél részt benne?

Természetesen belevághatsz önállóan, évekkel ezelőtt én is januárban kezdtem el változtatni az étrendemen ebbe az irányba, bár akkor még hazánkban nem volt divat veganuározni. Pusztán a véletlen műve volt az év eleji kezdés, ugyanis december végén kaptam meg egy rossz laboreredményt és úgy gondoltam, akkor már kézenfekvő ötlet tiszta lappal kezdeni januárban.

Én még magamnak tapostam ki az utamat, mert akkoriban sokkal nehezebb volt informálódni, vegán módra feltölteni a hűtőt. Éppen ennek köszönhetem, hogy mára szakképzett vegán életmód és táplálkozási tanácsadó lettem. Úgyhogy azt mondom, sosem tudni, hova vezet az út, amire rálépünk, de ha energiát és időt teszünk bele, hogy felépítsük magunknak, akkor egyértelműen megéri. 

Max Delsid/unsplash.com

Nem biztos, hogy jó azonnal teljes mértékben átállni

A legtöbb veganuár kihívás arról szól, hogy azonnal állj át, egyik-napról a másikra, de én ezt nem tartom feltétlenül jónak. Nem azért, mert lehetetlen, hanem mert egy átlagos nyugati étrendről áttérve problémákat és olyan extrém kihívást okozhat, ami miatt nagy a feladás esélye. Az ilyen erőteljes váltás nem vezet túl nagy arányban sikerre hosszútávon.

Érdemes persze feliratkozni a különféle hírlevelekre, tájékoztatókra, ha másért nem, hát azért, hogy informálódj, és összegyűjtsd a számodra fontos tudnivalókat, praktikákat. Azonban a gyakorlatban szerencsésebb tud lenni, ha egyéni célokat tűzöl ki és olyan menetrendet, ami számodra testhezálló. Erre is több módszer létezik:

  • Dönthetsz úgy, hogy mindent elfogyasztasz a hűtődből, de nem veszel már állati eredetűt, hanem folyamatosan növényi alternatívákat keresel. Ugyanezt alkalmazhatod a kozmetikumaidat, vagy éppen a ruháidat illetően.
  • Kipróbálhatod, hogy először elhagyod a húst, aztán amikor ebbe belejöttél, akkor jöhet a tej, vagy a tojás.
  • Megteheted azt is, hogy egy étkezést teszel először vegánná az étrendedben. Elsőre kézenfekvő választás pl. a reggeli, hiszen ezt igazán könnyű növényi alapúvá varázsolni, míg a legnehezebb talán az ebédet. 
  • De az is jó, ha feltankolsz vegán tartalmú könyvekből. Kezdéshez érdemesebb tájékoztató jellegű műveket választanod, amik pl. megértetik veled az egészségügyi és érzelmi hátteret, vagy éppen felvérteznek a konyhai tudással. Ezután jöhetnek a receptes könyvek, de ételleírásokból rengeteget találsz online is. 

Akárhogy is döntesz, az biztos, hogy rosszul nem jársz, ha több zöldséget és gyümölcsöt, teljes értékű gabonát fogyasztasz, miközben csökkented az állati eredetűeket. Sajnos hazánkban nagyon rossz az egészségügyi helyzet. Rengeteg az emésztést érintő betegség és ez nem csak az életmódunkból, hanem a táplálkozási szokásainkból is ered. A rost- és folyadékfogyasztás növelése, a tudatosan összeállított, természetes és feldolgozatlan étrend az egyik első lépés, amit meg kell tenned az egészséged érdekében!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást