Ha csak egy újdonságot próbálsz ki idén: kezdődik a veganuár!

Ha csak egy újdonságot próbálsz ki idén: kezdődik a veganuár!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ha csak egy újdonságot próbálsz ki idén: kezdődik a veganuár!

Mi a különbség a növényi étrend és a veganizmus között?

Sokan összekeverik a kettőt, illetve be szokott kerülni a képbe még a vegán étrend is, pedig valójában ilyen fogalom nem is létezik. A veganizmus, a vegán életmód teljes mértékben mellőzi az állathasználat minden formáját. Emellett azok, akik vegánok, rendszeresen tesznek is az állatvédelem érdekében. Ezt megtehetik tüntetés, tiltakozás, aktív állatvédelem formájában, vagy „csak” úgy, hogy rendszeresen felhívják ismerőseik figyelmét arra, mi zajlik az állatiparban, hogyan zsákmányolják ki az állatokat világszerte. 

Ezzel szemben azok, akik növényi étrendet követnek, nem feltétlenül vegánok is. Sokan egészségügyi okokból, orvosuk javaslatára váltanak, vagy éppen azért, mert undorodnak a hústól, esetleg ételérzékenységgel küzdenek. A növényi étrendnek a legkisebb az ökológiai lábnyoma, valamint nagyszerűen lehet vele fogyni, különösen a teljes értékű változattal – ez is egyre többeket motivál. 

A lényeges különbség tehát az, hogy aki vegán, az biztosan növényi étrendet követ, ellenben aki növényi étrendet követ, az nem feltétlenül vallja magát vegánnak.

Miben merül ki a vegán életmód fogalma?

A veganuár nem csak a növényi étrendről szól, bár igen lényeges része az, hogy a résztvevők nem esznek állati eredetűt. Ide tartozik az is, hogy le kell cserélni a kozmetikumokat és majd a ruhákat is (nyilván nem egy hónap alatt). A vegánok ugyanis nem használnak olyan termékeket, amikben állati összetevők vannak, vagy állatokon tesztelték őket.

Emellett természetesen nem viselnek bőrcipőt, tollkabátot és a többségük igyekszik napról napra tudatosabban élni. Ebbe a kezdetekkor olyanok tartoznak bele, mint hogy nem járnak állatkertbe, delfináriumba, a nyaraláson pedig kihagyják a tevegelést. A későbbiek folyamán pedig sokan törekszenek arra, hogy minél inkább hulladékmentesen tudjanak élni, esetleg részben önellátóak lehessenek. 

Természetesen ez már túlmutat a veganuár kihívásán, de látszik belőle, hogy ez a változtatás elindít egy spirált. Aki kitart mellette, az napról-napra változik. Az biztos, hogy annak fényében, amit megtudhatsz egy veganuár kihíváson a háttérben történtekről, az étrendedről és úgy általában a világról, már nem engedi, hogy mindenre ugyanúgy tekints, mint korábban.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást