A karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül, sokan még a fát is ezzel a finomsággal díszítik. A közkedvelt édességnek számtalan receptje van, de gondoljunk azokra is, akik az alapvető hozzávalók valamelyikét tiltólistán kezelik. Az egyik legjobb, többször kipróbált hagyományos recept mellett vegán és cukormentes receptet is mutatunk.
2/3 A vegán
Vegánnak lenni annyit tesz, hogy semmilyen állati eredetű hozzávalót nem használunk a sütéshez, főzéshez. A vegán mézeskalács esetében ezért a tradícionális hozzávalókat módosítani kell. Ez igaz a vajra, a tojásra és a mézre is. Helyettünk olajat, szirupot és növényi tejet érdemes beszerezni. Íme, a pontos recept a Mézeskalácsfalu konyhájából:
1/3 bögre olaj
3/4 bögre cukor vagy ízlés szerint édesítő
1/4 bögre melasz, vagy valamilyen szirup (Pl. juharszirup)
1/4 bögre növényi tej
2 bögre liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
mézeskalács fűszerkeverék
A kalácsok díszítésének alapja a tojásfehérje, ami szintén tiltólistás a vegán étrendben. Szerencsére ezt is könnyű pótolni. Keverjük össze a következő hozzávalókat és máris kész a vegán mézeskalács íróka:
50 g porcukor
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál citromlé
2-3 teáskanál növényi tej vagy víz
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!