Így ne vedd magadra az elutasítást – még akkor se, ha nagyon fáj!

Így ne vedd magadra az elutasítást – még akkor se, ha nagyon fáj!

Címlap / Életmód / Egészség / Így ne vedd magadra az elutasítást – még akkor se, ha nagyon fáj!

Az elutasítással mindannyiunknak meg kell küzdenie legalább néhányszor az életünkben – szerelem, munka, barátok, sport, hobbik, pénzügyek… A létezésünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Vannak, akik irigylése méltóan jól viselik, míg rengetegen vannak azok, akiknek ez nehezére esik és minden egyes visszautasítást rettentően fájdalmasan élnek meg – ilyenkor jönnek a különböző, fájdalmat eltakaró reakciók, mint a tagadás (“úgyse akartam, hogy összejöjjön”) és a teljes összezuhanás (“nekem semmi se jön össze”). Ha te is könnyen belecsúszol valamelyik téves tudatállapotba, jobb, ha tudod: az elutasítás legtöbbször nem is neked szól.

Ne magadat hibáztasd

Amikor az egyébként teljesen épkézláb ötletedet visszautasítja a főnök, az általában nem azért történik, mert rossz volt a terved. Amikor egy pasi felszívódik, akkor nem kell azt feltételezned, hogy veled van a baj.

Amikor pedig valaki megalázóan viselkedik veled, az végképp nem a te képességeidről vagy a te lelki szegénységedről szól – sokkal inkább az övéről.

Ahhoz, hogy ezentúl kevésbé fájdalmasan éld meg, ha valaki visszautasít, végig kell menned egy önerősítő folyamaton – így a végén te is kívülről láthatod, sértődöttség és a fájdalom nélkül a helyzetedet.

Nem nagy meló, de ha végigmész ezen a három lépésen elutasítás után, sokkal könnyebben túllépsz majd rajta, mint eddig!

Értsd meg

Nem, az nem megoldás, ha bántod magad és depizel tovább – keresd meg a visszautasítás valódi okát!

Lehet, hogy mindvégig te is érezted a tudattalanodban, hogy nem illetek össze, mégis szeretted volna elkergetni a körülötted keringő magányt a sráccal, aki végül felszívódott? Vagy igazából annyira nem akartad megnyerni a projektet, ezért nem álltál neki időben és ezért választott a főnök végül mást? Vagy tiszta erődből küzdöttél, de mégis falakba ütköztél? Ez vajon miért fordulhatott elő – talán nem jó helyen kopogtattál?

Mindig próbáld meg megtalálni az eredetét az elutasításnak, de sose úgy, hogy letolod magadról a felelősséget!

Persze bántani sem szabad magad – csak keresd az okokat, amíg többet nem találsz a “hát, ez van”-nál!

Profitálj belőle

Ha már helyükre tetted a történéseket és sikerült a kezdeti sértettségedet feloldani, gondolkodj el azon, mihez segít vagy segíthet hozzá a csalódás!

Most lehet, hogy tragédiaként éled meg, hogy nem kaptad meg álmaid munkáját, de mi van, ha elfogadod, hogy nehéz annyi szuper jelölt közül győztesen kikerülni és inkább megkérdezed a kapcsolattartót, hogy miért nem téged választottak? Lehet, hogy kapsz egy választ, amit a következő alkalommal a javadra fordíthatsz!

Nehéz, tudom, de próbáld meg kihozni a legtöbbet a vesztes szitukból is…

Nyugodtan kérdezd meg, hogy miért nem akar veled randizni a kiszemelted, vagy hogy miért másra bízták a szomszédok a gyereküket, mikor jelezted, hogy te szívesen bébiszitterkedsz – a kérdés válaszokat szül, a válaszok pedig hosszútávú profitot…

Folytasd

Ha háromszor randiztatok az elmúlt két évben (persze mindig akkor, amikor otthagyta az éppen aktuális jelöltjét), de valahogy sose jött össze a dolog, sejthető, hogy a pasi annyira nem akarja ezt az egészet, mint te – nincs ezzel semmi gond, csak legyél vele tisztában!

Mérd fel az esélyeidet már a legelején: ha tudod, hogy nagyjából az álláskeresők 2 százaléka jár sikerrel, nem fog annyira szíven ütni, ha nem kapod meg az első melót, amiért pályáztál.

Minden esetben tisztázd le magaddal, hogy mekkora a siker esélye – így nem érhet akkora csalódás, és bátran próbálkozol majd tovább.

Ne feledd: bármiféle elutasítás ér, először értsd meg az okát, aztán tanulj belőle, és próbálkozz tovább, az esélyeidet reálisan felmérve…

Bátran és magabiztosan!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást