Így ne vedd magadra az elutasítást – még akkor se, ha nagyon fáj!

Így ne vedd magadra az elutasítást – még akkor se, ha nagyon fáj!

Címlap / Életmód / Egészség / Így ne vedd magadra az elutasítást – még akkor se, ha nagyon fáj!

Az elutasítással mindannyiunknak meg kell küzdenie legalább néhányszor az életünkben – szerelem, munka, barátok, sport, hobbik, pénzügyek… A létezésünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Vannak, akik irigylése méltóan jól viselik, míg rengetegen vannak azok, akiknek ez nehezére esik és minden egyes visszautasítást rettentően fájdalmasan élnek meg – ilyenkor jönnek a különböző, fájdalmat eltakaró reakciók, mint a tagadás (“úgyse akartam, hogy összejöjjön”) és a teljes összezuhanás (“nekem semmi se jön össze”).

Ha te is könnyen belecsúszol valamelyik téves tudatállapotba, jobb, ha tudod: az elutasítás legtöbbször nem is neked szól.

Ne magadat hibáztasd

Amikor az egyébként teljesen épkézláb ötletedet visszautasítja a főnök, az általában nem azért történik, mert rossz volt a terved. Amikor egy pasi felszívódik, akkor nem kell azt feltételezned, hogy veled van a baj.

Amikor pedig valaki megalázóan viselkedik veled, az végképp nem a te képességeidről vagy a te lelki szegénységedről szól – sokkal inkább az övéről.

Ahhoz, hogy ezentúl kevésbé fájdalmasan éld meg, ha valaki visszautasít, végig kell menned egy önerősítő folyamaton – így a végén te is kívülről láthatod, sértődöttség és a fájdalom nélkül a helyzetedet.

Nem nagy meló, de ha végigmész ezen a három lépésen elutasítás után, sokkal könnyebben túllépsz majd rajta, mint eddig!

Értsd meg

Nem, az nem megoldás, ha bántod magad és depizel tovább – keresd meg a visszautasítás valódi okát!

Lehet, hogy mindvégig te is érezted a tudattalanodban, hogy nem illetek össze, mégis szeretted volna elkergetni a körülötted keringő magányt a sráccal, aki végül felszívódott? Vagy igazából annyira nem akartad megnyerni a projektet, ezért nem álltál neki időben és ezért választott a főnök végül mást? Vagy tiszta erődből küzdöttél, de mégis falakba ütköztél? Ez vajon miért fordulhatott elő – talán nem jó helyen kopogtattál?

Mindig próbáld meg megtalálni az eredetét az elutasításnak, de sose úgy, hogy letolod magadról a felelősséget!

Persze bántani sem szabad magad – csak keresd az okokat, amíg többet nem találsz a “hát, ez van”-nál!

Profitálj belőle

Ha már helyükre tetted a történéseket és sikerült a kezdeti sértettségedet feloldani, gondolkodj el azon, mihez segít vagy segíthet hozzá a csalódás!

Most lehet, hogy tragédiaként éled meg, hogy nem kaptad meg álmaid munkáját, de mi van, ha elfogadod, hogy nehéz annyi szuper jelölt közül győztesen kikerülni és inkább megkérdezed a kapcsolattartót, hogy miért nem téged választottak? Lehet, hogy kapsz egy választ, amit a következő alkalommal a javadra fordíthatsz!

Nehéz, tudom, de próbáld meg kihozni a legtöbbet a vesztes szitukból is…

Nyugodtan kérdezd meg, hogy miért nem akar veled randizni a kiszemelted, vagy hogy miért másra bízták a szomszédok a gyereküket, mikor jelezted, hogy te szívesen bébiszitterkedsz – a kérdés válaszokat szül, a válaszok pedig hosszútávú profitot…

Folytasd

Ha háromszor randiztatok az elmúlt két évben (persze mindig akkor, amikor otthagyta az éppen aktuális jelöltjét), de valahogy sose jött össze a dolog, sejthető, hogy a pasi annyira nem akarja ezt az egészet, mint te – nincs ezzel semmi gond, csak legyél vele tisztában!

Mérd fel az esélyeidet már a legelején: ha tudod, hogy nagyjából az álláskeresők 2 százaléka jár sikerrel, nem fog annyira szíven ütni, ha nem kapod meg az első melót, amiért pályáztál.

Minden esetben tisztázd le magaddal, hogy mekkora a siker esélye – így nem érhet akkora csalódás, és bátran próbálkozol majd tovább.

Ne feledd: bármiféle elutasítás ér, először értsd meg az okát, aztán tanulj belőle, és próbálkozz tovább, az esélyeidet reálisan felmérve…

Bátran és magabiztosan!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást