Ilyen egy varázslatos utcaszínház fesztivál a Balaton ölelésében – ismerd meg a Bondorót

Ilyen egy varázslatos utcaszínház fesztivál a Balaton ölelésében – ismerd meg a Bondorót

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ilyen egy varázslatos utcaszínház fesztivál a Balaton ölelésében – ismerd meg a Bondorót

Mit szólnál, ha egyszer csak egy olyan helyen találnád magad, ahol minden pillanatban képesek mosolyt csalni az arcodra?

Nos, ha tetszik az elgondolás, akkor máris van legalább egy okod arra, hogy megismerd a Bondoró Utcaszínház Fesztivált, amely az idei évben már ötödik alkalommal kerül megrendezésre, most először a csodaszép Balatonalmádiban. Szendrei Virág Zsófia, a fesztivál ügyvezető igazgatója nemcsak a történetükről, az idei színes, változatos programokról, de a jövőbeli terveikről is jó néhány izgalmas részletet megosztott velünk.

Hogyan és mikor kezdődött a Bondoró Fesztivál története?

A Bondoró Fesztivál Magyarország egyetlen utcaszínházi fesztiváljaként 2019-ben került be a köztudatba, s idén ötödik alkalommal varázsolja majd közénk a rá jellemző színes, vidám kavalkádot. 2019-től négy éven át Kapolcs adott otthon a rendezvénynek, ahol családias hangulattal fogadtuk a kedves látogatókat, majd a programok és a nézőszám folyamatos növekedése folytán Balatonalmádiba költöztettük a fesztivált, ahol idén először töltjük meg a várost színes programokkal, önfeledt vidámsággal.

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Miért éppen Balatonalmádit választottátok a helyszínéül?

Meggyőződésünk, hogy Balatonalmádiban új otthonra talál a fesztivál és a közönsége egyaránt. A konkrétumokat tekintve ez azt jelenti, hogy itt még több és még nagyobb attrakciók, ezzel együtt több szórakozási lehetőség várja majd a hozzánk érkezőket. A fesztivált könnyebben tudják megközelíteni a látogatóink és szállások terén is bővebb választékkal lehet számolni. Így lehetőségünk adódik arra is, hogy nagyobb nézőszámban fogadjuk a közönséget, s az utcaszínház világát még több hazai és nemzetközi érdeklődő számára mutassuk meg 2023-ban. Alig várjuk az ötödik Bondorót!

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Mi a küldetésetek a fesztivállal?

A Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a látogatókkal az utcaszínház világának szépségeit és felhőtlen szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtson családoknak, baráti társaságoknak.

Ezen kívül fontos, hogy a világ minden tájáról érkező artisták, művészek között egyfajta biztos pont lehessen a rendezvény, ahol értékes beszélgetéseket folytathatnak, új barátságokat alapozhatnak meg — egyfajta szakmai fórumként is tekintünk tehát a Bondoróra, ami Kelet-Közép Európa utcás bázisaként működhet a jövőben. 

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Idén pontosan mikor rendezitek meg a fesztivált?

2023-ban június 30. és július 2. között rendezzük meg a fesztivált. Az időpont tekintetében is igazodtunk a sok esetben családostól érkező közönség igényeihez, ezért a nyári szünetre került át az esemény. 

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Milyen programokkal várjátok most a látogatókat?

Idén is rengeteg műfaj kiváló művészei érkeznek fesztiválunkra, hogy lenyűgözzék a látogatókat. A zene szerelmesei kedvükre válogathatnak a koncertek között, fellép például az Elefánt zenekar, Pokorny Lia, a Fran Palermo és a Lóci játszik, Lovasi András, vagy épp a Kéknyúl zenekar is.

Cirkuszi és utcaszínházi attrakciókból sem lesz hiány, óriásbábokkal, félelmet nem ismerő artistákkal és tehetséges színészekkel is találkozhatnak a látogatók a Balaton partján.

Esténként pedig felejthetetlen tűzshow, valamint hangulatos tábortűz koncertek varázsolják el a fesztiválozókat. A gyerekprogramok színes kínálata az egész család számára biztosítja a felhőtlen időtöltést ezen a vidám, nyári hétvégén. 

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Melyek voltak számotokra eddig a legizgalmasabb pillanatok a Bondoróval?

Évről évre bebizonyosodik, hogy a Bondoró Fesztiválon bármi és tényleg akármi megtörténhet, mi szervezőként ezeket a spontán, apró csodákat szeretjük a legjobban. Ilyen például amikor egy koncert közepén a táncoló tömeghez csatlakozik néhány világító óriás medúza, akik a látogatókkal együtt ropják a zene ritmusára, vagy amikor kedves közönségünket a fellépő művészeink mellett segítőként, szereplőként találjuk a színpadon.

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Mi az, ami miatt szerintetek egyszer mindenkinek el kell jutnia hozzátok?

Egy hétvége alatt több, mint száz program vár mindenkit Balatonalmádiban, az ősfás ligetekkel árnyalt Öregparkban. Akik még nem láttak az éjszakai Balaton vizén visszacsillanó tűzzsonglőr mutatványt, világító óriásmedvét, pantomimest, vízi színházi előadást, azok mindenképpen nézzenek be hozzánk a nyári hétvégén, hiszen garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak.

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Milyen hosszú távú terveitek vannak?

A fesztivál az elmúlt évek során folyamatosan gyarapította a közönségét, s nem titok az sem, hogy indulása óta az volt a cél, hogy nemzetközi szinten is jegyezzék és számon tartsák a Bondorót az utcások közösségében. Az utóbbi években fokozatos lépéseket tettünk ennek megvalósítása érdekében. A Bondoró Fesztivál bekerült a Circostrada Network tagjai közé, emellett nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az Open Street International Association tagságát is magunkénak tudhatjuk. 2021-ben már nyolc nemzetközi produkciót köszönthettünk a harmadik Bondorón (ekkor léptek fel első ízben külföldi utcások a fesztiválon), idén viszont még ennél is többet, majdnem a dupláját. Szeretnénk tartani ezt a gyarapodó tendenciát, a végső célunk az, hogy a Bondoró egy valódi multikulturális, nemzetközi fesztivállá nője ki magát.

Nyitófotó: Kelemen Gergő Photography

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!