Ez a varázsgomba segíthet a depressziósokon

Ez a varázsgomba segíthet a depressziósokon

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a varázsgomba segíthet a depressziósokon

Pszilocibin – valószínűleg nagyon sokaknak semmit nem mond ez a szó, pedig hamarosan akár a súlyos depresszió gyógyításának egyik kulcsa lehet. Ez az a pszichedelikus hatóanyag, ami a varázsgombákban a „varázst” adja, azaz ami hatással van az emberi idegrendszerre. A Johns Hopkins Pszichedelikus és Tudatkutató Központ friss kutatása alapján nagyon ígéretesnek tűnik az anyag arra, hogy terápiás kezelése lehessen a betegségnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki depressziós, mostantól nyugodtan fogyasszon drogot. A helyzet azért árnyaltabb, de mindenképpen ígéretes azok számára, akik ettől az állapottól szenvednek.

A JAMA Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alanyok 67 százalékánál tapasztalható volt a javulás már csak két adag pszilocibin fogyasztása után, és a tüneteik 50 százalékos csökkenést mutattak.

A kutatás befejezése után négy héttel, az ellenőrző vizsgálaton a résztvevők mindössze 50 százaléka számolt be depressziós tünetekről.

Az alanyok felének tehát eltűnt a depressziója, hála a kezelésnek.

A szakértők megjegyezték, hogy a kezelés hatása négyszer olyan erős volt, mint a jelenleg kapható bármilyen antidepresszáns kezelésé. 

Fontos megjegyezni, hogy elég kicsi kutatásról beszélünk: mindössze 24 emberen végezték, olyanokkal, akik már régóta komoly depresszióban szenvednek. A résztvevők két dózis pszilocibint kaptak (20 és 30 milligramm 70 kilogrammnyi testtömegre), és pszichoterápiára is elmentek egyszer. 13 résztvevő kapta azonnal a pszilocibin-adagját, a maradék 11 pedig nyolcnapos késéssel. A pszichoterápia annyiból állt, hogy a résztvevőknek bekötött szemmel egy kanapén kellett feküdniük, és nyugtató zenét hallgatniuk. Közben a pszichológus arra biztatta őket, hogy forduljanak befelé, és zárják ki a külvilágot.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást