Ha így veszed a levegőt, csökkented a vérnyomásod és lenyugtatod magad

Ha így veszed a levegőt, csökkented a vérnyomásod és lenyugtatod magad

Címlap / Életmód / Ha így veszed a levegőt, csökkented a vérnyomásod és lenyugtatod magad

A légzőgyakorlatoknak számtalan fajtája létezik, ami pedig közös bennük, hogy ezek irányított folyamatok, melyek során akarattal változtatsz a légzés ritmusán, szimplán odafigyelsz a levegővételre, de ide sorolhatjuk a jóga során alkalmazott különböző légzéstechnikákat is. Az egyik legnépszerűbb ilyen gyakorlat az, amikor a rekeszizomhoz veszed a levegőt, ezáltal mélyül és lassul a légzés.

Dr. Belisa Vranich, klinikai szakpszichológus és légzőgyakorlat-oktató szerint a hasi légzés során (vagyis, amikor a rekeszizomhoz veszed a levegőt) nem használjuk a váll és a nyak izmait, emellett rövidebb a kilégzés és hosszabb a belégzés.

A módszer tudományosan is alátámasztott. A Nature című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis tényleg képes lehet csökkenteni a magas vérnyomást. 

FreshSplash/istockphoto.com

Fáj valamid? Lélegezz!

A lassú, mély lélegzés ugyanakkor a Western Michigan Egyetem kutatása szerint képes csökkenteni a fájdalmat is. Egy másik, a Clinical Gastroenterology and Hepatology című lapban közölt tanulmány pedig megállapította, hogy a rekeszizom-légzés a refluxos betegek előnyére is válhat. Azonban ezek a kutatások elég rövid intervallumot vizsgáltak, így az eredményeik hosszú távon még nem mondhatóak bizonyosnak. 

A mentális egészségre viszont kétségtelenül pozitív hatással lehet a légzőgyakorlatok rendszeres végzése.

Szakértők szerint ugyanis a légzőgyakorlatok hangulatjavító, nyugtató hatásúak, így a depresszió és szorongás tüneteit is képesek csökkenteni. Ugyanez a helyzet a poszttraumás stressz szindrómával küzdőkkel is. Az ő állapotukban is javulást hozhat, ha beiktatnak néhány légzőgyakorlatot a napi rutinjukba.

Akkor most érdemes neked is rendszeresen légzőgyakorlatokat végezned?

Nyugodtan iktasd be a relaxációdba őket, vagy akkor is bevetheted ezt a trükköt, ha stresszes vagy. Ennek ellenére, ha komolyabb betegséggel küzdesz, pusztán légzőgyakorlatokkal kevés esély van arra, hogy meggyógyulj. Ha viszont szeretnél kiszakadni a hétköznapi pörgésből, vagy inkább nem is beszélnél arról, milyen napod volt, akkor vonulj félre és csitítsd le az elmédet egy párperces gyakorlattal!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást