Valóban csak a külvilágnak szól? Az esküvőmánia rejtélye

Valóban csak a külvilágnak szól? Az esküvőmánia rejtélye

Címlap / Szerelem / Esküvő / Valóban csak a külvilágnak szól? Az esküvőmánia rejtélye

A házasság nem egyenlő az esküvővel. Mégis sokan szem elől tévesztik ezt, és ahelyett, hogy tökéletes házasságra vágyakoznának, inkább a tökéletes esküvőről ábrándoznak. Míg a házasság saját és családunk boldogságát adja, az esküvő – megfelelő masszív háttér nélkül – csak a külvilágnak fog szólni.

Bridezilla

Ez egy mozaik szó, a bride (mennyasszony) és a godzilla szavakból áll. Azokra a nőkre utal, akik folyamatosan azzal vannak elfoglalva, hogy milyen lesz az esküvőjük, milyen ruhában lesznek – gyakorlatilag ez tölti ki az idejüket, még akkor is, ha célszemély – a férfi – még nincs is.
A legapróbb részletig megtervezik esküvőjüket. Ez a viselkedésmód egy mánia, egy fétis, melyről nem vesz tudomást az ezzel a problémával küzdő. Szeme előtt egy tündérálom lebeg, amiről úgy véli, hogy ez fogja majd boldoggá tenni. Ezért pedig mindent megtesz.

Az esküvő is a profit áldozata

Egy egész iparág épült életünk legszebb napjának megvalósítása köré. A média, a világ azt sugározza: ahogyan kezdődik, olyan lesz a házasság. Emellett hiúságunkra is apellál, hiszen nem csak magunk miatt akarunk esküvőt, hanem környezetünket is be akarjuk vonni örömünkbe.
Ezeket az érzéseket katalizálja a vágy, amit profitszerzés céljából ont ránk a világ. Tehát nem te vagy fontos, nem a férjed, nem a házasság további alakulás, hanem az esküvő világ által meghatározott színvonala. Amint ezt kezdjük gondolni, eltűnik a valódi érték, és az a lehetőség is, hogy bensőségesen éljük meg ezt a napot.

Házasságmánia

Ennek a viselkedési formának része az esküvőmánia is, de itt alapvetően nem a boldogságot jelentő nap áll a középpontban, hanem a birtoklás. A birtoklás nem egyenlő a szerelemmel, viszont sokan mégis tévesen értékelik ezt az érzést.
A házasságmániával az a gond, hogy maga a házasság a fétis, semmi más nem érdekli a nőt, csak az, hogy meglegyen az a férfi, akivel ezt meg tudja valósítani.

Ezek a nők azok, akik az esküvő után többnyire átnéznek a férjükön, annak véleményén, miközben irányító szerepre törekszenek.

A házasság romantikája

A nők nagy része képes arra, hogy eltartsa, megvalósítsa magát. Magáról a házasságról, annak valódi oldaláról keveset vagy egyáltalán nem beszélnek a szülők. Viszont rengeteg olyan film van a tévében, ami meseszerű történeteket varázsol a nők elé.
A nőkkel azt is elhitetik, hogy valóban ez a boldogság, az élet ,,netovábbja”. Megfelelő értékrend és a házasság természetének ismerete híján a nők ábrándozni kezdenek – míg rögeszmévé nem alakul át a házasság, az esküvő fogalma.

A férfi nélküli nő

Elfogadott az állítás, miszerint egy nőnek férjhez kell mennie. Ez sikerének kulcsa. Valóban ez, hiszen egy jó házasság, egy megértő, nőt tisztelő férj felbecsülhetetlen az élet viharában. Viszont a sikeres életnek nem lehet csupán csak maga a házasság, a gyerek az értelme.
Nem véletlenül alakult úgy, hogy a nők is megkapták a férfiak jogait, és egyre több lehetőséggel rendelkeznek. Az a nő, aki a házasságban látja élete megoldását, túlgondolja az esküvő nívójának jelentőségét ne férjet keressen, hanem pszichológust, hogy egy idő után valóban alkalmas legyen egy valódi házasságra.

A boldog egyedülállók

Azok, akik azt vallják, hogy a nőnek nincs szüksége házasságra, esküvőre, úgy vélem valamikor komoly csalódáson estek át. Igenis kell ennek a szép napnak a boldogsága, mint egy útjelző, egy állomás, ami új életbe, életformába visz.
Csak nem a környezet elismerésére kell törekedni bármi áron, hanem arra, hogy azt érezzük: a helyünkön vagyunk.
Minden menyasszony megbolondul kicsit, amikor tervezi az esküvőt. Ez így természetes. Ám csak egy pontig – amíg nem taszítja vele végveszélybe sem a családi kasszát, sem kapcsolatát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást