Párkapcsolat / Szerelem

Vajon összeillesz a pároddal? Egy kapcsolat alappillérei

Vajon összeillesz a pároddal? Egy kapcsolat alappillérei

Kisgyermekként azt hisszük, egy tartós kapcsolathoz, vagy házassághoz elég, ha „csupán” szeretjük a másikat. De vajon ez elég? Tudd meg, mit mondanak a szakemberek!

Egy kapcsolat pillérei

Szakemberek szerint egy tartós kapcsolathoz nem elég, ha jól érezzük magunkat a másik társaságában.
Mivel a lángoló szerelmet előbb-utóbb felváltja valami más, kell, hogy egy viszonynak legyenek alapjai, különben az egész összedől, akár egy kártyavár. Hogy mégis mik ezek az alapok?

Családi élet

Statisztikai kimutatások bebizonyították, hogy azok a párok, kiknek családi élete nagyjából azonos, azok hosszabb távon maradnak együtt, mint akik teljesen más közegből jöttek. Például, akik alig tartják a kapcsolatot a szüleivel, azok általában nem olyan párt választanak maguknak, aki szoros viszonyt ápol a családjával. Ezen kívül érdekes – ámde nem kőbe vésett- tény, hogy az elvált szülők gyermeke szintén olyan társat fog ki, kinek édesapja és édesanyja már nincs együtt.Természetesen kivételek bőven akadnak, a magas válási arányokat is figyelembe véve.

Anyagi helyzet

Igazán romantikátlan a házasságba belevonni a piszkos anyagiakat is, de leggyakrabban azonos háttérrel rendelkező feleket sodor össze az élet. Persze ez – jó esetben – nem azért van, mert egy magasabb jövedelemmel rendelkező alapból kizárja a kevésbé vagyonos társ lehetőségét.
A magyarázat erre az, hogy más társaságba, más helyekre járnak, máshova kell menniük a munkájukból kifolyólag, így általában az ember a saját mozgásterén belül akad a nagy szerelemre. 

Világlátás

Természetesen nem kell, hogy teljes mértékben azonos szemüvegen keresztül nézzék a világot a felek, de jó, ha a világlátásuk legalább hasonló. Ez egyrészt sok közös témát ad, ami erősíti a kapcsolatot, másrészt szorosabb összetartozás érzését kelti, ha sok dologban azonos véleményen vagyunk a másikkal.  

Életstílus

Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymást. Viszont az nem mindegy, pontosan milyen ellentétről van szó. Amennyiben ezáltal kiegészítik egymást a szerelmesek, akkor semmi probléma nincs (sőt!), de ha konfliktusokhoz és civakodások végtelennek tűnő sorozatához vezet, akkor lehet, mégse ő az Igazi.
Persze egy kapcsolatban fontosak az építő, tüzes, szenvedélyes veszekedések, de ha ez romboló, akkor azt nem árt még idejében észrevenni.

Célok

Egy hosszútávú kapcsolatban nagyon fontos, hogy azonos céljaink legyenek. Például ha az egyik lakásban szeretné leélni az életét, a másik egy családi házban, nagy kerttel, vagy ha a nő szeretne gyerekeket, a férfi pedig nem, akkor olyan áthidalhatatlan szakadékhoz vezethet, amit igen nehéz átugrani.
Természetesen kompromisszumot mindig kell kötni, viszont az életcélunkat a másik miatt nem érdemes feladni, különben örökké büntetni fogjuk a másikat és magunkat.

Érettség

Érettség szó alatt ebben az esetben nem a korra, hanem a lelki tényezőkre gondolunk, hogy pszichésen mennyire vannak egy hullámhosszon a felek. Persze egy darabig elnevetgélünk az örök gyermek férfiakon, viszont ha komolyabb dologra kerül a sor (pl. munka, csekkek), akkor nem olyan jó, ha egy éretlen pasi – vagy nő- van mellettünk, aki képtelen elintézni a mindennapi ügyeket egymaga.
Röviden tehát nagyon sok mindenre szükség van ahhoz, hogy hosszútávú kapcsolatunk, esetleg életre szóló házasságunk legyen. Kivételek természetesen mindig akadnak, hiszen gyakran a szerelem mindent legyőz, viszont nem árt bebiztosítani magunkat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást