Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint a szezám csatlakozott a törvény által meghatározott főbb élelmiszer-allergének listájához az USA-ban.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A január 1-jén életbe lépett változás a 2021 áprilisában törvénybe iktatott élelmiszerallergia-biztonsági, kezelési, oktatási és kutatási törvény, vagyis a FASTER törvény eredménye.
A népszerű mag veszélyes allergén lehet egyeseknek
Az FDA évek óta vizsgálja, hogy felvegye-e a szezámmagot a főbb élelmiszer-allergén listára – amely magában foglalja a tejet, a tojást, a halat, a rákféléket, a dióféléket, a földimogyorót, a búzát és a szójababot is.
A szezámmagnak a főbb élelmiszer-allergén listára való felvétele azt jelenti, hogy a szezámtartalmú élelmiszerekre speciális élelmiszer-allergén szabályozási követelmények vonatkoznak, beleértve a címkézésre és a gyártásra vonatkozó előírásokat is.
Dr. Robert Eitches allergológus, immunológus és a Cedars-Sinai kezelőorvosa szerint a szezámallergia minden korosztályt érint. Köhögés, torokviszketés, hányás, hasmenés, szájkiütés, légszomj, sípoló légzés és vérnyomásesés formájában jelentkezhet.
Az FDA ellenőrzéseket és mintavételezést végez az élelmiszertermékekben annak érdekében, hogy a főbb élelmiszer-allergéneket megfelelően címkézték-e a termékeken. Emellett megállapítja, hogy az élelmiszeripari létesítmények megakadályozzák-e az allergén keresztkontaktust, olvasható az ügynökség honlapján.
„Az 1,6 millió, életveszélyes szezámallergiában szenvedő amerikai számára ez azt jelenti, hogy az élet jobbá válik 2023. január 1-től” – mondta Jason Linde, a Food Allergy Research & Education kormányzati és közösségi ügyekért felelős alelnöke, ami az élelmiszer-allergiakutatás magánfinanszírozója. A szervezet segítette a FASTER törvény elfogadását.
