Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint a szezám csatlakozott a törvény által meghatározott főbb élelmiszer-allergének listájához az USA-ban.
A január 1-jén életbe lépett változás a 2021 áprilisában törvénybe iktatott élelmiszerallergia-biztonsági, kezelési, oktatási és kutatási törvény, vagyis a FASTER törvény eredménye.
A népszerű mag veszélyes allergén lehet egyeseknek
Az FDA évek óta vizsgálja, hogy felvegye-e a szezámmagot a főbb élelmiszer-allergén listára – amely magában foglalja a tejet, a tojást, a halat, a rákféléket, a dióféléket, a földimogyorót, a búzát és a szójababot is.
Dr. Robert Eitches allergológus, immunológus és a Cedars-Sinai kezelőorvosa szerint a szezámallergia minden korosztályt érint. Köhögés, torokviszketés, hányás, hasmenés, szájkiütés, légszomj, sípoló légzés és vérnyomásesés formájában jelentkezhet.
Az FDA ellenőrzéseket és mintavételezést végez az élelmiszertermékekben annak érdekében, hogy a főbb élelmiszer-allergéneket megfelelően címkézték-e a termékeken. Emellett megállapítja, hogy az élelmiszeripari létesítmények megakadályozzák-e az allergén keresztkontaktust, olvasható az ügynökség honlapján.
„Az 1,6 millió, életveszélyes szezámallergiában szenvedő amerikai számára ez azt jelenti, hogy az élet jobbá válik 2023. január 1-től” – mondta Jason Linde, a Food Allergy Research & Education kormányzati és közösségi ügyekért felelős alelnöke, ami az élelmiszer-allergiakutatás magánfinanszírozója. A szervezet segítette a FASTER törvény elfogadását.
Bonyolult procedúra volt kinyomozni, van-e szezámmag az élelmiszerekben
A szezám „tucatnyi és tucatnyi összetevőben van” – mondta Linde, de nem mindig szerepel a név szerint. „Az életveszélyes szezámallergiában szenvedő embereknek meg kellett nézniük a címke hátulját, fel kell hívniuk a gyártót, és megpróbálniuk kitalálni, hogy szerepel-e az adott ételben szezám” – mondta. „Ha benne volt, akkor csak természetes fűszerként vagy ízesítőként szerepelt.” Az új törvény „hatalmas győzelmet jelent az ételallergiás közösség számára” – mondta Linde.
A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy továbbra sem árt az óvatosság
„Emlékeztetjük a fogyasztókat, hogy az államközi kereskedelemben 2023 előtt már forgalomban lévő élelmiszereket – beleértve a kiskereskedelmi polcokon lévőket is – nem kell eltávolítani a piacról vagy újracímkézni, hogy a szezámot allergénnek nyilvánítsák” – áll az FDA december 15-i közleményében. „Az eltarthatósági időtől függően előfordulhat, hogy egyes élelmiszerek nem rendelkeznek allergén jelöléssel a szezámra a hatálybalépés időpontjában. A fogyasztóknak kérdezniük kell a gyártótól, ha nem biztosak abban, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e szezámot.”
Sok vállalat már megkezdte termékei címkézésének folyamatát. Három-hat hónapig is eltarthat, amíg a jelenleg polcokon lévő élelmiszerek értékesítésre vagy eltávolításra kerülnek – mondta Linde. Egyes élelmiszerek, például a levesek, még hosszabb ideig eltarthatók, az USA-n kívül pedig, ahol nem rendelkezik erről a törvény, továbbra sem kötelező külön megjelölni, ha egy élelmiszer szezámmagot tartalmaz.