Hozzávalók:
A szezám öntethez:
– 300ml szezámolaj
– 75ml rizsbor ecet
– 25g szezámmag, pirított
– egy lime (zöldcitrom) leve
– só és frissen őrölt fekete bors
A salátához:
– 200g babcsíra
– 2 közepes piros (kaliforniai) paprika, apróra vágva
– 2 közepes sárgarépa, megtisztítva és nagyon apróra vágva
– 200g rizstészta
– 5 újhagyma, apróra vágva
– 1 kis csokor friss koriander, apróra vágva
A tonhal filéhez:
– 4 x 200g tonhal filé
– só és frissen őrölt fekete bors
– extra szűz olívaolaj
A körethez:
– 3 szál újhagyma
– 300g jázminrizs
Elkészítése:
1. Először készítsük el a köretet, mert ennek kell a legtöbb idő. A hagymát szeleteljük karikákra, majd pirítsuk meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a jázminrizset, kissé pirítsuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyit a csomagolásán ír. Sózzuk meg és alacsony hőmérsékleten főzzük késszé.
2. Elkészítjük a szezámöntetet. Keverjük össze habverővel az összes összetevőt, ízlés szerint fűszerezzük. Öntsük egy tálba és tegyük hűtőszekrénybe.
3. A saláta elkészítése következik. Fűzzük a tésztát 1 percig forrásban levő vízben, majd szűrjük le. Egy nagy salátástálban keverjük össze a tésztát az összes összetevővel.
4. A tonhal elkészítése következik. Melegítsünk elő egy serpenyőt. Fűszerezzük be a tonhalfiléket sóval és borssal, majd kevés olívaolajon süssük 2-3 percet mindkét oldalán, vastagságától függően.
5. A rizset gömbökben tálaljuk, mellé tegyük a salátát, erre pedig a halat. A rizsre és salátára öntsünk öntetet.