Otthon / Utazás

Túrára fel! Nemzeti Parkjaink legcsodálatosabb látnivalói

Túrára fel! Nemzeti Parkjaink legcsodálatosabb látnivalói

Igaz, hogy Magyarországnak nincs homokos tengerpartja, sem titokzatos esőerdeje, de ettől függetlenül rengeteg különleges helyszínt járhatsz be egy kirándulás alkalmával. Azt valószínűleg te is tudtad, hogy 10 meseszép Nemzeti Parkunk is van, de azt vajon tudod, milyen elképesztő látnivalókkal találkozhatsz itt? Ezúttal összegyűjtöttük, miket érdemes végignézned, ha a következő kirándulást egy igazán lélegzetelállító helyre tervezed!

Aggteleki Nemzeti Park

Gondoltad volna, hogy az Aggteleki Nemzeti Parkban több mint 200 barlang rejtőzik?

Az egyik legnépszerűbb a Baradla-barlang hihetetlen látványvilágával, ahol 1 órás sétákat is szerveznek, de ha szívesen veted bele magad a kalandokba, akár a 6-7 órás túrát is kipróbálhatod.

Sőt, időnként még koncerteket is szerveznek itt, ugyanis remek az akusztikája.

Itt található továbbá az ország legfontosabb középkori épületemléke, a Háromhegyi Pálos templom és kolostor romja, ami azoknak is biztosan elnyeri a tetszését, akik nem kifejezetten rajonganak a történelmi épületekért.

A táj ugyanis olyannyira lélegzetelállító ezen a vidéken, hogy a látogatók még azt is könnyen elfelejthetik, hogy éppen Magyarországon vannak.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az ország legnagyobb tava már önmagában is tökéletes helyszín egy romantikus hétvégéhez – hát még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park!

A Tihanyi-félszigeten régi vulkánok nyomaira bukkanhatsz, de úgynevezett gejzírkúpok is díszítik a látóhatárt.

Mégis, sokaknak a Tapolcai-medence és Badacsony tartozik a legnagyobb kedvencek közé, itt ugyanis a természet hosszas munkájának köszönhetően tanúhegyek, kőomlások és valódi kőtengerek találhatók.

A Hévízi-tó forrása naponta 80 millió liter vizet ad, amely olyannyira meleg, hogy még a téli hidegben is bőven átlépi a 26 fokot.

Ha pedig további érdekességekre vágysz, vagy hosszabb kirándulást tervezel, feltétlenül írd fel a listádra a Kis-Balatont (amely a Nemzetközi jelentőségű vadvizek táborát erősíti) és a Cuha-völgyet, amely a Bakony szívében rejtőzik, és az év minden szakaszában csodás látványt nyújt!

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Parkot tartják hazánk egyik legcsodálatosabb vidékének, és nem véletlenül érdemelte ki ezt a címet.

Itt található ugyanis Magyarország legmagasabb hegysége, amely majdnem megközelíti az 1 km-es magasságot is, így lélegzetelállító kilátásból biztosan nincs hiány.

A természetrajongók számára már csak azért is tökéletes választás egy kirándulás alkalmával, mert néhány ritka faj is megtalálható itt (például a kövirigó), ráadásul hazánk barlangjainak egynegyede itt bújik meg.

Ha pedig érdekel a történelem, mindenképpen látogasd meg a hegység forrásbarlangjait, egykor ugyanis ősemberek lakták őket.

És még itt sincs vége az érdekességeknek; a magasabb területeken várak és kolostorok maradványai ékesítik a tájat, mintegy utalva arra, hogy már évszázadokkal ezelőtt is izgalmas történések helyszíne volt a Nemzeti Park.

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Nemzeti Park nevét két szomszédos folyójáról, a Dunáról és a Dráváról kapta, megközelítőleg pedig 50.000 hektárnyi területet foglal magában.

Ha imádod az extrém helyzeteket és a kalandokat, ne is keresgélj tovább, hiszen ide mindenképpen el kell látogatnod.

Orfűn található ugyanis a patakos barlang, amelyet vízesései tesznek különlegessé, és amelynek 400 méteres területét te is bejárhatod egy túravezető segítségével.

Arra azért készülj fel, hogy nem egy laza séta vár rád; bizonyos részeken 60 cm-es helyeken kell átpréselned magad, sőt, akad olyan terület is, ahol derékig érő vízben kell végighaladnod.

Ha pedig ennél is többre vágysz, a kenu túrákat feltétlenül ki kell próbálnod! Akár Gemencen is benevezhetsz egy körre, ahol számtalan ligeterdő található (az állatok kedvenc rejtekhelye), de a Fekete-vízen is útnak indulhatsz (itt akár kezdők is szerencsét próbálhatnak).

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkot tartják Magyarország legsokoldalúbb kincsének, ugyanis szinte minden megtalálható itt egyszerre.

A Pilis-hegység egyik legkiemelkedőbb pontja a Rám-szakadék, amelyben havazás után patakként csörgedezik le a víz, így télen még izgalmasabb ellátogatni ide.

Ugyancsak a Pilisnél található a Holdvilág-árok, amelyet sokan ősi kultikus helyszínnek is tartanak, a kirándulás pedig a Remete-barlangban ér véget, ahol télen a havazásnak köszönhető vízesésben is gyönyörködhetsz.

Egy völgy választja el a Pilist a Visegrádi-hegységtől, amelynek legkedveltebb pontja Dobogókő. Sokan neveznek be ide egy spirituális túrára, ugyanis bizonyos pontjai tökéletesek meditációra és lelki megnyugvásra, de izgalmasabb túra utakban is bővelkedik.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő tó Közép-Európa egyik legnagyobb tava, a nemzeti park egyediségét pedig már évtizedekkel korábban elismerték a világ minden táján.

Maga a víz folyamatos változásban van; többször is előfordult már, hogy teljesen kiszáradt, de szerencsére erre több mint 140 éve került sor utoljára.

A nádasokban 240 km hosszú csatornahálózatot építettek ki, így az elzárt, belső területeket is meglátogathatod – és itt számos ritka állattal találkozhatsz. Gyakori látogató a rákosi vipera, de a park ragadozójaként tartják számon például a halászsast és a vándorsólymot is.

Itt található a Nagycenki Hársfasor, amelyet még Széchenyi István szülei építettek, és akkoriban egészen 2,5 km hosszan terült el, akárcsak egy mesebeli sétálóutca.

És hogy az éjszakát is a természet közelében tölthesd, Kócsagvárban lehetőséged van szállást foglalni, de készülj fel, hogy a hangulat olyannyira magával ragad majd, hogy haza sem akarsz majd menni!

Hortobágyi Nemzeti Park

Ha mindig is vonzottak az alföldi tájak, Magyarország legelső Nemzeti Parkját egyenesen imádni fogod.

Ma már hivatalosan is itt található nem csak hazánk, de Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, ahol valódi közelségben merülhetsz el a néphagyományi vonásokban.

Maga a hely leginkább egy hatalmas szőnyeghez hasonlít, amelyet itt-ott megszakít egy-egy gémeskút és néhány kunhalom; utóbbit a rézkorban bevándorló nomádok építették őrdombként vagy halomsírként.

Azt valószínűleg te is tudtad, hogy Hortobágy legnagyobb jelképe a Kilenclyukú híd, de azt gondoltad volna, hogy ez Magyarország leghosszabb közúti kőhídja? Bizony, maga az építészeti csoda egészen 167,3 méter hosszan terül el a vidéken.

Szintén különös érzés végigjárni a Pásztormúzeumot: itt lehetőséged van egy kis időutazásra, amelynek keretein belül megismerheted az elmúlt évszázadok egyedi kultúráját.

Kiskunsági Nemzeti Park

Ha már végigjártad a Hortobágyot, látogasd meg közvetlen utódját, a Kiskunsági Nemzeti Parkot.

Itt szinte bármit megtalálhatsz: a Felső-kiskunsági pusztán megfigyelheted a ritka állatokat, míg a tó mellett nyugodtan hátradőlhetsz, és élvezheted a természet közelségét.

A vidék folyamatos változásban van, és ezt részben futóhomokjának köszönheti. A szél továbbviszi a homokszemeket, és buckákat épít belőlük, amelynek köszönhetően legalább egy kicsit úgy érezheted magad, mintha egy távoli sivatagban túráznál.

A látogatók egyik kedvence Bócsa-Bugac, és nem véletlenül; ez a terület meglehetőségen összetett. Állandóan váltogatják egymást a mocsarak, tavak és homokpuszták, így biztos lehetsz benne, hogy kapkodni fogod a fejed egy túra alkalmával.

Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park a Tisza közelében húzódik, így nem meglepő, hogy a szikes legelők és az árterek úton-útfélen váltogatják egymás.

A Dévaványai-Ecsegi-puszták például a Nemzeti Park legmozaikosabb területe, ahol megfigyelheted a régebbi mocsárvidék különös emlékeit.

Szintén kiemelkedő a Hortobágy-Berettyó folyó, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy egy 20 kilométeres szakasza teljesen szabályozatlan, tehát hatalmas kanyarokat ível maga körül.

A Nemzeti Parkon belül található számtalan elhagyatott folyómeder, valamint az ország második legnagyobb mesterséges halásztava is.

Ha pedig érdekelnek a múlt töredékei, egy kisebb kitérőt érdemes betervezned, a közelben található ugyanis Gödény-halom. Ez Közép-Európa legnagyobb kunhalma (12 méter), amelyet még a rézkorban építettek, és akkoriban a kifejezetten nagy tekintélyű emberek temetkezési helyéül szolgált.

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségi Nemzeti Park környékét tartják Magyarország egyetlen olyan vidékének, amelyet már a honfoglalás óta folyamatosan laktak az emberek.

Nevét egyébként onnan kapta, hogy a kapuk védelmére úgynevezett őrállókat építettek a magyarok, hogy megóvják a ligetekkel és erdőkkel megtűzdelt vidéket a betolakodóktól.

Egy időben összevonták a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, de 2008 óta ismét önállóan látogatható.

Legcsodálatosabb folyója a Rába, de ezen kívül is körülbelül 200 forrás, 15 patak és számtalan kristálytiszta forrás rejtőzik itt – úgyhogy garantáltan meseszép látványban van része annak, aki kilátogat a parkba.

A területnek kábé 63%-át erdők borítják, ahol a jégkorszak néhány emlékét is megfigyelheted, a lakók pedig már a legelső percektől kezdve mély harmóniában élnek a természettel, így szívesen osztják meg élményeiket a kíváncsi lelkekkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást