Életmód / Egészség / Lélek

4 tudományos ok, amiért néha jó csendben lenni

A csendnek minden kultúrában más szerepe van. Van, ahol udvariatlanságnak, kellemetlen eseménynek számít, és el kell kerülni, máshol becsülik és értékelik a hallgatást. Az alábbi tudományos okok szerint ez utóbbi hozzáállásnak pedig némi alapja is lehet!

A csend segíti az agysejtek regenerálódását

Egy 2013-as kísérletben egereken vizsgálták különböző hangok hatásait.

Azt találták, hogy napi két óra csend segítette az új sejtek termelődését a hippocampusban.

Ez az a területe az agynak, ami a tanulási képességért, a memóriáért és az érzelmekért felelős, vagyis nem árt, ha karbantartod – akár azzal, hogy néha élvezed kicsit a csöndet.

A csend kreatívabbá tesz

Az agyad akkor is aktív marad, amikor a tested többi része pihen. A pihenéssel töltött időt az agy arra használja, hogy feldolgozza és rendszerezze az információt, ami a nap során érte.

Ha ez a művelet jól megy, és semmiféle zajok vagy más interferenciák nem zavarják meg, akkor az agy olyan üzemmódba kapcsol, ami összeköti az érzelmeket, az emlékeket és fejleszti a képzelőerőt, így új képességek tárulnak fel.

Vagyis, a csend következtében kreatívabbá válsz, és nyitottabb leszel a világra.

A csend csökkenti a stresszt és oldja a feszültséget

Bizonyított tény, hogy az állandó zaj hatással van az agyra, és megemeli a stresszhormonok szintjét. A csend azonban éppen ellenkező hatással bír.

Kutatók vizsgálták a vérnyomás és a keringés változását, és arra jutottak, hogy 2 percnyi csendben töltött relaxáció nagyobb nyugalmat képes hozni, mint bármilyen zene.

Bár a zenehallgatásnak is megvannak az áldásos egészségügyi hatásai, és a kedélyállapotra is jótékonyan hathat, azért a csendet, úgy tűnik, semmi nem múlja felül.

A csend feltölti a mentális tartalékokat

A zaj hátráltat egy probléma megoldásának megtalálásában, legyen szó akár tanulásról vagy munkáról. Csökkentheti a motivációt, a figyelmet, és növelheti a hibák számát.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik forgalmas út vagy vasútállomás közelében járnak iskolába, rosszabbul teljesíthetnek olvasásban vagy nyelvtanulásban, mint azok, akik csendesebb környéken tanulnak.

Szerencsére van jó hír is: az agy később képes helyretenni azt az információt, amit a zajszennyezés miatt nem sikerült rendszereznie.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW