Egészség / Életmód / Lélek

Tragédia ért? Így küzdj meg a gyásszal

Tragédia ért? Így küzdj meg a gyásszal

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az az időszak, amikor hozzá kell szoknia: valaki elment, akit nagyon szeretett. “Jobb” esetben ez egy kisállat, rosszabb esetben egy közeli hozzátartozó – teljesen mindegy, kiről van szó, ha egyszer hiányzik az életünkből. A gyásszal nagyon nehéz megbirkózni, és hatalmas akaraterő kell hozzá, hogy túl tudj lépni a kezdeti szörnyű időszakon. Jelen cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy könnyebben átlendülj a nehezén, és újra színesben lásd a világot.

Nincs jó vagy rossz módszer

Amivel először tisztában kell lenned az, hogy nincs jó vagy rossz módszer a gyászolásra, sem arra, hogy kikászálódj a nehéz időszakból. Egyedül te találhatod meg, mi az, ami igazán segít, hogy kicsit jobb kedved legyen.

Minden nap rohansz, egy percet sem vagy egyedül, mert akkor nekiállsz gondolkodni, és csak rosszabb lesz? Hajrá! Csináld, amíg jólesik, csak ne felejts el közben szembenézni a problémával, ne fuss el előle.

Bezárkózol és néhány napig legszívesebben senkivel sem találkoznál? Szíved joga, ha egyedül szeretnéd megemészteni, ami történt, ne kérj bocsánatot senkitől, aki ki akar rángatni az emberek közé. A legfontosabb most az, hogy felfogd és elfogadd a tragédiát, utána majd foglalkozhatsz azzal, hogy másnak milyen problémái vannak.

Ne siettesd magad!

Ne érezd úgy, hogy egy bizonyos idő után már jobban kell lenned, és ciki, ha még mindig egyedül kuksolsz a szobádban, vagy képtelen vagy mosolyogni.

A gyász mindenkinek más tempóban múlik el, és az is lehet, hogy te sokkal hosszabb ideig rágódsz a történteken, mint mások – ez teljesen rendben van. Fontosabb, hogy maximálisan befogadd és elfogadd a helyzetet, mint az, hogy siettesd a gyógyulást.

Ugyanez a helyzet azzal, ha meglepően hamar sikerül visszanyerned a régi, boldogabb önmagadat. Ha így történik, örülj neki, és ne emészd magad azon, miért nem vagy még mindig szomorú – mindenki máshogy gyászol, és ez nem jelenti azt, hogy számodra kevesebbet jelentett az elhunyt személy.

Lesznek még rossz napjaid

A gyász egy furcsa dolog: van, amikor az ember lelke már annyira besokall, hogy nem tud befogadni több szomorúságot, és egyszer csak vidámabb lesz, mintha már elfogadta volna a történteket, csak azért, hogy utána ismét visszazuhanhasson a depresszióba.

Ez teljesen természetes folyamat, és ne félj segítséget kérni, ha újra rád tör a szomorúság.  Ha pedig úgy érzed, inkább nem beszélnél senkivel, az is teljesen rendben van.

Soha ne felejtsd el, hogy a saját tempódban kell túl lenned a tragédián – és az is mindig jusson az eszedbe, hogy vége lesz ennek az időszaknak is, és leszel még boldog.

Ne nyomd el magadban!

A legrosszabb dolog, amit ilyenkor tehetsz, hogy elnyomod a szomorúságodat, és megpróbálsz úgy csinálni, mintha minden rendben lenne. Teljesen, a lelked mélyéig átélni a tragédiát nagyon ijesztő tud lenni, de ez az egyetlen igazi gyógymód ebben a helyzetben.

Ha nem adod ki magadból a fájdalmat, újra és újra vissza fog térni hozzád, és valójában soha nem leszel túl rajta – vagy egyszer, amikor a legkevésbé számítasz rá, rád fog szakadni az a sok érzelem, amit egészen addig elnyomtál magadban. Éld át az egészet úgy, ahogy van, hidd el, sokkal hamarabb sikerül majd szebbnek látnod a világot, mintha elodáznád a dolgot.

Add ki magadból!

Sokat segít, ha szavakba öntöd az érzéseidet, megfogalmazod, éppen milyen kedvvel keltél, és mik foglalkoztatnak. 

A legjobb, ha ezt a barátaiddal vagy a családoddal beszéled meg, hiszen ők megnyugtathatnak, meghallgatnak és megértenek.

Ha mégsem szívesen osztod meg az érzéseidet, írj naplót, mondd fel diktafonra, vagy egyszerűen beszélgess magaddal (igen, ilyet is lehet!) – a lényeg az, hogy fogalmazd meg, hogyan érzed magad.

Egy idő után sokkal tisztábban látod majd a helyzetet, és a saját fejlődésedet is nyomon tudod követni a teljes kétségbeeséstől a gyógyulásig.

Próbálj ki új dolgokat!

Ha már úgy érzed, van energiád és kedved nyitni egy kicsit a világra, próbálj ki olyan dolgokat, amiket eddig nem tettél!

Ha elviselhetetlen valakinek a hiánya, mást nem tehetsz, mint hogy a régi életedet kicsit átrendezed, hogy újnak tűnjön, és valami kitöltse az űrt, amit a másik hagyott maga után.

Alakíts ki új rituálékat, keress új hobbit, ismerkedj meg új emberekkel – próbálj meg ne a múltba, hanem a színes, izgalmas, lehetőségekkel teli jövőbe tekinteni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást