Tech és kütyük / Szórakozás / Otthon

Mi történik a közösségi oldalunkkal, mikor meghalunk?

Azt mondják, mielőtt kiteszünk valamit az internetre, nem árt gondolni rá, hogy ha egyszer kikerült, örökre ott is marad. Na de meddig is tart az az örökké? Mi történik a közösségi oldalainkkal, személyes alkalmazásainkkal a halálunk után? Bármilyen morbidnak tűnik is a kérdés, a Facebooknak és társainak az elmúlt években ki kellett rá dolgozniuk a választ.

Digitális síremlék is lehet az oldalunkból

A közösségi média korában a digitális életünk földi pályánk befejezése után is folytatódhat, bár a különböző oldalak eltérően rendelkeznek az elhunyt tagok profilját illetően, és hogy mi történik egykori képeinkkel, posztjainkkal, az sokszor a közeli családtagok döntésén is múlik.

Ez érthető, hiszen míg vannak, akik számára megnyugvást hoz, ha felkereshetik elhunyt szeretteik közösségi oldalait, olyanok is vannak, akik inkább úgy vélik, a felbukkanó posztok csak fájó sebeket tépnek fel, és jobbnak látják, ha az egész profil törlődik az internetről. Néhány oldal mindkettőre lehetőséget kínál.

Mi történik a közösségi oldalunkkal, mikor meghalunk?Kép forrása: bernardojbp/depositphotos.com

A Facebook elindulása óta például több millió felhasználója hunyt már el, és hagyta hátra digitális profilját, az ABC statisztikái szerint pedig minden nap legalább 8 ezer Facebook-felhasználó távozik az élők sorából.

Értelemszerűen az oldalnak ki kellett valamit találnia, így az elsők között volt, amelyik felajánlotta a lehetőséget, hogy egy elhunyt személy profilja úgynevezett „memorial profile”-ra állítódjon.

Amikor az opciót először bevezették, még bárki jelenthette a felhasználó halálát, aminek következtében a profilt zárolták, azaz látható maradt, de nem lehetett ott posztokat közzétenni, illetve a felhasználó születésnapjáról sem kaptak többé értesítéseket az ismerősei.

2015 óta a platformon mindenkinek lehetősége van megadni egy úgynevezett „Legacy Contactot”, vagyis kijelölni azt a személyt, aki tulajdonképpen a digitális örököse lesz: ő a felhasználó halála esetén jogosult lesz rögzített posztot közzétenni a Facebook falán, megváltoztathatja a profilképét, archiválhat képeket és posztokat, de nem olvashatja el az elhunyt privát üzeneteit. Ugyanakkor a biztonsági beállítások alatt minden felhasználó rendelkezhet arról is, hogy halála esetén töröljék az oldalát.

A fenti rendelkezések hiányában egy közeli hozzátartozó is kérheti a Facebookot, hogy töröljék egy elhunyt szerettük profilját, ehhez azonban mellékelniük kell a halotti anyakönyvi kivonatot.

Az adataink továbbra is biztonságban maradnak

Hasonlóan jár el az Instagram is, ahol egy közeli hozzátartozó – miután a megfelelő papírokkal, vagy a felhasználó haláláról tudósító gyászhírrel vagy újságcikkel bizonyítja a halál tényét – kérvényezheti a user profiljának törlését vagy emlékoldallá alakítását.

A Twitter a közeli hozzátartozóktól az ő személyi azonosságukat igazoló dokumentumot, valamint a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát kéri, itt azonban csak a profil deaktiválására van lehetőség.

Ami az email fiókokat illeti, a közeli hozzátartozók kérésére a Gmail szintén törli az elhunyt személy fiókját, valamint a szabályzatuk azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos körülmények fennállása esetén hozzáférést biztosítsanak az elhunyt levelezéséhez az örökösöknek, de a felhasználó maga is beállíthatja, hogy ha a fiókja egy bizonyos ideig inaktív, akkor automatikusan törlődjön – így például a halála esetén a hozzátartozóinak nem kell semmit tenniük, a fiók idővel automatikusan megszűnik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW