Mi történik a közösségi oldalunkkal, amikor meghalunk?

Mi történik a közösségi oldalunkkal, amikor meghalunk?

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Mi történik a közösségi oldalunkkal, amikor meghalunk?

Azt mondják, mielőtt kiteszünk valamit az internetre, nem árt gondolni rá, hogy ha egyszer kikerült, örökre ott is marad. Na de meddig is tart az az örökké? Mi történik a közösségi oldalainkkal, személyes alkalmazásainkkal a halálunk után? Bármilyen morbidnak tűnik is a kérdés, a Facebooknak és társainak az elmúlt években ki kellett rá dolgozniuk a választ.

Digitális síremlék is lehet az oldalunkból

A közösségi média korában a digitális életünk földi pályánk befejezése után is folytatódhat, bár a különböző oldalak eltérően rendelkeznek az elhunyt tagok profilját illetően, és hogy mi történik egykori képeinkkel, posztjainkkal, az sokszor a közeli családtagok döntésén is múlik.

Ez érthető, hiszen míg vannak, akik számára megnyugvást hoz, ha felkereshetik elhunyt szeretteik közösségi oldalait, olyanok is vannak, akik inkább úgy vélik, a felbukkanó posztok csak fájó sebeket tépnek fel, és jobbnak látják, ha az egész profil törlődik az internetről. Néhány oldal mindkettőre lehetőséget kínál.

Mi történik a közösségi oldalunkkal, mikor meghalunk?Kép forrása: bernardojbp/depositphotos.com

A Facebook elindulása óta például több millió felhasználója hunyt már el, és hagyta hátra digitális profilját, az ABC statisztikái szerint pedig minden nap legalább 8 ezer Facebook-felhasználó távozik az élők sorából.

Értelemszerűen az oldalnak ki kellett valamit találnia, így az elsők között volt, amelyik felajánlotta a lehetőséget, hogy egy elhunyt személy profilja úgynevezett „memorial profile”-ra állítódjon.

Amikor az opciót először bevezették, még bárki jelenthette a felhasználó halálát, aminek következtében a profilt zárolták, azaz látható maradt, de nem lehetett ott posztokat közzétenni, illetve a felhasználó születésnapjáról sem kaptak többé értesítéseket az ismerősei.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»