Tömjén és mirha: jóval több, mint a napkeleti bölcsek ajándéka

Tömjén és mirha: jóval több, mint a napkeleti bölcsek ajándéka

Címlap / Otthon / Dekor / Tömjén és mirha: jóval több, mint a napkeleti bölcsek ajándéka

Dr. Takács-Tóth Diána gyógynövény szakértő, vegyész segítségével most utánajártunk, mit is érdemes róluk tudnunk.

Valójában mindkettő növény

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk, hogy a tömjén és a mirha is növény, méghozzá nem is akármilyenek; már a feldolgozási módjuk is különleges. „A tömjén és a mirha ugyanazon családba, a Burseraceae, vagyis tömjénfafélék családjába tartozik. A mirha a Commiphora, a tömjén a Boswellia nemzetség tagja. Tövises, ritkás elágazású bokor vagy fa. A mirha és tömjén gyantát is úgy takarítják be, hogy többször megsebesítik a fákat, hogy kinyerjék a gyantát, amely levegőn gyorsan megszilárdul. A megszilárdult gyanta kemény, fényes, lehet sárgás színű, de előfordulhat átlátszó vagy átlátszatlan. A gyantából vízgőzlepárlással nyerik ki az értékes illóolajat” – árulja el a szakértő.

Fotó: Kiss Imelda

Régóta fontos szerepet tulajdonítanak nekik

Te is elgondolkoztál már azon, hogy a mirha és a tömjén növényként hogyan kerülhettek ajándékként az arany mellé, és mivel érdemelték még ki, hogy rengeteg generáción át fennmaradjon a hírük?

„A tömjén és mirha használata több évezredes múltra tekint vissza, és számos kultúrában, vallásokban és civilizációkban rendkívül fontos szerepet játszott a gyógyászatban, szépségápolásban, temetkezési szertartásokban, balzsamozásokban, az illatszergyártásban és vallási szertartásokon egyaránt, ahogyan a Biblia, a Védák, az óegyiptomi papiruszok és a Korán is egybehangzóan állítja.”

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy 2700 évvel ezelőtt használták halottak balzsamozásához, de készítettek füstölőt és illatszereket is belőlük. A mirhát és tömjént, ami a fűszerkereskedők legdrágább kincse volt, a megnövekedett kereslet az arany mellé emelte. 

A mirhagyanta nem füstölésre szolgál, mint a tömjén, hanem elsősorban gyógyító hatását használták ki kenőcsök, bedörzsölők formájában. Borral keverve bódító italt készítettek belőle a kínoktól szenvedő betegeknek. Ezt kínálták Jézusnak is keresztre feszítés előtt, ő azonban nem fogadta el, tiszta tudattal akarta fogadni az ítéletet a Szentírás szerint.”

A szimbolikus ajándékok

Bár az arany, a tömjén és a mirha önmagukban is nagyszerű ajándékként szolgálhatnának még manapság is, ami a három napkeleti bölcs történetét illeti, valójában mindegyiknek szimbolikus jelentése van a keresztény hagyomány szerint.

„Az arany a királyi méltóságot és Jézus királyságát szimbolizálja. Az ajándék az isteni királyi minőséget fejezi ki. Jelentése: Nap. A tömjén a bölcsességet és az imádatot képviseli. A tömjén illatos füstje a vallási tisztelet és imádat kifejezésére szolgált. A mirha a haldokló ember számára használt gyanta, és az Újszövetségben előre jelzi Jézus szenvedését és áldozatát a kereszten. A mirha szimbolizálhatja az emberiességet és az áldozatot.

Ezen ajándékok tehát amellett, hogy anyagi értéket képviseltek, szimbolikusan kifejezték Jézus személyiségének különböző aspektusait. A három ajándék együttesen tükrözte Jézus isteni királyi méltóságát, emberiességét és az általa hozott üdvözítő küldetést.”

Madeleine_Steinbach/istockphoto.com

Számos gyógyhatással büszkélkednek

A tömjénből és a mirhából készülő illóolajat egy különleges eljárással, vízgőzdesztillációval nyerik ki a fa kérgén tett bemetszés nyomán kiserkenő, megszilárdult gyantából, manapság leginkább azért, mert jó néhány figyelemreméltó gyógyhatással büszkélkedhetnek. „A tömjén és mirha illóolajok alkalmazhatók bőrbetegségek, hegek, sérülések, felmaródások kezelésére. A kozmetikában a tömjén antiaging hatását használják ki.

Mindkettőnek gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek, ami hasznos lehet például ízületi problémák, illetve egyéb gyulladt állapotok esetén. A tömjén és mirha illóolajat hagyományosan használták légzőszervi problémák, például köhögés vagy asztma kezelésére. A gyantának antiszeptikus tulajdonságai is lehetnek.

De az aromaterápia révén használhatóak feszültség és stressz csökkentésére is, az illatukat gyakran említik nyugtató és relaxáló hatásként. Mindezeken mellett a tömjén illóolaj spirituális események, szertartások, elmélyülés, révülés elengedhetetlen illóolaja is.”

Fotó: Petz Júlia

A mindennapok során is hasznosak lehetnek

Még ha nincs is semmilyen panaszod, akkor is bőven van okod arra, hogy kipróbáld a tömjén és a mirha illóolajat is. „Használhatunk például aromalámpát vagy ultrahangos párologtatót! Az aromaterápia segíthet a stressz csökkentésében, a légutak tisztításában és a relaxáció elősegítésében.

Inhalálhatunk is vele; ebben az esetben cseppentsünk néhány csepp tömjén illóolajat egy tál forró vízbe, majd inhaláljuk a gőzt. Ez támogathatja a légutakat, segítve a könnyebb légzést. De masszázsolajnak is ideálisak felhígítva egy hordozóolajjal, például jojoba olajjal vagy sárgabarackmag olajjal. Ebben az esetben segíthetnek enyhíteni az izomfeszültséget, ha pedig további antireumatikus illóolajokat, például a rozmaring és a borsmenta illóolajokat adunk a masszázsolajhoz, még tovább növelhetjük a hatékonyságát.

Végül, de nem utolsósorban pedig a fürdővizünkbe is rakhatjuk mindkettőt. Csak adjunk 4 csepp tömjén/mirha illóolajat kávétejszínhez/mézhez, majd keverjük el a fürdővizünkben. Ez segíthet a relaxációban, stresszoldásban, valamint a bőr hidratálásában és kondicionálásában, ami a dolgos hétköznapok során különösen felüdítő lehet” – hívja fel rá a figyelmet Dr. Takács-Tóth Diána.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!