VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
Ez a betegség bárkit érinthet, ezért olyan fontos megelőzni a bajt. A legjobb, amit bárki tehet, hogy antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrendet épít be mindennapjaiba.
Mindannyian tudjuk, milyen rossz hatással vannak a káros szabadgyökök egészségünkre. A szabadgyökök olyan részecskék, amelyek hatására túl sok oxigénhez jutnak a sejtek, amitől elhalnak. Az antioxidánsok képesek megállítani ezt a folyamatot.
Tudtad például, hogy a zöld alma héja a rák egyik titkos fegyvere? Az amerikai Wisconsin Egyetem kutatása kimutatta, hogy a zöldalma héja lassítja a prosztatarák és emlőrákos sejtek növekedését. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az egyének, akik nem fogyasztották az alma héját, alig élvezhették az alma rákellenes előnyeit.
Eddig számos tanulmány kimutatta az alma szívbetegségekre és rákra gyakorolt pozitív hatását. Úgy találták, hogy a mellrák és prosztata-rák sejtjei az almahéj kivonattal való kezelés után lassabba és kevesebb ideig éltek.
Ugyanakkor kutatók azt is bebizonyították, hogy segít a marpin nevű fehérje szintjének emelkedésében, amely segít elnyomni a tumor növekedését.
Magas antioxidáns-tartalmú ételek
Minden orvos ajánlja a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diétát. Ezeknek számos előnye van az egészségre, mivel alacsony zsír és magas rosttartalmú. Az élénk színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. Így többek között a cékla, sárgarépa, piros paprika rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért jó beépíteni a mindennapi menübe.
– Cseresznye
– Szeder
– Eper
– Áfonya
– Vörös szőlő
– Dió
– Napraforgómag
– Gyömbér
– Fűszerek
– Zöld tea
– Kávé tej nélkül
Az A-,C-,E-vitaminok erős antioxidáns tartalommal rendelkeznek, így lényegében az összes gyümölcs jelentős antioxidáns.
Egyéb antioxidánsok: vörösbor, vörös szőlő, zöld tea, bogyós gyümölcsök, fekete csokoládé (nem tej- vagy étcsokoládé).
Ami igen lényeges, hogy az antioxidánsok származzanak természetes forrásból, mert a tabletta formájában szedett vitaminok nem szívódnak fel olyan könnyen, mint az élelmiszerek, ráadásul a friss zöldségek/gyümölcsök rostban és egyéb tápanyagokban gazdagok.
Az antioxidánsok egyéb előnyei
Az orvosok elsősorban a rák elleni küzdelemben kifejtett pozitív hatása miatt emelik ki az antioxidánsokat. De számos más egészségügyi hatása van – erősítik az immunrendszert, jobb közérzetet biztosítanak, fiatalosabb és lendületesebb érzést adnak. Rendszeres fogyasztásával csodálatos öregedés lassító hatása van.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!