Tippek, hogy légkondi nélkül is túléld a hőséget

Tippek, hogy légkondi nélkül is túléld a hőséget

Címlap / Életmód / Egészség / Tippek, hogy légkondi nélkül is túléld a hőséget

A légkondi nem feltétlenül egészséges, könnyen megfázhatsz tőle, és még baktériumokat, vírusokat is terjeszthet – mindezt hiába soroljuk, ha a negyven fokos hőségben nem bírjuk már tovább az aszalódást. Ha azonban olyan helyen kell dolgoznod vagy laknod, ahol nincs légkondi, még nincs veszve minden: túlélőtippek következnek!

Ügyesen öltözz fel!

A műszálas ruhákat ilyenkor felejtsd el, ha jót akarsz magadnak – még inkább meleged lesz bennük, mint egyébként egy pamutruhában lenne.

Utóbbi ideális választás egy kánikulai napra, mivel megfelelő módon levegőzik, így nem érzed magad szaunában, és a vizet is úgy vezeti, ahogy kell.

Ugyanezért ágyneműben is ezt az anyagot válaszd azokra az éjszakákra, melyek talán még melegebbnek tűnnek, mint a perzselő nappalok.

Tedd a mélyhűtőbe!

Mármint nem a fejedet – bár néha az is nagyon jól tud esni –, hanem az ágyneműdet!

Mielőtt felhúzod a huzatot a takaróra és a párnákra, tedd be egy ideig a mélyhűtőbe, hogy jól lehűljenek.

Persze egész éjszakára ez sem megoldás, hiszen előbb-utóbb visszamelegszenek, de segít elaludni abban a kritikus időszakban, amikor úgy érzi az ember, hogy igazi szaunává változott a lakás.

Bánj csínján a pizsamával!

Ha teheted, aludj meztelenül, mert ilyenkor gyakorlatilag bármiféle anyag az őrületbe tud kergetni az éjszaka.

Ha nem szeretsz pucérkodni, vagy van egy szobatársad, aki furcsán nézne rád, ha ledobnád a textilt, próbálj meg minél szellősebb, lazább pizsamát felvenni. 

Itt is inkább válaszd a pamutot, mint bármilyen más, kicsit talán csinosabb, de melegebb anyagot.

Használd ki a ventilátort!

A ventilátor nem csak a meleg levegőt tudja kavarni a szobában, bár ez is kétségkívül megkönnyebbülést jelent, ha egyébként áll a párás és meleg levegő a helyiségben.

Sokkal hatékonyabban működhet azonban, ha ügyesen bánsz vele.

Ahhoz, hogy kicsit hűtsön is, nem kell más, mint egy tál jégkocka, amit leteszel a ventilátor elé – arra figyelj csak, hogy sekély, laposabb tálba tedd, hogy a hideget kellő intenzitással tudja fújni feléd.

Hűtsd le magad!

Nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy behuppanjunk egy kád hideg vízbe, amikor már elviselhetetlen a hőség – ilyenkor jó alternatíva lehet, ha azokat a területeket hűtöd le a testeden, amelyeken a legvékonyabb a bőrréteg.

Engedj hideg vizet például a csuklóidra vagy a könyökhajlatodba, ettől pár másodperc alatt felfrissülsz majd.

Kapcsolj ki mindent!

Persze nem először mondjuk el, hogy a nyugodt alváshoz kütyümentes környezet kell, most viszont azt a szempontot is figyelembe kell venned, hogy a bekapcsolt elektromos eszközök is hőt bocsátanak ki magukból, ami az esti harminc fokos hőségben még tovább ronthatja a helyzetet.

Mindent kapcsolj ki, amit tudsz, és a konnektorból is húzz ki mindent, mert még ilyenkor is melegedhet a gépek akkumulátora!

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!