Háztartás / Otthon

Tippek a hatékony tavaszi nagytakarításhoz

Tippek a hatékony tavaszi nagytakarításhoz

Tavasszal természetesen tavaszi nagytakarítás vár ránk, amelynek nem biztos, hogy annyira örülünk, mint a tavasszal járó jó idő közeledtének. Néhány praktikus tanács azonban remélhetőleg hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy ez se legyen olyan fárasztó, mégis látványos eredményt érjünk el vele, különösen akkor, ha a kelleténél kevesebb időnk van minderre.

Pakolás

Hiába szeretnénk egyszerűen csak nekiesni a lakásnak, inkább mégis pakoljunk el előtte. Tegyünk el mindent egy nagy dobozba, ami akadályozhatja a gyors és alapos törölgetést és porszívózást. Semmiképpen ne csináljuk azt, hogy csak odébb teszünk mindent, mivel így a rendetlenség kevésbé csökken.
Ha mindent gyorsan beleteszünk egy dobozba, akkor időt és helyet is spórolhatunk, nem utolsó sorban pedig könnyen előfordulhat az is, hogy a takarítás végeztével már nem is tartjuk olyan fontosnak, hogy minden újra elől legyen, főleg, ha sose használtuk őket.

Szellőztetés

A takarítás egész ideje alatt érdemes nyitott ablaknál dolgozni, mivel így biztosíthatjuk magunknak a mindig friss levegőt, a portól sem kell fuldokolnunk, nem utolsó sorban pedig a kedvünket is javítja, ha közben madárcsicsergést hallunk és érezzük, ahogy besüt a nap.
Ezen kívül az ágyneműket, párnákat, terítőket és falvédőket is poroljuk ki alaposan, majd tegyük ki őket az ablakba, hogy a nap semlegesíthesse azokat az atkáktól és felfrissülhessenek a napfényben. Ez mindig a takarítás elején legyen, hogy elég ideig napozhassanak.

Portalanítás

A portalanítást érdemes mindig nedves ronggyal végezni, mivel így a por nem tud felkavarodni a levegőben, nem irritálja a nyálkahártyánkat, ráadásul így könnyebben eltávolítható a bútorok felületéről is.
A törlőkendőbe tegyünk egy csepp alkoholt is, mivel ez a levegőt is frissíti, és segít megkötni a mégis felszálló porszemeket. Portalanításkor nem kell minden szegletre kitérni, ha sietünk, inkább csak nagyrészt végezzük el a munkát, mint hogy ne maradjon időnk a többi feladatra.

Üvegfelületek

Ha látványos eredményt szeretnénk, akár kevesebb munkával is, akkor mindenképpen szakítsunk időt az üvegfelületek megtisztítására. Vagyis a szekrények üvegét, és a tükröket minden esetben tisztítsuk meg alaposan, mivel ezek tükröződése megsokszorozza a tereken kívül a tisztaságérzetet is.
Lehetőleg hagyjunk láthatóan minél nagyobb tükörfelületet, ne takarjuk el a tükröket ruhákkal, kabátokkal, sálakkal vagy akár díszekkel sem, mivel ezek annyira úgysem tudnak szépek lenni, mint a csillogó, tértöbbszöröző tükör hatása.

Szanálás

Rengeteg olyan dolog van minden lakásban, ami egyszerűen csak egyszer valahogy ott maradt, de azóta sem látta senki hasznát. Legyünk önkritikusak és a csecsebecséket nézegetve döntsük el, hogy mikor is használtuk utoljára őket.
Ha ez több év, akkor vagy dobjuk ki őket, vagy tegyük el egy olyan helyre, ahol nem foglal helyet, legalábbis nem látványosan. A fürdőszobában lévő flakonokat is gyűjtsük össze, és dobjunk ki mindent, ami nem kell, vagy lejárt a szavatossága. Meg fogunk lepődni, hány négyzetmétert kapunk vissza a lakásunkból ezután!

Fontosakat elöl!

A tárgyak, eszközök pakolásánál, rendszerezésénél egy nagyon egyszerű, mégis sokszor nehezen betartható szabályt kell szem előtt tartanunk: a fontosakat tegyük előre, a nem használtakat pedig leghátra (hacsak el nem ajándékozzuk vagy ki nem dobjuk őket).
Ha félünk, hogy azért nem találjuk majd meg, amit keresünk, mert közben új helyre költöztettük a lakásban, akkor a legjobb, ha dobozolunk, és minden dobozra ráírjuk legalább címszavakban, hogy mit tartalmaz. Meg fogunk lepődni, hány évnek kell eltelnie, hogy újra kinyissuk ezeket.

Praktikus nagytakarítás

Azt talán mindenki jól tudja, hogyan kell felseperni, felmosni és rendet tenni a konyhai szekrényekben és a szobákban. A dolog nehézsége nem is ebben rejlik, sokkal inkább abban, hogy hogyan állunk a dologhoz akkor, ha kevés időnk van minderre. Ha pedig csak egy szükséges rosszként kezeljük a tavaszi nagytakarítást, akkor az legalább egy egész napos rettenetes program lesz.
Ha azonban megpróbáljuk strukturálni a dolgokat és a gyakorlati érveket előtérbe állítani, akkor úgy végzünk majd, hogy nem csak tisztább lakásunk lesz, de méretében és összehatásában nagyobb és csillogóbb is. Nem utolsó sorban a hatás ránk is visszahat majd, így fáradtság helyett végre elégedettséget érezhetünk tiszta otthonunkban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást