Tippek a gyermekszoba tervezéséhez

Tippek a gyermekszoba tervezéséhez

Címlap / Életmód / Család / Tippek a gyermekszoba tervezéséhez

Amikor a gyermekszoba berendezésére és díszítésére kerül sor rájössz, hogy egy újszülött érkezése igazi kihívást jelent. Íme mit kell tudnod.

Már biztos van néhány ötleted a dekorációval, a bútorokkal és a babaápolási cikkeket illetően, valamint már elképzelted a festék színét és tudod, melyek azok a termékek, amelyekkel kidíszíted a szobát az új jövevény érkezésére. Nem elég azonban kényelmes és stílusos gyermekszobát varázsolni, annak biztonságosnak is kell lennie. Cikkünkben eláruljuk mit tegyél és mit ne, hogy a baba otthonosan érezze magát leendő birodalmában.

Vázold fel a terveidet

A legújabb trend szerint a gyermekszoba legyen semleges színű, egy egyszerű dekorációval, mely harmonizál a lakás többi részével. Menj végig otthonodban és tekints rá más szemmel. Hogyan tudnád a dekorációs elemeket beleszőni a gyermekszobába? Amint kiválasztottad a kiegészítő színeket és dekorációkat, fogj egy egyszerű vászondarabot, amelyre vidám képet festesz. Díszíthetsz plüss állatokkal is. Használd a fantáziád, hiszen sokkal könnyebb díszíteni, mint újrafesteni az egész szobát.

Ne zsúfolj túl sok bútort a gyermekszobába

Valószínűleg a legutolsó dolog, amire hajnali négykor vágysz az, hogy átbukdácsolj egy zsúfolt gyermekszobán. Fektess be olyan minőségi darabokba, amelyek tartósak. Egy átváltoztatható gyerekágy, ideális lesz a totyogó korban is. Továbbá, szerezz be egy kényelmes karosszéket is, egy szolid pelenkázóasztalt és egy apró komódot. Még több helyet megspórolhatsz, ha olyan ágyat vagy pelenkázóasztalt találsz, amely tárolásra is képes.

Válassz VOC nélküli festéket

Ma már kaphatóak VOC, vagyis illékony szerves összetevők nélküli festékek, melyeket kedved szerint keverhetsz, hogy megfeleljenek ízlésednek. Egy trendi és elegáns megoldás gyermekszobára, ha a fal alsó és felső felét más színűre fested. A szobát jóval a szülés előtt fesd át, így a festésnek lesz ideje kiszáradni mire a baba érkezik. Egy vegyi anyagoktól mentes gyermekszoba egészséges környezetet biztosít a baba számára és számodra egyaránt.

Ne vásárolj olcsó széket

Minőséginek nevezett karosszékeket minden árban találni, de ne feledd, hogy nagyon sok órát ebben fogsz tölteni. Sok hetes kialvatlanság után, amikor hajnali négykor eteted a babát, nem fogod magad vállon veregetni, hogy a legolcsóbb széket választottad. Valószínűleg, a gyenge háttámlára fogsz panaszkodni, amely alig van párnázva. Tégy magadnak egy szívességet és fektess be egy minőségi székbe, amely hasznodra lesz az elkövetkezendő években, akár a nappaliban, akár a következő gyereked szobájában.

Áldozz pénzt organikus ágyneműkre

A babád mindenből a legjobbat érdemli. Készíts elő számára egészséges környezetet. Kezdd rögtön egy fehérítetlen pamut ágynemű beszerzésével, melyet vegyi anyagok felhasználása nélkül készítettek. Te és gyermeked is sokkal könnyebben fogtok lélegezni, hiszen az organikus termékek mindenki számára egészségesebbek.

Ne feledkezz meg az alapokról

Az első napok és hetek rettenetesek lehetnek. Azonban megkönnyítheted a dolgod, ha otthon minden szükséges holmi készen vár. Így egyszerűbb lesz a kórházból való hazatérés és nem lépnek fel vészhelyzetek. Íme mit kell előkészítened mire haza mentek a kórházból:

– pelenkák
– bőrkiütés elleni kenőcs
– baba törlőkendők
– testápoló
– púder
– kézfertőtlenítő
– kék szesz – egy nagyon fontos gyermekszoba elem, melyet gyakran elfelejtenek, pedig a baba köldökét ajánlott minden pelenkázáskor bedörzsölni vele.

Kérj tanácsot barátnődtől vagy egyik családtagodtól

Mutasd meg nővérednek, anyukádnak vagy a legjobb barátnődnek a gyermekszobát, hogy vizsgálják meg minden rendben van-e vele? Figyeljetek a potenciális veszélyekre: távolítsd el a zsinóros függönyöket, sötétítőket, tedd „láthatatlanná” az elektronikai cikkek kábeleit. Tüntess el minden olyan dolgot, mely veszélyt jelenthet számára, amikor elkezd mászkálni és nyúlni a tárgyak után. Lehet még korainak tűnnek ezek az intézkedések, de a baba hamarabb elkezd majd mászni, mint azt gondolnád. Jobb felkészülni, mint kellemetlen meglepetésekkel ébredni.

És a legfontosabb tipp

Kezd el most! A terhesség kimerítő lehet, de a normális életed sem szűnik meg, ha felkészülsz a baba érkezésére. A napok túl rövidek ahhoz, hogy mindennel elkészülj abban a néhány szabad órában. Ezért kell időben elkezdeni és megtervezni minden egyes napi tennivalót, még ha az egy fél óra is. Így amikor haza hozod a babát, boldog leszel saját munkád láttán, amikor belépsz a gyermekszobába.

Nyomtatható terhességi naptár itt! Tudd meg napi potossággal mi történik a babával és veled, illetve milyen teendőid vannak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást